Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Medveten mat

Jag är i Stockholm på jobb. Som vanligt går dagarna i ett och jag maximerar verkligen varje minut. Som att träffa vänner på en tidig frukost på Fabrique i Gamla stan imorse för att sedan åka direkt till möten med fokus på framtid. Några av dagens möten var av det lite ovanliga slaget; att trendspana och omvärldsanalysera bland några av Stockholms matställen. Det tog mig runt på lite olika ställen i stan, t.ex. till Brillo där jag åt en riktigt god lunch, Stockholms matmarknad där vi träffade på personen bakom Lisens gröna värld (av en slump, ska tilläggas) och 8T8 som är en matbutik på söder (vid Mariatorget) som fokuserar på medveten mat.

Begreppet medveten mat är otroligt smart tycker jag; det berättar så mycket i ett enda ord. Det är ett begrepp som syftar på föränderlighet – och som beror lite på omständigheter. Ibland står vi och väljer mellan ekologiska äpplen från långt bort och närodlade konventionellt odlade äpplen – och vad väljer vi då. Medvetenhet innefattar kunskap, något vi kontinuerligt samlar på oss och som är basen för våra val. Vi fattar beslut utifrån vad vi vet och det betyder att vår hälsa, i avseende vad vi stoppar i oss, är avhängt den kunskap vi har.

Medvetna val innebär inte nödvändigtvis att alltid äta grönsaker eller surkål eller vad det nu kan vara. Medvetna val kan också innefatta kanelbullar, jordgubbstårtor och glass – men medvetenheten gör hela skillnaden.

Jag tycker att begreppet medveten mat går så väl hand i hand med min filosofi om att köpa mat från människor. Att välja det som är nära ursprunget; att köpa kött och grönsaker i så få led från bonden som möjligt, till exempel.

8T8

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Medvetenhet är bra, så länge det inte går till överdrift. Det är bra att kunna släppa lite på kontrollen också ibland tycker jag, att inte ALLT måste vara 100% planerat. Men annars gillar jag precis som du att största delen av maten är medveten. Jag älskar t.ex. när vi är i Jämtland hos mina föräldrar där det mesta vi äter kommer från gården, skogen och Jormsjön. Bär, grönsaker, kött, fisk och svamp.

  Kram & ha en skön söndag här i Stockholm!

  Anna Trend o träning 2016-06-19 08:28:51 http://www.trendotraning.se
  Svara
 • Det var et bra begrep! Skal begynne å bruke det 🙂

  Svara
 • Jippie, ser fram emot att höra mer om framtiden på måndag 😀 Tack för mysigt häng igår, blir alltid så glad av er två. I’m a lucky, lucky girl <3

  Katta Bucketlife 2016-06-17 12:18:21 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Medveten mat! Sköna ord! Jag brukar prata med mina klienter om att göra medvetna val, inte sätta upp förbud, utan verkligen bli medveten om chkladbiten som köps och äts upp på eftermiddagen. Vill jag verkligen äta den här? Då är det okey! För det är så lätt att sätta på autopilot och först efteråt reflektera och tänka på att jag kanske inte alls ville stoppa i mig den där chokladbiten, egentligen.

  Ha en skön fredag och trevlig helg Sara!

  /Anna

  Beautiful Life 2016-06-17 09:23:46 http://beautifullife.se
  Svara
 • Åh, håller verkligen med om det du skriver. Vi var nyss och bodde på lantgård i Italien, och det var en så sjukt härlig känsla när bonden gick till grönsakslandet, plockade upp rödbetor och sedan frågade om vi tyckte om det och ville ha det till middag. Den resan var av sådana anledning ett medvetet val från vår sida, tusen gånger hellre detta än all you can eat-buffé på stort hotellkomplex.

  Mia (bakingbabies.se) 2016-06-17 07:00:29 http://bakingbabies.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Ida Warg
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger