Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hur blir man lycklig?

Vad är det att vara lycklig? Det är en av mitt livs stora frågor. Eller, fråga och fråga förresten. När jag känner lycka är känslan så självklar så att jag inte behöver fundera på den. Även om man kan få små sköna stick av lycka av märkliga grejer (läs: som att hitta de perfekta skorna, titta sig i spegeln om morgonen och se att man ha en riktigt bra hair day, den omedelbara smaken av riktigt god choklad etc etc) så tror jag att känslan av tacksamhet och lycka liksom går lite hand i hand. Här skrev jag om det – och jag tycker att kommentarerna också är riktigt bra!

Just nu sitter jag på ett flygplan som tar mig först till Amsterdam och sedan vidare mot Kapstaden och det ska bli hur härligt som helst. Jag ser fram emot varje sekund av resan; och jag är tacksam att resan redan skänkt mig så mycket glädje genom alla förväntningar jag byggt upp – och genom de minnen jag vet att vi kommer ha när vi kommer hem.

Men; jag kommer inte att vara en lyckligare människa i Kapstaden. Precis som jag inte är en lyckliga person bara för att jag har semester eller när det är lördag.

Lycka byggs på lång sikt: alla dagar som jag blir glad av att leva. All tid som jag fyller med det jag tycker om. Utmaningar på jobbet, samspel med de kollegor och nya kontakter jag möter varje dag, tid för rekreation och så vänner och familj såklart.

I ett pressutskick från drycken Noa Relaxation står det att enligt Harvardpsykologen Daniel Gilbert är lycka driven från förmågan att kunna förutsäga vad i framtiden som kommer att göra oss lyckliga. Vidare listar man på Noa Relaxation dessa punkter för att komma lite närmre känslan av lycka:

Spendera tid med nära och kära

Det bästa verktyget mot motgångar är att ha personer runt dig som kan hjälpa dig upp när du faller. Vänner, familj och partners hjälper dig att förbli sann mot dig själv och påminner dig om ditt sanna värde. Dessa meningsfulla relationer hjälper dig att hantera de motgångar du möter i livet, och boostar din lycka.

Prioritera dina drömmar

Genom att göra saker som ger mening till ditt liv upplever du högre nivåer av lycka. Istället för att göra det andra förväntar sig av dig, hitta det som ger glädje i ditt liv – och gör det, oavsett vad andra tycker.

Gör en vänlig handling

Genom att göra saker för andra kan du öka både din egen och andras lycka. Det behöver inte vara en stor handling – ett snällt ord, ett leende eller en omtänksam handling går en lång väg. Studier visar att enkla, vänliga handlingar ökar din livstillfredställelse och ger dig en känsla av mening, och minskar stress på köpet.

Var tacksam för de små sakerna

Genom att vara tacksam för vad du har i livet, och inte jämföra detta med andra, upplever du mer tillfredställelse med ditt liv. Uppskatta de små sakerna i livet – tak över huvudet, mat på bordet och din hälsa. Genom att se livet som en gåva kan du bli mer tacksam för ditt liv.

Var inte sen med att förlåta

Förlåtelse är den starkaste länken till lycka. Förbittring mot andra skapar bara bitterhet hos dig. Genom att förlåta andra tillåter du dig själv att vara lycklig. Och med det banar du också vägen för större förlåtelse mot dig själv.

Men kom ihåg, ingen kan vara lycklig hela tiden. Det är lugnt om du känner dig nere ibland – det är naturligt! Nyckeln är att lära sig att fokusera på det som ger mening i ditt liv och som fyller det med lycka.

Några ögonblick där jag vet att jag kände lycka:

Sara Rönne Träningsglädje Åreskutan

Att sitta här på toppen av Åreskutan och se hur vacker världen är

Sara Rönne träningsglädje

Att ha genomfört något riktigt jobbigt och veta att jag klarade det. Plus rensopade gator tidigt en vårdag.

Åre

När jag tog några andetag och insöp den här vyn.

Turspår Edsåsdalen Älgbergsrundan

Ensamhet. Eller snarare: min egen litenhet i något som är så stort och mäktigt.

Vinterlöpning traningsgladje.se

Träning. Känslan efteråt – när endorfinerna kittlar varje cell i kroppen!

halmstad strand vinter sara IMG_1148

När det runtomkring mig känns mäktigt blir jag lycklig. Fjäll har den effekten – hav har det också.

St Martins lane hotel London IMG_0091

Och vänner!

sara traningsgladje IMG_8094

…och svintidiga morgnar. Särskilt när jag verkligen upplever dem!

silva ottsjö IMG_8615

Dåligt väder gör mig också lycklig. Det är då jag känner att jag lever som mest!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Vilken underbar lista/inlägg! Jag kan tänka mej att det blev lite som ännu ett lycko-boost att skriva inlägget? Bra att påminna sej själv ibland om stunder när man varit (och är) riktigt lycklig!

  Em - mitt liv på NZ 2016-03-23 04:01:21 http://www.emsliv.wordpress.com
  Svara
 • Skriver under på alla punkterna och har mer än en gång insett att varken pengar, saker eller resor gör mig det minsta lyckligare.
  Men inte desto mindre hoppas jag att du har det bra i Kapstaden!

  Karin Fitness & Hälsa 2016-03-22 22:01:00 http://fitnessochhalsa.se
  Svara
 • Åh vilket härligt och klokt inlägg. Jag noterar och tillägger att jag blir glad av dig! Hoppas du har det toppen i Sydafrika, ser fram emot minst en pingvinbild 😀

  {"author":"Katta - Bucketlife" 2016-03-22 13:04:49
  Svara
 • Bra tips & så sanna – känner igen allihopa om jag tänker på när jag är som lyckligast! 🙂

  {"author":"Emmi i Österrike - explorista.se" 2016-03-21 19:46:40
  Svara
 • Vilken fint inlägg. Så underbart!! <3

  Mari 2016-03-21 19:46:38 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • När jag tänker efter sker många av mina lyckliga stunder utomhus i naturen – åtminstone de där härliga oväntade rusen av lycka. Förmodligen är det för att det är mycket lättare att vara närvarande när man är i naturen och närvaro är en väldigt viktig del i lyckan. Ofta har jag också lättare att känna intensiv lycka när jag är ensam, förmodligen av samma skäl.

  Hoppas att din förkylning har blivit bättre!

  Kari 2016-03-21 12:58:31 http://forskojsskull.se
  Svara
 • Vilket underbart inlägg:) Själv är jag lycklig varje gång jag tittar på min lilla fina cocker spaniel och undrar hur jag har kunnat få en sådan fin, glad och älskvärd hund. Wille är lycka för mig oavsett om vi skulle sitta i en liten skrubb eller ett slott. //Mirella

  Mirella 2016-03-21 11:12:14 http://livetmedhund.se
  Svara
 • Tack för en välskriven och väldigt tänkvärd text. Det är en text som jag kommer att spara och läsa om och om igen. Jag kommer hit och läser varje dag och du är inspirerande.

  Jennie

  Jennie 2016-03-21 10:45:28
  Svara
 • Väldigt bra tips och det sista – det kan jag skriva under på i alla slags väder! ;D

  Cykelkatten 2016-03-21 10:12:08 http://cykelkatten.cc
  Svara
 • Att starta veckan med att titta in här och läsa dina kloka ord är så härligt 🙂 Tack för en så otroligt bra blogg!

  Cherie 2016-03-21 09:24:39 http://borjaspring.wordpress.com
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger