Jag har väldigt många människor i min närhet som äter på ett medvetet sätt. Alltså på det sätt att man har gjort ett val kring vad man väljer att äta. Vissa är veganer, andra vegetarianer. När det kommer till medvetenhet så är det främst detta som det pratas om i min bekantskapskrets. Det är sällan vi pratar LCHF, 5:2 och annat medvetet ätande – vilket såklart också är ett val man gör. Kanske inte alltid så väldigt medvetet, men ändå.

För egen del äter jag kött ibland. De senaste dagarna har jag gått flera dagar utan att tillaga kött och det slår mig att jag inte kan förstå hur det kan vara ett problem att äta vegetariskt ur det perspektivet att det skulle vara svårt.

Det är enkelt att äta vegetariskt!

Igår till middag rostade jag sötpotatis i ugnen och gjorde en ljummen sallad på tomat, koriander, avokado och stekt halloumi. Nu vet jag ju att det finns olika nivåer av vegetarianism och att just halloumi inte innefattas av alla, men för många är det ett första steg.

På winter workation för några veckor sedan pratade vi om det här med medvetet ätande. Jag har i ett rätt gammal inlägg skrivit att jag tror på att köpa mat från människor. Det finns ingen lämplig definition av detta som jag kan identifiera mig med; mer än att det just är mat från människor. Det vill säga gärna det småskaliga före det storskaliga. Någon föreslog att det skulle handla om en form av ”etisk köttätande” att välja kött från vilt eller ekologiskt, alternativt från gårdsbutik. Vi pratade också om det inte alltid miljövänliga att välja fisk framför kött.

Allt det här är på ett sätt problematiskt främst för att det inte är svart eller vitt. Jag tror på egna val; så länge de är medvetna och därmed aktiva.

Hur tänker du kring de matval du gör?

Och apropå vegetarisk mat så föreslår jag några av dessa recept de närmsta dagarna:

Pennegratäng med höstcaponata – kanske till söndagsmiddag när du vill äta något som är väl tillagat

Vit pizza med potatis och palsternacka – recept från en mästerkock som funkar när som (jag föreslår tisdag)

Pastagratäng med saffran – sjukt god!

restaurang grow åre 5M0A9129 restaurang grow åre 5M0A9124

Bilder från Grow som är en snudd på vegetarisk restaurang i Åre (animaliskt protein serveras som tillbehör) på hotellet där jag jobbar.

0