Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vit pizza med potatis och palsternacka

Jag har bloggat om pizza bianca förut – där man byter ut tomatsåsen mot annan sås. Vit pizza helt enkelt. Man kan fortfarande ha vilken topping man vill på en vit pizza – och det bjuder verkligen in till nya smakkombinationer. Som potatis och palsternacka till exempel – en riktigt god vegetarisk pizza!

Min kompis Annika var mycket skeptisk när jag berättade för henne om mina middagsplaner förra fredagen; en pizza med potatis och palsternacka liksom. Hur gott? Alltså jag lovar dig: så sjukt gott så det finns inte. Potatisen blir lite krispig i kanterna och sötman och sältan gifter sig fantastiskt i munnen. Dessutom skapligt enkelt! Och jag gillar när mat är gott och enkelt!

Receptet på min vita pizza kommer från mästerkocken Sigrid Bárány (som ett tag hade en riktigt bra pod om mat med diverse olika människor – minns tyvärr inte namnet på den).

Jag har sedan tidigare ett recept på en superenkel och snabb pizzadeg (med bakpulver) men den här gången testade jag Sigrids recept på pizzadeg och den blev suveränt god och var ungefär lika enkel, men inte riktigt lika snabb eftersom den bakas på jäst.

Pizzadegen som blev över använde jag till bröddeg som jag gräddade i ugn, precis som en vanlig pizzabotten. Perfekt till frukost och utflyktsmackor dagen efter!

vit pizza med potatis IMG_3072

Recept på vit pizza med potatis och palsternacka

Till pizzadegen behöver du:

25 g jäst 

2 1/2 dl vatten 

1/2 tsk salt 

1 tsk strösocker 

2 msk olivolja 

5 – 6 dl vetemjöl 

Till toppingen behöver du:

2 dl crème fraiche

400 g kittost (t.ex. taleggio)

3 minde palsternackor

3 potatisar 

1 kruka färsk oregano 

flingsalt

Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen i det fingervarma vattnet.

Häll sedan på socker, salt och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och knåda degen tills den är smidig (tillsätt mer mjöl om det behövs). Jäs degen under bakduk i 40 minuter.

Koka under tiden potatis- och palsternackorna så att de mjuknar. Häll av vattnet och skiva dem tunt.

Sått på ugnen på 250°C.

Kavla ut degen till stora eller små pizzor (det blir cirka 4 portioner).

Bred på crème fraiche, lägg på potatis och palsternacka och skiva över ost, repa över rosmarin och strö över flingsalt.

Grädda pizzan mitt i ugnen tills osten bubblar och börjar bli gyllene, i 12–15 minuter.

vit pizza med potatis IMG_3097

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Låter supersmarrigt. Då jag gör Pizza Bianco så använder jag ricottaost som vit bas, men jag ska nog testa med creme fraiche också. Podden gissar jag heter Matsamtalet, en podd som jag skrattat många gånger med. Hoppas de släpper fler avsnitt! 🙂

  Maria 2016-08-15 11:32:28 http://mariasmat.nu
  Svara
 • Älskar pizza och älskar potatis, så detta låter verkligen som något för mig ??

  Linda Assarsson 2016-08-15 09:22:29 http://lindaassarsson.blogg.se
  Svara
 • Jag älskar vit pizza och det är tack vare dig och dina tidigare tips som jag upptäckt det! Tack! Är inte så förtjust i palsternacka med tar gärna mer potatis istället. ?

  Nellie 2016-08-15 00:42:00 http://www.minvardagshalsa.se
  Svara
 • Å, vit pizza låter gott! Men egentligen ville jag mest säga att Sigrid Bárány numera har den geniala podden Matsamtalet tillsammans med Johan Hedberg. Jag kan verkligen rekommendera den.

  Jenny Forsberg 2016-08-14 22:44:48 http://rawfoodsidan.se
  Svara
 • Åh, TACK för en grym receptidé! Det här bara måste jag laga någon gång. Potatispizza är bland det bästa jag vet (carbs on carbs <3) och palsternacka är enligt mig en rotfrukt som förtjänar mycket mer uppmärksamhet. Haha, sitter seriöst och dreglar nu.

  Svara
 • Vad gott det ser ut! Rotfrukter går verkligen att använda till så mycket bra saker. Jag gjorde sötpotatischips häromdagen & är även sugen på att testa just sötpotatis till bakning eller bas i pizzadeg. Har sett lite varianter på det & tack för ännu ett tips!

  Anna Lissjanis - Trend o träning 2016-08-14 15:12:05 http://www.trendotraning.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Dasha Girine
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Tess Montgomery
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger
Hälsa
Träningsglädje