Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hävvi i Glen

Jag har en fascination för det samiska; främst historien och kulturen, men också maten. Att äntligen få besöka restaurangen Hävvi i Glen, som drivs av Elaine Asp och håller öppet bara vissa tider på året, var en av höjdpunkterna under förra helgen när vi red häst i Trumvallen – och sedan tältade på Andersön.

Hävvi i Glen är omtalat för sin goda mat och är listad i White Guide och  Elaine har bland annat varit med i radio och nominerats till flera priser. Vi åt trerätters och blev bjudna på enkla och rena smaker med tydlig koppling till fjället – och fantastiska kombinationer av konsistenser som gifte sig ordentligt. De flesta ingredienser till rätterna kommer från råvaror som Elaine, tillsammans med sin mat Thomas som är renskötare, antingen plockat, fångat eller jagat på fjället – eller köpt från lokala producenter.

Bredvid restaurangen finns också några små stugor man kan hyra; Hävvi i Glen ligger långt från wifi-signaler (jag hade ingen täckning alls) och en jättelång grusväg där flera renar utgjorde de trafikanter vi trängdes med på vägen. Vi körde dessutom från Vemdalen så vi hade några mil med rolig roadtrip där vi stannade längs vägen för fika men också flera stopp där vi ooh:ade och aah:ade över naturen!

Hävvi i Glen IMG_2726 Hävvi i Glen IMG_2736 Hävvi i Glen IMG_2697

Platsen där Hävvi i Glen ligger är inte i sig så spektakulär när man först kommer dit – men det är ett sameviste (Tåssåsens sameby) vilket har gett området dess karaktär. Här finns över 5000 renar som betar fritt i Lunndörrsfjällen, Anarisfjällen och Oviksfjällen.

Vi bodde i en av stugorna på området och när vi gick och la oss på kvällen var det skön sommar men när vi vaknade på morgonen hade hösten gjort entré. Men kvällen innan åt vi såklart; vi satt i flera timmar och njöt av god mat och gott vin – och så till slut Lemmelkaffe i kåsa.

Till förrätt åt jag kåtarökt fjällöring och jordärtskocka i variation, syrade havtorn och havtornsreduktion som serverades med friterat skinn, krispigt fröbröd och riven bottarga. Den här rätten var fantastiskt fint upplagd på lokalproducerat porslin som verkligen kändes som hämtat från fjällen. Elegant men ordentligt. Fulländat!

Till varmrätt åt jag suovas leipie. Lättstekt och tunnt skivad suovas från renstek serverad på surdegsbröd från Klövsjö Stenugnsbageri, ostcreme på granjonost från Kullens i Klövsjö, blåbärschutney och droppade havtorn. Väldigt gott!

På en av bilderna nedan syns också en älgburgare på surdegsbröd som de andra valde till varmrätt.

Hävvi i Glen IMG_2746 Hävvi i Glen IMG_2760 Hävvi i Glen IMG_2767 Hävvi i Glen IMG_2791 Hävvi i Glen IMG_2782

Sent på kvällen när vi satt ute en sväng så drog Katrin fram stora kartan – hon åker genom Sverige på roadtrip och det är ju lite äventyrshärligt att hitta små gömda ställen man vill passera längs vägen. En känsla av gränslöshet och frihet.

Hävvi i Glen IMG_2812

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Så himla härligt.
  Jag åt samma rätt som dig när jag var där och var helnöjd. Så gott!
  Nästa gång du är i dem där trakterna. Ta en tur till Dörrsjöarna. Så fint!
  Du kommer inte bli besviken.

  Alex 2016-08-05 09:27:30
  Svara
  • Svar på Alexs kommentar.

   ja det stod på min lista men vädret var inte riktigt på min sida! tack för tips, uppskattar det!!

   Sara Rönne 2016-08-06 14:27:02
   Svara
 • Samiskt vin… Maten ser fantastisk ut. Måste plocka fram det där renköttet jag har i frysen (får lite då och då av en ”ingift” släkting som är son till Svante i ”Svantes vilt och bär” (Svantesvilt.se). Souvas på ren är så gott!

  anneliten 2016-08-05 08:12:57 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
  Svara
 • Åh, nu lärde jag mig mer om Hävvi, vad roligt! Vilka vackra bilder, längtar redan tillbaks, eller snarare till fler äventyr med er!
  Noterar att jag blr öva mina yogaposer, haha 😀

  Katta Bucketlife 2016-08-04 22:25:51 http://www.bucketlife.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Chrystelle Eriksberger