Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hej! Vi har mens!

sara apoteksgruppen

Mens har blivit ett hett ämne den senaste tiden med en del poddar om mens från framförallt förra årets sommarprat – och så bästsäljarböcker av till exempel moderna profiler som Clara Henry. Äntligen, tycker jag, även om det fortfarande är en bit kvar innan det blir vardagsprat. Jag läste senast på en blogg om att det sällan pratas om hur man gör med sin mens och t.ex långvandringar i fjällen – och jag tycker sällan att det pratas om mens och sporter som simning och cykling eller mens och semesterresor till paradisstränder eller mens och långflygningar.

Förutom att köpa mensskydd i vanliga mataffärer kan man också köpa det på apotek. Apoteksgruppen har precis lanserat initiativet ”Hej! Vi har mens” som är en kampanj för livet och underlivet. När du köper tampongerna i röd låda (till skillnad från reklamfilmernas blå mensfärg) från Apoteksgruppen för 20 kr – så går 10 kr till projektet Flicka!

Med projektet Flicka vill FN synliggöra och stärka flickors rättigheter i världen och förhindra till exempel könsstympning och barnäktenskap.

FN beräknar att 140 miljoner flickor och kvinnor i världen har blivit könsstympade – och 39 000 flickor under 18 år gifts bort varje dag. Varje dag dör 200 flickor på grund av graviditet – det är den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15-19 år i utvecklingsländer. Här kan du läsa mer om projektet – och statistik från världen!

Förutom att samarbeta med FN-förbundets projekt Flicka så har Apoteksgruppen samlat information om mens genom olika stadier i livet. Hur pratar man med sina barn om mens? Vad kan man göra vid riklig mens? Vad innebär – och vad kan man göra åt – den svårare varianten av PMS – PMDS? Och det här med menskopp, vad är det och hur funkar det? Här kan du läsa mer om det!

Jag kan fortfarande tycka att – efter 34 år – så är det mycket jag inte vet om mens. Och sådant som hör till mens. Många ”varför” jag inte har svar på. Jag har PCO/PCOS – något som jag delar med rätt många procent av befolkningen. Vi som har PCO/PCOS är ofta starka och har lätt för att bygga muskler – men mensen kan också vara rätt oregelbunden.

Kroppen är en fascinerande grej – och ju mer vi lär oss om den, och hur vi funkar, desto bättre förstår vi den. Det säger sig själv att det är bättre att jobba med kroppen än att jobba mot den – men ändå är det nog vanligare att ifrågasätta den och tvivla på den. Det första vi kan göra är att inse att mens inte är något konstigt eller märkligt eller något att skämmas för!

Apoteksgruppen mens IMG_2151

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Det halva jordens befolkning som har det. Nu när jag blivit något äldre så har jag förstått att det är samma sak med klimateriet.. Det är ca hälften av alla jordens människor som drabbas, men ingen vet något om det. Det man vet talar man inte om, det är orent.

  Mia 2016-07-23 09:56:36 http://mittalisliv.blogspot.com
  Svara
 • Sedan jag upptäckte menskoppen så tycker jag inte längre att mens är något problem alls, i något sammanhang. Den har verkligen förändrat mitt liv och jag är så glad att jag slipper alla läbbiga tamponger och bindor! (och så dyrt det blir om man vill ha ekologiska!)

  Jag har pojkar men försöker att prata med dem om min mens på ett öppet och okonstlat sett, men det vore verkligen inte fel med lite mer mens i barnböckerna alltså… Jag tycker ungdomarna idag verkar ha ett betydligt mer öppet förhållningssätt till mens än vad jag och mina jämnåriga har, dom kan lätt ropa från toan i omklädningsrummet ”men hallååå jag har fått mens är det nån som har en ob?” – Vilket jag tycker är så himla bra!

  Marina 2016-07-22 21:21:28 http://mindrefett.blogspot.se
  Svara
 • Åh vilket bra initiativ och inlägg! Jag är väldigt för att prata mer om mens. När jag bloggat om min pms som varit riktigt jobbig (bättre nu *peppar, peppar*) så har jag upplevt att det ibland uppfattats gnälligt. Det är helknasigt tycker jag. Det är viktigt att prata om det, på så sätt kanske någon annan, kanske yngre kvinna, både kan få info och känna sej lite mindre konstig om hon upplever samma sak. Det är ju trots allt en helt vanlig grej, det där med mens 🙂

  Charlotta Sofia springer o trimmar 2016-07-22 16:35:30 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger