Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Lotsstigen i Örnsköldsvik

Min sista dag i Örnsköldsvik tillbringade jag i löparskorna – Linda visade mig den delen av Lotsstigen som går mellan Stubbsand och Skeppsmalen i den allra norraste delen av höga kusten. Jag var så glad att få se lite stig (och massor av klippor) under min helg vid den här norrlandskusten jag hört så mycket om – tack Linda för att du gjorde dessa 10 km med mig.

Lotsstigen användes förr (från 1790 och framåt) av lotsarna som tog stigen för att hjälpa skeppen komma rätt. 2006 återinvigdes leden som är väldigt bra skyltad; förutom den delen som egentligen är en omväg och går ut mot Tennudden. Där får man hoppa en del på klippor utan skyltning som visar vägen.

Eftersom vi tog leden mellan två ställen; Stubbsand och Skeppsmalen, så parkerade vi en bil i Stubbsand och en bil i Skeppsmalen. Totalt fick vi ihop 10 km eftersom vi sprang – och gick – några extrarundor (fullt medvetna sådana). Under vår mil fick jag se såväl sandstränder som klippor, skog och många många fina hus med sjötomt. Vi sprang över mark som varit samernas sommarviset fram till 1900-talet och genom fiskeställen. På ett ställe hittade jag en parkerade snöskoter som jag var tvungen att ha på bild och på ett annat ställe sprang vi några steg på en sandstrand och såg hur sanden räfflade sig under vattenytan. Det var en riktigt bra upptäckarstig!

När vi kom fram i Skeppsmalen köpte vi en Fanta och så gick vi upp på Skeppsmalens klippor och mediterade till synen av hav och horisont. Skeppsmalen är ett fiskeläge som funnits sedan sent 1600-tal och den där fyren som står längst ute på klipporna används än idag.

Så småningom åkte vi hemåt i en Jaguar cab som Linda har som sommarbil – och så plockade vi upp min egen bil där vi började vår tur. Lite senare körde jag hem till Åre och möttes av en parkeringsplats utanför mitt hus där prick alla parkerat tvärtom mot för vad man ska – och vad alla andra någonsin gjort.

Är du nyfiken på Lotsstigen så ska du klicka här för karta och beskrivning!

> Här är inlägget från min första dag på Höga kusten!

Lotsstigen Örnsköldsvik karta Lotsstigen Örnsköldsvik karta Lotsstigen Örnsköldsvik karta Lotsstigen Örnsköldsvik karta Lotsstigen Örnsköldsvik karta Lotsstigen Örnsköldsvik karta Lotsstigen Örnsköldsvik karta Lotsstigen Örnsköldsvik karta

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Så himla vackert. Hoppas du får en fortsatt bra måndag <3

  mari 2016-07-18 11:45:01 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Vill först bara tacka dig för en otroligt inspirerande blogg! Otroligt roligt att läsa den!

  Ja visst är det fint där efter lotsstigen 🙂 min mamma bor i stubbsand där lotsstigen typ börjar och tycker den är helt fantastiskt, speciellt när man ta den utmed klipporna! Hoppas du haft en bra vistelse i fina Örnsköldsvik 🙂

  Frida 2016-07-18 09:54:31
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   tack fria!! det är så fascinerande att världen är liten! roligt att typ ha sprungit förbi din mamma! det var en jättefin stig och vi tog av mot labyrinten och klipporna och vindskyddet där ute. där var det lite halt för det kom en störtskur just då, men väldigt fint. kul stig att springa!! 😀

   Sara Rönne 2016-07-18 10:33:03
   Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Vanja Wikström
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk