Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Om att vara hel när allting går sönder

Att träna för att vara stark handlar inte bara om att orka bära jättetunga påsar från ICA, jaga barn eller springa hela vägen upp till en bergstopp. Det handlar också om att vara hel under förutsättningar som också kan innebära att du kan gå sönder.

Min kropp har sällan eller aldrig utsatts för ett allvarligt trauma. Inga bilolyckor, skidolyckor eller annat som på riktigt orsakat stor skada. Undantaget en halvt bruten arm när jag trillade av en häst en gång i unga år. Något annat har jag inte märkt av, men det kan ju vara så att min kropp hanterat det som jag i en annan kropp hade upplevt som en skada.

Jag utsätter min kropp för påfrestningar varje dag; milen jag springer och allt annat som bryter ner och sedan stärker upp. Men allt det där är fullt medvetet.

Om (peppar, peppar och allt det där) olyckan skulle vara framme vill jag ha en kropp som så gott det går också kan skydda sig och möta det fysiska traumat – och att vägen tillbaka blir så snabb som möjligt.

Jag minns ett väldigt gammalt avsnitt av Jillian Michaels podcast där hon pratade om en motorcykelolycka hon var med om. Hon sa att eftersom hennes kropp var vältränad så blev skadorna inte lika allvarlig som de skulle blivit om hon varit sämre tränad. I samband med det exemplet pratade hon mycket om att ha en kropp i balans inte bara sett till styrka men också till rörlighet.

På samma sätt är det många som säger att de kommer ”tillbaka” från graviditet snabbare när de tränat på ett bra sätt före förlossningen.

Jag tänker på det där rätt så ofta när jag är ute och gör saker; springer på fjället, rider, åker skidor eller vad det nu kan vara. Att jag vill träna för att vara så hel som möjligt när allting också kan gå sönder.

Att vara stark i mötet med livet är kanske det bästa svaret på frågan varför när man funderar över sin träningsmotivation.

Daily sports tights IMG_3044 Daily sports tights Sara IMG_3055

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
 • Jag har råkat ut för lite av varje, ett par brutna ben, en bilolycka , diskbråck. Det är ju omöjligt att säga om träningen minskat skadorna men en sak vet jag säkert : min träningsvana gör att jag är fenomenal på rehabilitering!

  Kari 2016-08-09 06:49:03 http://Forskojsskull.se
  Svara
 • Tänkte på detta idag när jag cyklade mountainbike i skogen. Att klara en runda på 20km som helt nybörjare känns så kul. Det var svårt och jäkligt jobbigt och det blev ett fall men det gick bra. Känslan när huvudet och kroppen är med och kör tillsammans. Så härligt!

  Nellie 2016-08-06 21:50:16 http://www.minvardagshalsa.se
  Svara
 • Så sant! Just därför tränar jag också. För att bättre stå pall när livet levererar citroner. Tror aldrig jag hade pallat senaste året om det inte hade varit för fysisk och mental träning. Bara det att jag haft träningen som energireservoar och andningshål har hjälpt mig supermycket!

  Malin 2016-08-06 19:52:06 http://Litelangre.se
  Svara
 • Hej Sara.
  Tack för en fantastisk blogg och pod. Jag lyssnar alltid på din pod när jag powerwalkar som en belöning till mig själv att jag är ute. Och snart finns det inga fler att lyssna på. Har jag missat att den flyttats eller har du slutat sända?
  Hälsningar Mia

  Mia 2016-08-06 13:38:30
  Svara
  • Svar på Mias kommentar.

   Hej hej Mia! Det kommer nya avsnitt, den har bara en liten paus! 🙂 Roligt att du gillar!!

   Sara Rönne 2016-08-06 14:22:58
   Svara
 • Så rätt tänkt!

  Jessa 2016-08-06 08:34:43 http://jessansworld.blogg.se
  Svara
 • Så sant! Om du får möjlighet att se på denna, gör det: http://www.svt.se/dokumentarfilm/gymnasten-som-larde-sig-ga-1

  Här är en kortare recap: https://youtu.be/ayUh-Lhq6rw

  Ullis 2016-08-05 17:18:56
  Svara
 • Exakt! jag blev själv skadad i foten för ett par veckor sedan och kan inte ta ett steg.Som löpare har jag varit förskonad från skador i många, många år men nu hände det. Läkaren poängterade för mig vilken fördel jag har som vältränad då jag tvingas hoppa på ett ben hela tiden. Dessutom finns det ju mängder andra motionsformer jag kan pyssla med istället…

  Lisa 2016-08-05 15:18:46
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   ja fötter och knän alltså, förstår att man måste tänka i nya banor. och hoppa på ett ben – bara det är ju träning!

   Sara Rönne 2016-08-06 14:24:43
   Svara
 • Klockrent! Tack !

  karin 2016-08-05 14:01:14
  Svara
 • Vilket fint inlägg. Det är så sant! Jag har mått dåligt ett tag pga stress och har fått en annan syn på träning, att rörelse hjälper mot ångest och det är så härligt när fysisk hälsa möter hur en mår på insidan, allt hänger ihop. Jag är tacksam att min kropp kan springa och försöker samla så mycket energi jag kan så jag orkar med de dagar som är lite tyngre.

  Hanna 2016-08-05 13:08:23
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   ja det är syns att det ligger så mycket prestation i folks syn på träning! heja dig hanna!

   Sara Rönne 2016-08-06 14:25:34
   Svara
 • Ja, så mitt i prick! Bra skrivet och med vackra ord som vanligt. 🙂

  Jenny H 2016-08-05 10:58:03 http://jemppari.blogspot.com
  Svara
 • Så klokt och fint! Och så himla sant.

  Mari 2016-08-05 10:17:33 http://www.doitforyourself.isilife.se
  Svara
 • Så klokt tänkt!

  Karoline 2016-08-05 10:11:15
  Svara
 • ”Att vara stark i mötet med livet”
  Så klokt sagt och så på pricken varför jag tränar.
  Fysiskt i allmänhet men psykiskt i synnerhet…

  Alex 2016-08-05 09:02:22
  Svara
 • Kloka tankar (som alltid). Jag är ett levande exempel på det där. Har tagit mig tillbaka efter 4 olika magoperationer/kejsarsnitt + ett längre träningsuppehåll. Min kropp kan det där och mentalt har jag lätt att ställa om till att vara nöjd med det lilla jag kan göra. Att se motivationen i små små steg framåt.

  Till en helt annan sak. Din nya kamera med tillbehör! Jag är sugen på en ny själv & önskar därför ett inlägg om den. Din story på Snapchat/Instagram raderas ju snart. En fin sak med bloggar – de finns kvar! 🙂

  Kram!

  Anna Trend o träning 2016-08-05 08:54:57 http://www.trendotraning.se
  Svara
  • Svar på Anna Trend o tränings kommentar.

   hej hej anna. ja du har nog mycket att tillföra i just detta! jag har ingen ny kamera; utan mitt kamerahus (canpn 7d) säljer jag. säljer även de objektiv jag bloggat om tidigare. men ska blogga om det nya när den nya Canon 5D kommer som jag vill köpa! 😀

   Sara Rönne 2016-08-06 14:28:23
   Svara
   • Svar på Sara Rönnes kommentar.

    Åh, det ser jag fram emot! Och jag gillar ”bra-till-allt-objektiv” så ditt kanske kan vara intressant för mig, men först behöver jag ju en kamera som det går att byta objektiv på. Finns inte den nya i USA heller än? Planerar att resa dit i höst om vi får barnvakter…

    Anna Trend o träning 2016-08-07 08:04:04 http://www.trendotraning.se
    Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Vanja Wikström
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk