I mitten av december skrev jag ett inlägg som handlade om hur jag tänkte mig min vinter. Det var ju allmänt drömmigt och sådär, men kanske inte så konkret. Så jag tänkte att eftersom jag älskar listor och ofta har långa listor med konkreta saker som jag kan vraka och välja från så borde jag ju publicera en sådan här på bloggen också. Därför kommer min lista här – med sådant som jag vill göra under januari, februari och mars – för att ta tillvara på alla ljuvliga vinterdagar. Den kommer att fyllas på, men vi börjar med detta:

Åka till Storulvån och gå på tur. Jag har ju aldrig åkt skidor där; men däremot gjorde vi detta snöskoäventyr för något år sedan och den här löpturen med snö den 1 juli kommer jag alltid att minnas. Jag börjar nästan längta efter sommar när jag ser bilderna – men bara nästan. Först vill jag ha mer vinter och solsken (det bästa med vintern) och jag vill gå på tur på fjällen vid Storulvån.

storulvån-sara-IMG_1503.jpg

Ta mig upp på Suljätten vintertid. Suljätten är en av mina bästa utflyktstips när det är barmark eftersom det bjuder på en fin kombo av roadtrip och vandring och utsikt och vildmark. Såhär ser Suljätten när det är sommar! Jag var på väg dit en vårvinter för några år sedan men vi hade varken snöskor eller skidor så vi kom aldrig upp för i skogen låg snön för djup.

Åka kvällsskidåkning i Duved. Skidområdet i Duved (inklusive Tegefjäll) är bästa stället för att undvika trängsel. Kvällarna med skidåkning är, precis som 8i8:an, en klassiker bland bybor och om du är i Åre är det dit du ska bege mig. En av mina absoluta favoritbackar är den högra i Tegefjäll (skier’s right). Åker du Leråbacken kan du i princip njuta av Manchester nästan hela dagen. Klart bra!

Norrskenssafari med eld. Det är ju norrsken var och varannan natt här uppe i norr, men man ser bara norrsken om man faktiskt går utanför dörren. Någon kväll, när prognosen är sådär riktigt lovande, vill jag göra ett kvällsäventyr en bit bort där det är mörkt och tända en eld och spana upp mot mörkret för att se det magiska.

eld åre 5M0A6647

Åka skejt. Jag vill att tekniken ska lossna. Oavsett om jag tar en tur i Ullådalen eller en runda i Björnen så ser jag framför mig mörker och pannlampa, tystnad och den knarrande snön. Eller, allra helst vill jag skejta på en lagom packad bädd på Åresjön så att jag kan promenera dit och knäppa på mig skidorna bara några steg från mitt hur. Perfekt konditionsträning och perfekt tillgängligt.

Vintercykla. Det är något särskilt med att klä på mig lager på lager med booties och grejer och trampa iväg med dubbdäcken på min cyclocross. Allra helst vill jag cykla min runda på småvägarna runt Freluga i Hälsingland – eller kanske mot Runemo och in i skogen för att sedan cykla på gamla skogsvägar och komma fram i Söräng.

Laga middag över en eld. Denna punkt kräver lite assistens i form av min kompis Katrin. Det är hon som kan sådant här på riktigt. Jag vill mest bara njuta av en sprakande eld och minusgrader och stillhet och myset. Som denna eftermiddag jag kommer minnas länge!

Träna ute – och basta inne. Det får gärna storma lite extra en sådan här kväll. Jag ska sätta igång bastun innan jag beger mig hemifrån och öppna ytterdörren till värme och den där speciella doften av varmt trä som en bastu ger. Lägga en hårmask och dricka kall öl, göra allt det där man ska med ansiktscrémer och serum och stoppa fötterna i raggsockor. Mys!

Äta våfflor. Det första jag köpte när jag flyttade hit var inte alls snöskor som jag skrivit förut, eller en cyclocross eller nya skidor. Det var ett våffeljärn såklart. För bor man i fjällen så äter man våfflor mellan alla äventyren. Så är det bara. Att leva ett drömmigt liv är inget som sätts i ens knä, det är något man skapar själv.

våfflor IMG_1000

0