Kommer ni ihåg det glada 90-talet när wokad mat var det hetaste? Wok blev till och med årets julklapp en gång! Sedan dess har jag inte wokat så mycket hemma hos mig men jag tycker att varm glasnudelsallad känns som en modern revival.

Jag gillar glasnudlar och den lite friskt syrliga och heta såsen jag associerar glasnudelsallad med. Det är dessutom enkelt att göra själv i en mängd olika varianter.

Gårdagens glasnudelsallad fick sällskap av lammfärsköttbullar som jag också hettade upp med extra chili. Lammet har gått på bete hemma i Hälsingland – det är min matreligion att ofta köpa mat från människor. Jag prioriterar att köttråvaran kommer från gårdsbutiker och jordbruk näravid.

Glasnudlarna tar typ 3 minuter att göra klart så innan de börjar koka så steker jag (på väldigt svag värme – nästan så att det ”smälter” snarare än steks) pak choi, salladslök, chili och paprika.

När glasnudlarna kokat klart och jag hällt bort vattnet lägger jag också dem i stekpannan och ringlar över sesamolja och fisksås (fish sauce står det på flaskan och det låter godare) och klämmer saften ur en lime och halverar några små tomater som får vara med på slutet.

Sedan är det bara att servera. Allra helst på en solvarm balkong där några skärmflygare landar på det stora fältet framför. Fjällsjön ligger spegelblank och på fjälltoppen smälter den sista snön bort.

glasnudelsallad glasnudelsallad glasnudelsallad

0