Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Ta ansvar för hur du mår!

Jag lyssnade på PT-Fia i Avis-podden för några dagar sedan där hon säger att vi själva har ansvar för hur vi mår. Jag vill passa på att skriva några rader om det eftersom jag tycker att den insikten är viktig.   Det handlar om att ta makten över sin hälsa.

Givetvis menar varken jag eller PT-Fia att man kan råda över allvarliga sjukdomar och sådant, så lägg ner tankarna om att vi inte kan ta ansvar för sådant vi föds med eller sådant vi drabbas av. Men det gäller också att se skillnad på det vi drabbas av – och det vi drabbas av.

För såhär är det: ett liv är fyllt av medgångar och motgångar. Med härliga vänner och jobbiga jävlar. Med sådant vi älskar och sådant vi avskyr. Roligheter och jobbigheter. Trösklar och utförslöpor. Det är det som är livet. Eller snarare: livet är vad du gör av allt detta!

Hur du mår i livet beror på vilka förutsättningar du ger dig själv; psykiskt och fysiskt. Vilken energi – eller omgivning – som du väljer att ta in. Vad du lyssnar på. Varifrån du hämtar inspiration. Vad du gör med din tid.

Det du säger att du inte har tid till har du inte tid till eftersom du väljer att prioritera annorlunda. Det är egentligen inga konstigheter: vi har alla 24 timmar om dygnet och därav prioriteringarna. Men har du inte tid att träna så är det för att du har gjort andra val. Ibland vettiga och förnuftiga val – ibland val av lättja för ja, det är jobbigt att komma över tröskeln och faktiskt träna. Precis som att borsta tänderna!

Jag tror att de som mår riktigt bra har gjort val för att må riktigt bra. Att må bra är inget slutmål utan snarare en alltid pågående process eftersom livet aldrig stannar – dessutom är det individuellt vad som får oss att må bra trots att det också finns många universala grundpelare som bygger välmående.

Känslan av att må bra är inget som bara händer en – det är något vi själva skapar. Vi har ansvar för hur vi mår.

Jag har skrivit mycket om det här tidigare; här är två inlägg jag verkligen tycker att du ska läsa:

1. 3 tips för ett lyckligare liv

2. 5 superenkla tips som gör varje dag lite bättre

Men, egentligen börjar allting med en enda sak: att bli medveten. Att bli medveten om vad som gör dig glad, ledsen, stressad eller lycklig – och alla de där andra känslorna som bor inom oss. Först när vi förstår vad som skapar allting inombords oss kan vi börja sortera bland det vi vill ha mer av – och det vi vill ha mindre av, för att må riktigt bra.

Åre Ullådalen vårvinter Sara IMG_4772

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Så är det! Har man det fundamentala på plats så kan man faktiskt påverka sin egen lycka, och får man det tillräckligt bra kan man hjälpa de som är under den nivån att de kan skapa sin egen lycka. Det är precis som med hälsa- man måste jobba på det varje dag och man är sin egen lyckas smed på alla de vis! härlig text!

  Annie 2016-04-27 22:31:18
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   absolut, men det behöver inte vara lycka – som ju kan kännas ouppnåeligt för många. men bara att faktiskt må bra – där kan vi göra mer än vad vi tror, de flesta av oss är inte fast i offerrollen även om vi gärna tar den på oss.

   Sara Rönne 2016-04-28 09:09:27
   Svara
 • Kunde inte sagt det bättre själv. Amen.

  Nellie 2016-04-27 20:45:27 http://www.minvardagshalsa.se
  Svara
 • Så rätt! Man gör vad man kan med det man har liksom. Samtidigt upplever jag att beroende på ”läggning” är det svårare eller lättare att vara sin egen lyckas smed. Vissa mår liksom inte bra om de inte får klaga lite, typ.

  Malin 2016-04-27 19:09:57 http://Litelangre.se
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   absolut, det tror jag också. jag är en sådan som är så oklagig att jag blir sänkt och dränerad när andra klagar.

   Sara Rönne 2016-04-27 19:11:02
   Svara
 • Klokt och bra skrivet. Gillar när du skriver såna här tänkvärda inlägg!

  Katrin 2016-04-27 18:34:06 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
 • Håller med till fullo! Man måste själv ta ansvar över vad man väljer att göra och hur man väljer att se på sin situation… Aktiva val behövs för att man ska komma igång, och jag tror det viktigaste är att de aktiva valen man börjar göra, kanske motvilligt till en början, sedan övergår i val man inte ens tänker på att man gör för att det faller sig så naturligt att man mår bra av det… riktigt bra skrivet!

  Emma 2016-04-27 15:10:21 http://naturallyvegan.blogg.se/
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   ja, och steget dit är att att först bli medveten om vad man vill ha mer och mindre av – dvs vad som gör en gott och inte.

   Sara Rönne 2016-04-27 15:38:23
   Svara
 • Så bra skrivet. Det är samma sak med lycka. Det är också något som man väljer. Att fokusera på det som är bra och inte på det som är dåligt.

  Hanna 2016-04-27 09:24:28 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger