Under våren bloggar jag, Elna och Helena lite extra om cykling för dig som är nyfiken på att börja cykla. Vi har tidigare skrivit om sådant vi inte visste innan vi började cykla, om sommarminnen på cykel och cykelrundor vi planerar att cykla i vår och sommar. Mellan oss tre har vi kallat våra inlägg för cykelpepp.

Idag vill vi skriva ett särskilt inlägg till dig som vill börja cykla. Vi vill ge dig all den cykelpepp du kan tänkas vilja ha!

Jag väntade två år för länge innan jag köpte min första racer. Så lång tid tog det för mig att gå från första gången som jag sa till min triathlonkompis Karin att jag ville börja cykla – till att jag faktiskt började cykla. Det är två år för många. Så himla onödigt!

”Cykel är frihet. Det är äventyr. Naturupplevelse. Utmaning. Det är socialt och det ett sätt att sätta en guldkant på vilken sketen vardag som helst.” Det är Elnas ord från den här artikeln.

Jag håller med om att just frihet är ordet som beskriver känslan på en cykel allra bäst. Frihet var ett uttryck som också Shahrzad använde för att beskriva cykling. Det finns inga andra ord att beskriva känslan av att rulla på tunna hjul och en lätt, lätt cykel på kolsvart asfalt. Eller norrlandsröd asfalt för den delen. Alternativt lappad asfalt om vägen är dålig.

cykel 46 sara

Att cykla på en ”vanlig” cykel och en racer är som två olika världar. Så om du funderar på val av cykel; ta vara på tillfället att faktiskt testa en racer och jämför med en hybrid, om du vill cykla asfalt. Duktiga cykelhandlare kommer att erbjuda dig att prova på, om så bara runt kvarteret som en första start.

Jag håller med om att det jobbiga med cykling är att det känns som en djungel. För det är en djungel. Men; det positiva med det är att det finns flera stigar att gå och den ena kunskapen efter den andra kommer att ge dig koll på läget längs tidens gång. Alla har varit nybörjare!

Från början tycker jag att du ska ha tillit till andra. Om du har någon cykelkunnig i din närhet: ta hjälp och be om råd. Om du inte har det; prata med någon i en cykelbutik som du känner att du får förtroende för. På orten där du bor finns det förmodligen en cykelklubb du kan gå med i med nybörjarträffar eller ännu hellre – din loskal cykelbutik kanske har cykelkvällar som fokuserar på mek eller annan cykelkunskap. På nätet finns flera communities framförallt för tjejer som cyklar: She Rides, Bimbo Bikers, Blue Sky eller Cyklande tjejer på Facebook. Du kommer att ha många frågor och det är helt okej! Har du en fråga redan nu – ställ den i kommentarsfältet så lovar jag att ge ett svar!

När du vågat ta steget att faktiskt prova hur det är att cykla, oavsett om det är landsväg eller mtb, så kommer du att belönas mångfalt åter. Känslan är omedelbar! Fartvinden smeker din kind och vägen ligger under dig. Du äger känslan!

Men den där känslan kan skifta snabbt. Från att vara stark i benen till att inte orka ett tramptag till. Hånfull motvind, elaka backar och sega motlut som aldrig tar slut. Stunder då du kanske vill kasta in handduken, eller ännu hellre, kasta cykeln i diket. Men du kommer aldrig göra det, för sekunden efter tar friheten tag om dina axlar igen och du är pigg på nytt. De där snabbt skiftande känslorna är också tjusningen med cykel.

Om du drömt om att börja cykla: låt NU bli tillfället då du gör det!

> Läs Elnas tips till dig som nyss börjat cykla!

> Läs Helenas tips till dig som nyss börjat cykla!

2