Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Släpp prestationen på riktigt

Du som yogar har hört den välbekanta uppmaningen många gånger förut; att släppa prestationen och lämna den utanför rummet, att inte bry sig om vad andra gör och istället bara fokusera på dig själv. Ändå tror jag att många glömmer just de orden så snart de tystnar. Och det är synd – jag tycker att yoga behandlas på ett problematiskt sätt i sociala medier och det tenderar att bli så mycket prestation och utseende.

Alla ska göra headstands och examensbeviset får du genom mängden likes när du postar det i sociala medier. Dessutom ska yoga vara avklätt av skäl jag inte riktigt begriper – men om någon förklarar det för mig kanske det finns en logisk anledning.

För mig finns det en enkel lösning på min tveksamma inställning till yoga på sociala medier – och det är att inte följa avklädda yogakonton med avancerade show off-konster. Jag själv hittar nämligen inte lusten till yoga i det formatet – men jag vill fortfarande inspireras till yoga genom just sociala medier. Låter det lite dubbelt?

Daily sports snake tights traningsgladje.se Daily sports snake tights traningsgladje.se

Jag hittar lusten till yogan i det som är tillgängligt; lite mindre bikiniyoga – och lite mer i min verklighet. Yoga_stories på Instagram är en av mina favoriter eftersom det Therese gör är applicerbart. Det är inte enkelt alla gånger, men hon får till en skön mix som inspirerar mig. Framförallt poster som den här, den här – eller denna sekvens som jag älskar.

Jag är medveten om att jag färgas väldigt mycket genom det filter som är kopplat till just mina känslor för yogan. Jag och yogan har ett love-hate relationship, och framförallt är jag väldigt känslig när det kommer till yoga och prestation. För mig behöver yogan verkligen vara extremt prestationslös eftersom det ligger prestation i så mycket annat som jag gör. Och när jag säger prestationslös så menar jag verkligen prestationslös. Alltså utan en värderande kommentar från någon bredvid mig – eller på Instagram – om liknelser till kylskåp eller sälar över sin egna prestation.

Daily sports snake tights traningsgladje.se

Men jag vet att vi alla är olika; du kanske behöver mer av en utmaning med din yoga – och ser det som ett utlopp för något annat än den läkande effekten som jag söker. Det fina med livet är att det är olika och vi har alla olika uppfattningar – och vår egna verklighet.

Att släppa på prestationen behöver inte handla om att man faktiskt inte kan; för mig handlar det mer specifikt om att jag vet att jag inte ska utmana alla positioner för att inte tappa syftet för min kropp. Vi är ju så vana vid att vara duktiga för andra, även om det bisarrt nog handlar om en yogainstruktör, att vi glömmer bort hur det ska kännas i oss själva utifrån de olika förutsättningar vi har på mattan.

Den yoga jag gillar är den som låter mig veta varför jag gör just vad gör. Då kan jag applicera det på min kropp. Yoga med ett syfte – eller framförallt: yoga för mitt syfte.

Någon annan (läs: många) kan ha absolut ha ett syfte med sitt huvudstående, mer än att det ”är coolt att kunna”. Yoga är som bekant äldre än Instagram – det finns mer bakom än att det ska vara snyggt på bild. Men frågan är om vi vet varför vi gör vad vi gör?

Lite därför vill jag trilskas med att posta väldigt enkel yoga; för det är också yoga. Som den här bilden som är extremt utstuderad.

Daily sports snake tights traningsgladje.se

Sedan förstår jag att yoga ska vara roligt, lustfyllt och allt det där andra – och att det är roligt med bilder på acroyoga och avancerade positioner som är upp och ner på alla möjliga sätt. Framförallt är det ju bekräftande – den formen av drog som flödar hejdlöst i sociala medier.

Förutom yoga_stories tycker jag även at Vevve är befriande härlig; hennes blogg hittar du här. Jag rekommenderar att du läser ikapp lite! Och om du vill leta dig utanför normen med trådsmala vita kvinnor som yogar så tycker jag att du ska leta upp mynameisjessamyn på Instagram. Yoga är inte tillför en enda typ av fysisk kroppsform – yoga är för fler.

Vem inspirerar dig inom yogan? Vem tycker du är duktig på att hålla den applicerbart? Och vad tycker du om det jag skriver i det här inlägget?

Daily sports snake tights traningsgladje.se Daily sports snake tights traningsgladje.se

Mina tights kommer från Daily Sports. T-shirt från Asos.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • I teorin älskar jag yoga men inte i praktiken. Och hur sjutton släpper man prestationen när det i mina ögon ändå handlar om att bli mer vig och lära sig mer och mer, att utvecklas?
  Dessutom är det lätt att tänka att de långa och smala har det lätt men när man ser icke smala som är viga och graciösa så inser man att det inte är kroppsformen som avgör. En ny insikt för många tror jag. Så jag gillar ditt inlägg 🙂

  A-mamman 2016-03-29 09:07:28 http://www.amamma2.wordpress.com
  Svara
 • Du är så rätt på det! Gillar din mening om att ”inte prestera” inte nödvändigtvis behöver betyda att man inte KAN prestera utan att det faktiskt kan vara en broms för de som är väldigt mycket gas i vanliga livet. De som stressar sig igenom livet i övrigt och har mycket gas i sin personlighet kan behöva lära sig att lägga i bromsen och inte gå all in i varje position. De är oftast de som har svårast för det dock… Att klara av att se andra gå djupare i positionerna, och tillåta sig att INTE pusha sig för att visa att man kan mer… Det är mycket mer yoga en ett bikninihandstand på en strand.

  Anna 2016-03-28 12:49:30 http://piggelina.se
  Svara
 • Tack för ett härligt inlägg, yoga har jag ännu ej testat, men nu kanske ?
  Snygga byxor du har, hela du sprider glädje, måste jag säga..
  KRAM

  elisabeth 2016-03-28 00:24:39 http://www.ringgatan8.se
  Svara
 • Åh, tack! Fattar inte heller bikiniyogagrejen. Har dock lätt att falla dit på prestationsyoga… Testat lite framför paddan och datorn, rätt skönt och flexibelt men nackdel med ännu mer skärmtid…

  Emma 2016-03-27 22:30:46
  Svara
 • Jag gillar Yogajona, och arctic_yoga på insta. Den senare mest för de fantastiska bilderna, mer än yogan. Annars inspireras jag av lugnare yoga-profiler, och följer även de du nämner. Men även en del andra som nog kvalar in på ”bikinikonton”. Mest för att jag fascineras av deras mentala och fysiska styrka. Yogahverdag och eplekinn gillar jag skarpt, för kloka ord och fina bilder.

  Malin 2016-03-27 21:17:20 http://Litelangre.se
  Svara
 • Mycket bra inlägg! Jag har börjat yoga massor då jag fortfarande inte kan löpträna pga höften. Har hittat en prestationslös träningsform. Äntligen! För mig är yoga mental avslappning. Att vara totalt närvarande i kanske superenkla positioner och fokusera på andning och alla små detaljer gör mig helt slut och samtidigt fylld av energi.
  Har dock svårt att hitta bra inspiration i social media då det är allt annat än mental balans. Jag förstår inte heller varför yoga ska vara avklätt och utfört på huvudet? Yoga är en stund med mig själv. Precis som långpassen var. Inte avancerad show off.
  Kram och ha en fortsatt bra påsk (och tack för tips om konton).

  Katarina 2016-03-27 21:09:34 http://katarinaratcliffe.se
  Svara
 • Jag följer inga yoga-konton förutom yogobe.
  Just av anledningen att jag inte VILL hitta alla ”huvudstående-plus-knut-på-sig-själva”-människor. Jag ORKAR inte titta…

  Jag är lite smygkär i min yogainstruktör på gymmet. Hehe! 🙂
  En grymt balanserad, lugn tjej som är lite ”halvkänd” inom yoga-sverige om jag tolkat det hela rätt (?) Hon får verkligen mig att fokusera på mig själv och enbart det. Är alltid helt stilla i sinnet efter hennes klasser.

  Rund är också en form! 2016-03-27 21:05:03 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Jag är väldigt obevandrad på yoga-området så jag har faktiskt ingen som helst prestation när det gäller det. Har aldrig känt det riktigt, men jag tror det är för att jag liksom aldrig (för mig själv) aspirerat på att bli sådär super-yogig. När jag gör det så gör jag det bara för mig och har lågt ställda förväntningar, så det blir nästan alltid en positiv känsla trots ev ”kylskåps”-likhet.

  För övrigt så måste jag bara säga att bilderna är heeeeelt underbara. Dimman eller vad det är i bild två – magisk!

  {"author":"Katta" 2016-03-27 20:57:38
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Elin Johansson
Home
34 kvadrat
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind