REKLAMSAMARBETE MED APOTEKSGRUPPEN

Mens har blivit ett hett ämne den senaste tiden med en del poddar om mens från framförallt förra årets sommarprat – och så bästsäljarböcker av till exempel moderna profiler som Clara Henry. Äntligen, tycker jag, även om det fortfarande är en bit kvar innan det blir vardagsprat.

Jag läste senast på en blogg om att det sällan pratas om hur man gör med sin mens och t.ex långvandringar i fjällen – och jag tycker sällan att det pratas om mens och sporter som simning och cykling eller mens och semesterresor till paradisstränder eller mens och långflygningar.

Förutom att köpa mensskydd i vanliga mataffärer kan man också köpa det på apotek. Apoteksgruppen har precis lanserat initiativet ”Hej! Vi har mens” som är en kampanj för livet och underlivet. När du köper tampongerna i röd låda (till skillnad från reklamfilmernas blå mensfärg) från Apoteksgruppen för 20 kr – så går 10 kr till projektet Flicka!

Med projektet Flicka vill FN synliggöra och stärka flickors rättigheter i världen och förhindra till exempel könsstympning och barnäktenskap.

FN beräknar att 140 miljoner flickor och kvinnor i världen har blivit könsstympade – och 39 000 flickor under 18 år gifts bort varje dag. Varje dag dör 200 flickor på grund av graviditet – det är den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15-19 år i utvecklingsländer. Här kan du läsa mer om projektet – och statistik från världen!

Förutom att samarbeta med FN-förbundets projekt Flicka så har Apoteksgruppen samlat information om mens genom olika stadier i livet. Hur pratar man med sina barn om mens? Vad kan man göra vid riklig mens? Vad innebär – och vad kan man göra åt – den svårare varianten av PMS – PMDS? Och det här med menskopp, vad är det och hur funkar det? Här kan du läsa mer om det!

Jag kan fortfarande tycka att – efter 34 år – så är det mycket jag inte vet om mens. Och sådant som hör till mens. Många ”varför” jag inte har svar på. Jag har PCO/PCOS – något som jag delar med rätt många procent av befolkningen. Vi som har PCO/PCOS är ofta starka och har lätt för att bygga muskler – men mensen kan också vara rätt oregelbunden.

Kroppen är en fascinerande grej – och ju mer vi lär oss om den, och hur vi funkar, desto bättre förstår vi den. Det säger sig själv att det är bättre att jobba med kroppen än att jobba mot den – men ändå är det nog vanligare att ifrågasätta den och tvivla på den. Det första vi kan göra är att inse att mens inte är något konstigt eller märkligt eller något att skämmas för!

0