Jag är i Stockholm på jobb. Som vanligt går dagarna i ett och jag maximerar verkligen varje minut. Som att träffa vänner på en tidig frukost på Fabrique i Gamla stan imorse för att sedan åka direkt till möten med fokus på framtid. Några av dagens möten var av det lite ovanliga slaget; att trendspana och omvärldsanalysera bland några av Stockholms matställen. Det tog mig runt på lite olika ställen i stan, t.ex. till Brillo där jag åt en riktigt god lunch, Stockholms matmarknad där vi träffade på personen bakom Lisens gröna värld (av en slump, ska tilläggas) och 8T8 som är en matbutik på söder (vid Mariatorget) som fokuserar på medveten mat.

Begreppet medveten mat är otroligt smart tycker jag; det berättar så mycket i ett enda ord. Det är ett begrepp som syftar på föränderlighet – och som beror lite på omständigheter. Ibland står vi och väljer mellan ekologiska äpplen från långt bort och närodlade konventionellt odlade äpplen – och vad väljer vi då. Medvetenhet innefattar kunskap, något vi kontinuerligt samlar på oss och som är basen för våra val. Vi fattar beslut utifrån vad vi vet och det betyder att vår hälsa, i avseende vad vi stoppar i oss, är avhängt den kunskap vi har.

Medvetna val innebär inte nödvändigtvis att alltid äta grönsaker eller surkål eller vad det nu kan vara. Medvetna val kan också innefatta kanelbullar, jordgubbstårtor och glass – men medvetenheten gör hela skillnaden.

Jag tycker att begreppet medveten mat går så väl hand i hand med min filosofi om att köpa mat från människor. Att välja det som är nära ursprunget; att köpa kött och grönsaker i så få led från bonden som möjligt, till exempel.

8T8

0