Jag höll en kortare föreläsning på en invigning i tisdags. Jag pratade om ”livet #ftw”. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om presentationen, eller ja – egentligen dra den här i bloggformat!

Jag började med bilden nedan. För den bilden är livet självt. Allt det som är härligt. Att få uppleva världen runt omkring mig: morgondimman och fukten i gräset. Tystnaden – men även svanarna nere vid älven som jag är på väg till.

Hur mår du idag? Har du fått den frågan den här veckan? Ja, förmodligen flera gånger – eller hur! Om du är som jag så svarar du lite slentrianmässigt Tack det är bra hur är det själv?

Men fundera på den en stund. Hur MÅR du idag?

Är du pigg? Trött? Mätt? Hungrig? Hur känns kroppen? Och hur går dina tankar? Känner du dig trygg och bekräftad? Eller känner du dig nedstämd och orolig?

Jag tycker om att må bra. Det är viktigt för mig. Och jag anpassar mitt liv efter att må bra. Jag har aktivt valt att bosätta mig där jag mår bra. Jag har aktivt valt ett jobb där jag mår bra. Jag har aktivt valt vänner som får mig att må bra. Och jag prioriterar de fritidsaktiviteter som får mig att må bra.

Det finns ett modernt ord för allt det där ovan. Det heter life design. Att designa sitt liv för att leva så som du vill leva. För du är inget träd, eller hur. Du sitter inte fast i rötter. Du kan flytta på dig. Du kan förändra saker och ting.

Men vad händer om vi inte vet vad vi vill? Kanske är detta rentav det största hindret för att må bättre. Vi vet inte vad vi vill för att vi är så vana att följa samhällets normer att vi inte ens tänkt att det går att göra något annat än att följa med i yrkeskarriär och bostadskarriär och att hitta en partner av det andra könet och att bli framgångsrika med våra köksrenoveringar och våra maratonlopp och vår rea-shopping och allt vad det är.

Det finns mycket man kan säga om livet men framförallt att livet är som livet är. Vi kommer alla att njuta av medgångar, och vi kommer alla att känna oss drabbade av motgångar. Vi kan påverka mycket men vi kan inte kontrollera allt. Det viktiga är inte vad som händer oss utan hur vi reagerar på det.

Och så kan man säga att livet är som ett hus. Ett hus behöver en bra grund för att stå stadigt och grunden är vår hälsa. Hälsa är varför vi går upp på morgonen. Hälsa är hur mycket vi skrattar varje dag. Hälsa innebär att vi är friska och mår bra och påverkas av vad vi äter, hur vi sover, hur vi motionerar och hur vi stressar.

Men hälsan påverkas också av om du trivs med dig själv, de människor du har omkring dig och om du tycker ditt liv har en mening.

Hälsa har inte så mycket att göra med hur snabbt vi springer milen, exakt vad vi väger eller vad vi tar i bänkpress. Tider och sådant är mer kopplat till prestation och vi vill ofta prestera på flera olika områden. Vi vill gärna vara världens bästa kompis, dotter eller mamma till exempel. Vi vill gärna prestera på jobbet och visa hur bra och snabbt och perfekt vi kan göra saker och ting. Och så vill många prestera på lopp och tävlingar och slå personbästan och allt vad det är.

Men det är svårt att prestera på alla fronter. Det blir lätt lite jobbigt. Så välj dina prestationer!

Jag tycker väldigt mycket om att se min träningstimme som min power hour. Som en laddning inför allt annat jag vill prestera inom. Min träning kan absolut vara tuff och intensiv. Men jag behöver inte prestera. Inte ens när jag sprungit ultra i fjällen eller cyklat genom halva Sverige har fokus legat på att prestera. Däremot har jag haft en trygg vetskap om att jag kan göra det jag tar mig för även om jag aldrig gjort det förut. För jag har vetat att oavsett om jag tror att jag kan eller tror att jag inte kan, så kommer jag att ha rätt. Och jag har tränat mitt pannben tillräckligt att veta att det jag behöver för att ta mig an en utmaning finns redan inom mig. Och när jag känner att jag gör något som ger mig en stor känsla av frihet, så är den känslan det drivmedel jag behöver. Det är min största drivkraft.

Vad är din?

Vi är alla olika människor och tycker om olika saker. Vi har olika preferenser och tilltalas av olika saker, Jag har som en liten checklista som jag vet gör mig glad och lycklig. Jag tror det kan vara bra att skriva en sådan för sig själv – och att verkligen ta action på den. För ibland glömmer man liksom bort, särskilt när livet rullar på och en norm kommer och kör över en…

Min checklista för att må bra:

Jag läser inte kvällspress eller skvallertidningar. Det ger mig varken kunskap eller inspiration.

Jag avföljer konton i sociala medier som jag känner stjäl min energi.

Jag tränar.

Jag äter ”glad” mat; mat som det är någon mening med. Det innebär inte att jag inte äter ”onyttiga” saker. Förbud är tråkigt.

Jag gör det som är viktigt för mig.

3