Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Åre är typ bäst (och det är inte bara jag som tycker det)

Varje år görs det en massa listor över det mesta. Några av grejerna som det räknas på är vilken kommun i landet som är bäst att bo i – och var det är roligast att bo. Åre hamnar ofta bland toppkommunerna!

Åre är till exempel näst bästa glesbygdskommun att bo i när man mäter aspekter såsom nettomigration av unga, ungdomsarbetslöshet, antal läkare per capita, pappaindex, slutbetyg i åk 9, befolkningstillväxt, ohälsotal och andel högutbildade. Totalt mäter man på 43 olika parametrar som ska ge en bred helhetsbild.

Men framförallt är det roligt att bo i Åre! Enligt ett ”nöjesindex” som Fastighetsägarna gjort så toppar Åre listan med till exempel Stockholm på tredje plats. I beräkningen har man tagit hänsyn har tagits till att Åre är en kommun med mycket turism men om du är intresserad av samhällsutveckling (på ett rätt så enkelt och inte så komplext sätt) så är den här rapporten intressant att kolla på!

Lite då och då funderar jag över begreppet downshifting, men ännu oftare funderar jag på min livsdesign. Ibland har jag trott att jag lutar mig mot downshiftingtrenden men det gör jag absolut inte. Det är bara det att downshifting är så tätt kopplat till att flytta från en storstad att jag ibland luras att tro att det är downshifting jag håller på med.

Jag har full respekt för alla som gör medvetna livsval och kan både imponeras och inspireras av allas val även om jag själv inte skulle välja precis samma sak. Jag lyssnar på en podcast om downshifting och tycker det är jätteintressant, men samtidigt är jag jättenöjd över mitt extremt medvetna val att flytta från stad till glesbygd. Även om just min valda glesbygd är en pulserande och högst levande turistort där entreprenörsandan pyr och mycket händer. Där jag kan släntra från jobbet rätt in i en konsert med Sveriges hetaste artist utan att boka biljett. Där utbudet av restauranger per invånare överstiger alla andra ställen i Sverige. Där jag varje dag kan välja mellan ett fullgott utbud av aktiviteter som andra bara gör på sina efterlängtade semesterdagar.

Men – att dra full nytta av allt som Åre har att erbjuda är inte gratis. Och jag vill ju göra grejer. Leva drömmen! Jag vill ha tillgång till alla Åres möjligheter; från skiddagar till middagar. Prylar och kläder för aktivitet. Jag utvecklas och vill bli bättre och förstår vitsen med specialutrustning utvecklad för varje nischad grej som finns att göra. Jag vill uppleva pulsen i byn och drinkarna som blandas i baren, jag vill åka skidor uppför och utför, jag vill springa på alla underlag och jag vill ha de smartaste prylarna med praktiska innovationer som finns där för att göra skillnad.

Jag vill gärna både utvecklas och utmanas i mitt arbetsliv och går igång på affärer och att tjäna pengar (men inte nödvändigtvis bli rik) – samtidigt som jag absolut vill leva med stor frihet och med tillgång till allt jag önskar utan att det ska behöva stanna vid en dröm. Jag vill inte kompromissa. Jag vill äta stora tuggor av kakan men samtidigt ha så mycket kaka kvar som möjligt.

Det är därför jag bor i glesbygd men väljer att köra en bil som kostar mycket pengar eftersom jag tycker att det är värt. Det är därför jag gick ner i lön när jag flyttade från Stockholm men hyr fjällens mest spektakulära boende – The Villa på Copperhill – i helgen för att fira tio år av bloggande tillsammans med några personer som är viktiga för mig. Det är alltså ingen downshifting jag håller på med!

Jag skriver inte detta för att vara dryg eller för att skryta. Snarare skriver jag detta för att säga att vi har ett val. Men, det jag vill poängtera är att när vi väljer till saker i våra liv – så väljer vi också bort saker. Det gäller allt och alla och det gäller mig. Jag har valt bort mycket för att kunna välja till saker i mitt liv.

Det som är viktigt för mig är fullkomligt banalt för någon annan. Det som någon annan aldrig skulle klara sig utan har nog jag aldrig ens reflekterat över att jag vill ha. Det är så drömmar fungerar. De blir bäst när de får utformas oberoende av vad andra väljer – och helt baseras på vad just du tycker är viktigt i ditt liv. Oavsett om det handlar om familj, natur, karriär, äventyr eller lugn och ro. Vad du vill ha mycket av och vad du vill ha mindre av.

Antibes Sara IMG_6954

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
 • Alltså det här inlägget! Tillsammans med det från UnderbaraClaras häromdagen om att flytta dit man vill och skapa sig sitt liv där. Så inspirerande! Gäller bara att våga, för min del. Och att få familjen med på resan…

  Malin 2016-05-19 14:02:05 http://Litelangre.se
  Svara
 • Bra skrivet Sara! Tänkvärt.

  Åsa 2016-05-19 12:28:18 http://Ehrnholm.se
  Svara
 • Oh, Åre! Alltid i mitt hjärta 🙂

  Mari 2016-05-18 20:14:57 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Exakt så är det!
  Och flytt längre norrut blir det. Frågan är bara när. 🙂

  Rund är också en form 2016-05-18 17:02:12 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Vilken podd är det? Vill lyssna.

  Tänker/tror ofta att jag vill downshifta, men jag vill ha pengar också, resa, äta gott och göra roliga saker. Jag vill verkligen äta mycket av kakan men ändå ha kvar. Men jag gillar ändå konceptet downshifta:)

  Erika 2016-05-18 15:37:39 http://sandsnovatten.wordpress.com
  Svara
 • Å vad jag gillar ditt tänk. Kanske för att jag tänker typ lika. Bara det att jag ör snäppet mer bunden till en plats pga familjesituationen. I övrigt vill jag också äta kakor och ha dem kvar . Fast helst croissanter då?. Det gäller att välja bort med omsorg så att man kan välja till så mycket roligt som möjligt!

  Anna 2016-05-18 14:29:13 http://Piggelina.se
  Svara
 • Klokt skrivet, nyttigt att läsa. Jag tänker ofta på medvetna val och att styra sitt eget liv när jag läser Kammebornias och UnderbaraClaras bloggar. För ni har alla valt och valt bort – man får inte bara se sig som ett offert för omständigheter i livet som många går. Men visst blir jag ofta osnyggt avundsjuk när andra kan både träna, långluncha, städa, resa, läsa, fota, blogga på tid som för andra är styrd till ett kontor eller klassrum där man arbetar. Men det är kanske för att vi inte varit modiga nog att välja annorlunda!

  A mamman 2016-05-18 10:42:37 http://www.amamma2.wordpress.com
  Svara
 • Åre är typ bäst, jag håller med !

  Nästa helg åker jag dit på tränings läger. WoW, äntligen

  elisabeth 2016-05-18 09:49:59 http://www.ringgatan8.se
  Svara
 • Vare sig ett skrytigt eller drygt inlägg utan klokt och genomtänkt. Du skapar det liv som känns bra för dig, med kontraster som gör ditt liv extra innehållsrikt.
  Det du skriver bekräftar många av mina tankar kring mina egna val och drömmar. Så tack!!

  Katrin 2016-05-18 09:37:09 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Katrins kommentar.

   jag tror mycket på att verkligen lyssna på sin egen dröm. det är som när jag blir shoppinginspirerad ibland; jag ser något snyggt på någon annan och tänker att åh det där vill jag ha. för att det var snyggt på den personen. men så reflekterar jag över om det passar mig och min stil, och oftast så gör det inte det. det är skönt att unna andra sina drömmar och dela känslan av att följa den, men att skapa en egen dröm för sig själv.

   Sara Rönne 2016-05-18 11:08:19
   Svara
 • Så grymt inspirerande. Du är inspirerande! Stort Grattis till 10 årsjubileumet.

  Clara Edvinsson 2016-05-18 09:22:31 http://www.claraedvinsson.se
  Svara
 • Sara, DU är banne mig bäst. Precis så här är det ju, och även om det är en utmaning att lyckas urskilja vad som är ens egna drömmar bland all inspiration från andra så lyckas du verkligen. Och du inspirerar mig som sjutton till att hitta mina och det är nog det bästa en kan ge andra. Så, Åre är awesome, men du är banne mig bäst 😀

  Katta Bucketlife 2016-05-18 08:54:07 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Grymt, Sara. Jag tänker sjukt mycket på life design ungefär varje dag. Optimera.. Utifrån de egna drömmarna. Alla möjligheter finns, men det krävs aktiva val. Typ så.

  Lisa Livet från den ljusa sidan 2016-05-17 23:41:52 http://Livetfrandenljusasidan.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Vanja Wikström
Home
Andrea Brodin
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger