Hälsa som övergår till hets är inget som angår sociala medier, även om det ofta ställs på sin spets just på blottande digitala forum där gensvaret blir både kraftfullt och omedelbart.

Jag tycker att hälsa vs hets är en rätt svår balansgång eftersom den består av två variabler; jag som skriver och du som läser. Det är lite som med kromosomer ni vet; x och y kan ge upphov till olika kombinationer. På samma sätt kan ett inlägg från mig ge både en inspirerande känsla och en olustig känsla – lite beroende på vem som läser.

För egen del så vet jag med mig att jag läser bloggar med olika ”glasögon” beroende på hur jag mår; ibland blir jag extremt peppad – och ibland blir jag stressad, av att läsa ungefär samma sak.

Jag blev uppmärksammad på Henriettas historia från mörkret (läs den här!) och jag vill verkligen poängtera några saker:

1. fundera på hur du kommenterar vad andra äter

2. fundera på hur du kommenterar hur andra ser ut

Så länge bekräftelse kopplas samman med en typ av utseende så kommer hälsa och hets stå som motpoler till varandra. Här har media fortfarande ett stort ansvar att faktiskt lyfta fram alla typer av utseenden; oavsett om det är gammelmedia (print) eller nyare medier (främst digitala medier).

Jag tycker att alla bloggare ska fundera över sitt ansvar – men det går inte att gardera sin blogg och vara en förebild för allt och alla och tro att viljan att sprida energi och inspiration alltid landar rätt.

Kanske gillar du också dessa inlägg:

> Om psykisk ohälsa

> Hälsohets

> Body positivism

> Tränad för livet (den gången någon kommenterade hur jag såg ut)

> Min blogg fokuserar inte på att vara smal – den fokuserar på att vara hälsosam

höst i hälsingland höst i hälsingland IMG_4588 sara hälsingland IMG_5781

0