icaklassikern_02

Rödbetan är en riktig toppenbeta av flera skäl – men om jag bara fick välja att lyfta upp tre av dem så skulle det vara:

  1. Rödbetor är sjukt gott
  2. Rödbetor gör bra grejer för en tränande kropp
  3. Rödbetor är enkla att laga mat med

Har ni lyssnat på podden där jag pratar med ICA-dietisten Christina och ICA-coachen Josefine? Då pratade vi om bland annat ägg som ett riktigt superlivsmedel. Men rödbetan går inte av för hackor heller. Eller, så är det just hacka den som man ska göra. Särskilt om man tränar mycket och laddar för lopp – eller är med på ICA-klassikern.

Såhär säger ICA-dietisten Christina om rödbetan:

Nu är säsong för alla våra färska härliga rotfrukter och rödbetor hjälper till vid träningen. Vi har färdigkokta rödbetor i sortimentet. Så slipper man stå och koka själv.

Rödbetor liksom spenat, ruccola, mangold och broccoli är nitratrika grönsaker. Nitrat omvandlas till kväveoxid och det gör att kroppen behöver mindre syre och använder det tillgängliga syret mer effektivt via ett ökat blodgenomflöde. I och med detta så ökas uthålligheten. Effekt fås av 2-3 rödbetor (alternativt 3-4 dl rödbetsjuice) eller 200-300 gram spenat. Det är godare att äta rödbetorna i mat dock!

En studie på Karolinska Institutet visade en påtaglig förbättring av cellernas kraftverk, mitokondrierna, och innebar en minskning av syreförbrukningen på ca 3-4%. Om man laddar med nitratrika grönsaker i 3-4 dagar innan t ex ett lopp. Dessutom bidrar de troligen till att sänka blodtrycket (fler studier behövs).

Min sambo laddar ibland med rödbetsjuice inför sina marathonlopp, men man kan ju hellre äta dem i mat! Rödbetor och chevré är en klassiker, men jag vill tipsa om kombon varm bulgursallad med lättrimmad torsk, örtrostade rödbetor och bacontopping. Det låter svårt men det var riktigt enkelt – jag lovar. Prova att laga god torsk med baconströssel, örtrostade rödbetor och varm bulgursallad någon kväll!

ICA-klassikern IMG_4757

 

Snabbrimmad torsk med örtrostade rödbetor

 

Såhär börjar du:

1. Gå in på ICA Online och lägg produkterna nedan i din varukorg. Att handla online är enkelt och sparar tid – dessutom är butiken alltid öppen. Och om du är som jag så undviker du att planlöst vandra runt i en butik och fundera på vad jag ska handla – och du undviker att komma hem med två påsar med livsmedel som egentligen inte passar med varandra.

2. Bestäm tid för hemleverans.

3. Laga mat

ICA-klassikern IMG_4676

Det här behöver du:

 

Till torsken:

4 portionsbitar torskfilé (à 125 g)

1 knippe rödbetor (à 400 g)

1 msk olivolja 

1 tsk torkad oregano 

1 tsk torkad timjan 

100 g rökt sidfläsk 

citronklyftor till servering

salt och peppar 

 

Till den varma salladen:

4 portioner bulgur eller couscous 

1 rödlök 

30 g ruccola 

1 msk olivolja 

1 msk balsamvinäger

ICA-klassikern IMG_4696

Såhär gör du:

1. Tina torsken om den är fryst. Gnid in filéerna på båda sidor med salt. Ställ åt sidan.

2. Sätt ugnen på 175°C.

3. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Krydda med oregano, timjan, salt och peppar. Blanda runt. Sätt mitt i ugnen ca 15 minuter.

4. Koka bulgur eller couscous enligt anvisning på förpackningen. Skala, dela och skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål och blanda med olja och balsamvinäger. Tillsätt bulgur eller couscous och ruccola strax före servering. Smaka av med salt och peppar.

5. Torka av fisken med hushållspapper. Ta ut plåten och lägg fisken bredvid rödbetorna. Krydda fisken med peppar. Sätt mitt i ugnen ytterligare ca 10 minuter, tills fisk och rödbetor känns färdiga.

6. Ta under tiden bort svålen på fläsket och skär köttet i små tärningar. Knaperstek i en torr, het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

7. Servera fisk och rödbetor med rödlöksbulgur, knaperstekt fläsk, citronklyftor och gärna skirat smör.

ICA-klassikern IMG_4706 ICA-klassikern IMG_4763

Ica.se/hälsa finns många recept för ett tränande liv – och i deras stora receptbank kan du få fram förslag på recept baserat på livsmedel. Här är receptet med torsk och rödbetor som jag gjort ovan till exempel. Och om jag fick välja tre andra recept med rödbetor så skulle det vara:

Bakade rödbetor med getost och valnötter

Prosciuttoinlindad lax med vinägerbräserade rödbetor och oliver

Rödbetsboostjuice med apelsin

ICA-Klassikern är ett sätt att hitta träningsglädjen; antingen genom att börja med en lagom utmaning eller att faktiskt göra något annat för ett tag! Genom ICA-Klassikern har du ett varierande mål som räcker hela året – ett skäl att packa träningsväskan och faktiskt må lite bättre  Här kan du skriva upp dig!

0