Jag var på en föreläsning om Ayurveda igår med Eva Forsberg Schinkler. Hon har jobbat med Ayurveda sedan 90-talet men är också folkhälsovetare. Hon höll sin första föreläsning om Ayurveda på Holiday Club i januari men då var jag på annat ställe tyvärr så jag missade den – men jag tyckte väldigt mycket om gårdagskvällens timmar och fick så mycket inspiration men också bekräftelse på hur jag ser på mat.

För några år sedan skrev jag ett inlägg om min matfilosofi som gick ut på att äta ren mat, eller ”pure” för att använda ett engelsk uttryck. Jag har efter det också skrivit om att jag vill köpa mat från människor – som också går ut på att välja bort så ”skit” från maten som möjligt. Eva nämnde det igår att när vi köper kycklingfilé idag till exempel så är inte det kycklingfilé så som det var förr. Samma sak med lax, särskilt den odlade laxen som matas med pellets som behandlas med flamskyddsmedel – som vi sedan får i oss. Jag bär också Jillian Michaels budskap med mig och tog upp det i podden om att äta sig i form; att ibland tänker vi lite för mycket på kalorierna och glömmer bort kemikalierna som är hormonstörande. Att en kaka vi bakar själva är bättre än lösgodiset vi köper i påse. Kroppen har inte intelligens att bryta ner kemikalier så allt sådant som är störande blir också en belastning för vårt system.

Temat på gårdagens föreläsning var att äta utifrån sin kroppstyp, något jag också sympatiserar med. Inte bara när det kommer till mat utan allt vi gör och hur vi lever. Det finns inga ”rätta” svar och exakta mått på vad vi ska göra eller vad vi ska äta – utan allting beror lite på.

Jag lämnade kvällen med två av Evas böcker – och en inre uppmuntran från mig själv till mig själv att gå hennes utbildning Ayurveda Life Training i höst.

Imorse hade jag ett inbokat frukostmöte och istället för att ses ute så körde vi det hemma hos mig istället. Min kollega Therése, Yoga Stories, kom med grön juice med väldigt mycket ingefära och min andra kollega Miranda tog med sig surdegsfrallor. Och vet ni varför surdeg är så bra? Jo, för att det bryter ner toxinet som finns i spannmål. Hundar äter gräs när de vill kräkas – för att gräs är lite smått giftigt och får dem att kräkas. Det är giftigt också för vår kropp, men surdegen bidrar till att bryta ner det giftiga.

Jag tycker om mat som det är någon mening med!

gron-juice

 

0