Att sätta meditation och igloo i samma mening är dubbel-wow. Och det var med ett dubbel-wow jag började min morgon när jag satte mig i en gondol och åkte upp på Åreskutan och promenerade till Igloo Åre. Den lilla igloo-byn som jag besökte för några veckor sedan har växt på sig minsann; nu finns där en kyrka i en igloo också. Några gånger i vinter är det drop in-bröllop för de som vill gifta sig halvspontant men med wow-känsla.

Det var Lotta på yogastudion Mountain Mind som höll i igloomeditationen. Det arrangeras några gånger per vinter och är en upplevelse jag rekommenderar dig. Det går fint att komma dit på skidor och att meditera med pjäxorna på!

Lotta inledde med att säga att det finns ingen bra meditation eller dålig meditation – det finns bara meditation. Likaså kan meditation vara det vi ibland upplever i skidspåret eller i linyogan. Meditation är inte svårt – meditation och mindfulness är bara det här. Jag skulle vilja säga att korta sekvenser med meditation som vi gör ofta skapar långvarig mindfulness.

Inne i igloon fanns soffor gjorda av is med fårfällar på, och en stor kandelaber med tända ljus. Jag har nog aldrig upplevt en sådan tystnad som det är i en igloo. Det är några minusgrader men helt vindstilla och frånvaron av elbrus eller vindsus är enorm. Det är häftigt!

Jag vet faktiskt inte hur länge vi satt i igloon och mediterade genom Lottas guidning. Tiden blir så svår att uppskatta i ett sådant sammanhang. Jag kan ärligt talat inte säga om det var kort eller långt och jag hade inte blivit förvånad om det var en kvart eller tre kvart.

Meditation är inget flum. Effekter från meditation och mindfulness blir allt mer vetenskapliga och det börjar integreras mer och mer i sjukvården. Mindfulness tränar hjärnan helt enkelt; och hur hjärnan mår påverkar kroppen.

Det flummiga handlar nog mest om själva definitionen som inte kan definieras i siffror eller hårda mätpunkter. Men det är också vad som gör meditation och mindfulness så fantastisk – samtidigt som det är den hållbara hälsans eviga utmaning.

Jag har det senaste halvåret skrivit en hel del om mindfulness, främst eftersom jag efter alla dessa år faktiskt satt ett begrepp på det jag gör när jag är ute i naturen (främst när jag springer) – eller i yogasalen (när jag yinyogar). Mitt möte med grundarna av Mindfulness appen och hur den har påverkat mig blev ännu en aha-upplevelse och främst en förståelse för varför jag tänker eller agerar som jag gör.

Efter meditationen gick vi i tystnad till en annan igloo som inhyste matsalen. Där bakade Katarina tunnbröd till frukost – och så fick vi blåbärsshots och kokkaffe. Så himla fint alltså! N

Om du är i Åre i påsk ska du boka dig på den här morgonen tycker jag; här kan du göra det! Det är inspirerande bara att träffa Katarina och Håkan som står bakom Igloo Åre – snacka om life design.

Åre Sara IMG_5514 Åre gondolen IMG_5508

Ensam i liften – numer märks det knappt att det är sportlov eftersom liftköerna trollats bort tack vare snabbare liftar!

åre öppna liftar IMG_5481

Den som var morgonpigg fick uppleva blå himmel – nu snöar det igen…

Åre igloo meditation utedass IMG_5498

…snöläget i Åre är riktigt, riktigt bra. Snö upp till taket? Jajamen!

Åre igloo meditation IMG_5483

Kan utsikten bli bättre? Renfjället rakt fram och Anarisfjällen till vänster (utanför bild) och Snasahögarna till höger (utanför bild)

Åre igloo sova IMG_5494 Åre igloo kyrka bröllop IMG_5493

Fina dekorationer i kyrkan – dessutom är brudbuketten redan klar!

Åre igloo frukost IMG_5486

Katarina gräddar tunnbröd – samtidigt som vi åt frukost checkade ett brittiskt par ut. De hade kommit hit enbart för att bo i en igloo.

0