Spring rolls, eller vietnamesiska vårrullar, är en maträtt jag gör ganska ofta här hemma; ofta med olika slags fyllningar även om lax är ett stående inslag som rullas i rispapper – och doppas i god sås.

Rispappret finns på nästan alla matbutiker som är relativt välsorterade. De är platta, hårda och supertunna och går sönder rätt så lätt. I början kan det vara lite meckigt att veta hur man ska hantera dem men ge det några försök så får du kläm på det!

spring rolls - vietnamesiska vårrullar

Jag brukar hälla vatten i en stekpanna som får koka upp, och sedan drar jag ner plattan till typ 3 (jag har induktionsspis) så att vattnet knappt sjuder. Sedan lägger du i ett rispapper i några sekunder så att det mjuknar.

Med en tång fiskar jag upp det mjuka rispappret som lätt krullar ihop sig, men med fingrarna kan man räta ut det och lägga det rätt så slätt på en tallrik. Nu ska du fylla din spring roll med dina favoritsaker – och rulla ihop!

När jag gjorde spring rolls nu i veckan så skar jag tunna strimlor av paprika, gurka och avokado. Och så hade jag ärtskott och färsk koriander – och lax och mango. Det blev så himla gott!

Vissa vill fylla sina spring rolls med nudlar eller ris men jag får aldrig plats med det – mina vietnamesiska vårrullar är sprängfyllda med goda grejer ändå!

När jag har majonnäs hemma kan jag klicka i lite sådant också, för ett krämigare innehåll!

Det som är viktigt när du gör spring rolls är att ha en god sås. Jag brukar göra en riktigt god sås med jordnötssmör men jag hade inte alla grejer hemma. Det som behövs är jordnötssmör, vatten, sesamolja, rapsolja och hackad chili. Jag brukar höfta med proportionerna och kan därför inte säga exakta mått men det finns nog där ute på Google någonstans? Eller så får du prova dig fram!

Nu senast gjorde jag en sås på crème fraîche och sambal oelek. Superenkelt – supergott!

spring rolls - vietnamesiska vårrullar spring rolls - vietnamesiska vårrullar spring rolls - vietnamesiska vårrullar

> Visst har du provat min fish taco? Annars måste du verkligen göra det nu. Fish taco med hallon och mango!

1