Jag har fått frågan att skriva mer om vad man har för kläder på sig när man åker skidor – med fokus på alpint, och jag skriver gärna om det. Men jag vill faktiskt ge tips ur ett bredare perspektiv än så; för det bästa är ju om man kan använda sina kläder för fler aktiviteter än bara en enstaka sport. Jag tänker att många klädesplagg är i grunden generella – och kombineras med de som är sportspecifika.

Att satsa på ett bra underställ som du kan ha på dig från oktober fram till mars är grunden för allt som rör funktionella kläder och vinter. Samma underställ kan du i princip använda när du cyklar (yes, vintercykling är härligt) till när du åker längd, pulka eller alpint – går på bandymatch eller långpromenad eller vad det nu kan vara. Jag har skrivit om underställ många gånger förut, klicka här till exempel.

Personligen skulle jag aldrig åka alpint utan skidstrumpor. Att ha något som skaver kring fötterna är det värsta jag kan tänka mig i skidbacken. Mina bästa skidstrumpor är riktigt tunna och gjorda i merinoull. Jag vill ha riktig fingertoppskänsla i tårna – och jag vill ha ett material som inte luktar. Här har jag skrivit om grejen med skidstrumpor – lästips för nyfikna!

Det finns en mängd olika märken som gör skidställ och gemensamt är att de brukar vara rätt så dyra och ett komplett skidställ går på ett gäng tusenlappar. De flesta av mina skidjackor och skidbyxor kommer från Marmot men jag har åkt några svängar i kläder från Áhkká för att testa om det är någon skillnad. Och jag tror såhär: för den vanlige fjällgästen som åker skidor för att det är roligt när det är okej väder – men hellre väljer andra aktiviteter när det är bistert ute, så är det klart att billigare skidkläder funkar. Särskilt om man grundar med bra saker närmast kroppen.

Men; ju hårdare väder desto mer ställs dina kläder på prov. Är det -10 och bitigt – eller är det +1 grad och regnar vass småspik – så ändras förutsättningarna. Då ger välinvesterare pengar sköna dagar på fjället med tekniska membran och plagg med maximerad passform genom att vara sydda i fler delar eller detaljer som verkligen tänkts på in i minsta detalj.

Så frågan är: kommer du att ge dig ut i sämre väder?

På bilderna nedan har jag på mig en byxa som heter Linda och en jacka som heter Lilja som kommer från märket Áhkká (som jag fått att testa eftersom jag tycker att plaggen var snygga) – och som det är rabatt på just nu.

Båda två är skalplagg, vilket innebär att de är tunna och inte särskilt värmande, men som däremot stänger ute vind och vatten rätt så bra. Det som är bra med skalplagg är att de funkar för många tillfällen på fjället; till exempel för turskidåkning eller för snöskovandring eller så. Ju mer lågintensiv aktivitet – desto mer lager har jag på mig under. På bilden har jag underställströja närmast kroppen och Renata Chlumskas äventyrsjacka som ett mellanlager under den röda skaljackan.

ellos akkha sara 5M0A5565 ellos akkha sara 5M0A5593

Jag har också åkt alpint i dessa plagg och det funkar fint det med. Men, åker du alpint i plagg som inte är tänkta för alpin skidåkning så dubbelkolla att du får byxorna över pjäxorna. Byxor gjorda för skidåkning är breda nertill så att du kan dra dem över pjäxorna i spänt och uppspänt läge. Här kan du spana in den detaljen på mina ljusblå skidbyxor – de har även förstärkning nedtill för att inte slitas och gå sönder av hård utrustning. Dessa röda byxor har dragkedja nedtill och funkar fint för pjäxor även om de inte är gjorda specifikt för skidåkning.

I min garderob finns flera olika typer av skidjackor. Skaljackan är en favorit när det börjar bli lite varmare – eller för högintensiva toppturer – och då kommer jackan Lilja från Áhkká att vara en favorit. Vissa skaljackor kan vara lite hårda men jag upplever Lilja som skön och smidig. Byxorna gillar jag väldigt mycket och jag ser fram emot en massa äventyr på turskidorna i dem. Och på snöskorna. Och kanske en och annan fatbiketur!

ellos akkha 5M0A5477 ellos akkha 5M0A5400 ellos akkha 5M0A5364

När det kommer till skalplagg så är det bra att tvätta dem ofta. Jag tror att detta gäller de flesta högteknologiska plagg med material som hela tiden arbetar. Smuts gör att plaggen täpps till, och de funkar inte som de ska. Använd a l d r i g sköljmedel eftersom det också täpper till materialet. Ett tips är att använda specialtvättmedel från Nikwax för att rengöra till exempel skalplagg och väcka till liv de funktioner som plagget är tänkt att ha.

Det händer att jag åker alpint i min dunjacka; särskilt de dagar då det är kallt och jag vill mysa in mig i något mjukt och varmt. Typ som den här vackra, soliga men krispiga januaridagen!

En ytterligare grej jag är noga med när jag åker alpint är bra handskar. Dels vill man inte frysa om händerna – men jag vill också ha bra grepp om stavarna eller liften. Jag föredrar någon form av läderhandske men det finns väldigt många varianter att välja mellan. Kom ihåg att impregnera lädret!

Till sist tycker jag att du ska läsa mina 21 tips till en bättre skidsemester!

ellos akkha sara 5M0A5602

0