Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Högst upp i Freedom tower – One World Observatory

Området för Ground Zero, där Twin Towers en gång stod, heter idag 9/11 Memorial och är en stor minnesplats för det som var och de som levde innan terrorattacken den 9 september 2001. På platsen för de två tornen har det skapats två stora fontäner med alla namnen på de omkomna ingraverade runtomkring.

Bredvid står det jättelika One World Trade Center; med One World Observatory många våningar upp. Skyskrapan är 104 våningar hög och västra hemisfärens högsta byggnad – fjärde högst i världen. I mitten är Freedom Tower, som byggnaden också kallas, en perfekt oktagen.

Vi köpte biljetter i förväg för att åka upp i Freedom Tower till One World Observatory Deck. Från den 100:e våningen har man utsikt åt alla håll och ser hela Manhattan och mycket längre än så. På den 101:a våningen kan man dricka drinkar och äta en bit mat med precis samma utsikt. Om du vill sitta precis vid fönstren så måste du beställa mat; alla som vill dricka drinkar får hänga i baren som är dumt designad så att man sitter med ryggen mot utsikten – och vem vill det?

One World Observatory Freedom tower One World Observatory Freedom tower One World Observatory Freedom tower

Det finns olika typer av biljetter som man kan boka sig på. Vi köpte ”sunset flex” så att vi kunde åka upp närsomhelst mellan kl 16-19. Ett tips är att komma hit just på eftermiddagen eftersom det är lugnare då. ”Efter kl 14” är tipset från en som jobbade där. Olika kösystem tar dig genom historien bakom One World Trade Center och vidare till hissen och upp till One World Observatory Deck. Väl på plats på 100:e våningen är det skönt med gott om utrymme så att du kan betrakta världen som ligger framför dina fötter riktigt länge.

One World Observatory Freedom tower One World Observatory Freedom tower One World Observatory Freedom tower

För 15 dollar kan du hyra en iPad som på ett interaktivt sätt berättar om alla skyskrapor och byggnader du ser framför dig. Du håller upp skärmen framför dig så att den kan läsa av vad du ser, och så ritar den pilar på skärmen som pekar mot de olika byggnaderna.

Men allra coolast var ändå hissresan upp. Under tiden det tar att åka 100 våningar förvandlas väggarna till ett modernt bildspel som målar upp en tidslinje av hur New York sett ut genom alla tider; från när det inte alls var en stad – till det myller det är idag. Den hissresan hade jag kunnat göra om många gånger!

Om du är i New York så se till att besöka 9/11 Memorial och åk upp i Freedom Tower. Köp biljetterna i förväg (och kom ihåg att skriva ut dem) och kom hit när det inte är så mycket folk. När du kikat på utsikten åt alla håll; åk upp i restaurangen och ta något lätt att äta eller något att dricka och se dig mätt på Manhattan!

Men, det ska sägas att det inte är lika häftigt att vara i en superhög byggnad och inte kunna gå ut på ett tak. Att ha glasväggar mellan sig själv och världen där utanför ger inte lika bra bilder som från till exempel Rockefeller Center eller en takbar.

One World Observatory Freedom tower One World Observatory Freedom tower

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Marcus Schuterman
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Sanne Alexandra
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Man
Viktor Frisk