Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Ytterstvallens fäbod och våffelbruk

Jag visste att det skulle vara strålande sol lördagen den 5 mars och jag tänkte att då skulle vara dagen då jag gjorde premiär på turskidor. Alltså jag vet. Jag har inte gått på tur innan; och det är lika bisarrt som det är sant. När jag åkt skidor så har jag åkt alpint eller längd. Men idag gjorde jag premiär och jag gjorde det på led 140 från Trillevallen till Ytterstvallen som är en gammal fäbod och ett våffelbruk. Man kan säga att Ytterstvallen ligger mittemellan Trillevallen och Ottsjö.

Den alpina skidåkningen råder det ju inga tveksamheter kring; finns det backar så åker man. Men det här med längd- och turspår? Vad är skillnaden liksom? Oftast ingenting, i grunden. Många leder för turskidåkning spåras och finns det spår kan man ju åka på sina vanliga längdskidor. Som jag gjorde här i turspåren i Edsåsdalen.

Men jag kan tycka att det finns en skillnad ändå; riktiga längdspår gjorda för längdåkning (motionsåkning) tycker jag oftast håller bättre just för att det är en annan typ av skidåkning. Eftersom det oftast finns en skejtbädd runt omkring så finns det mer plats att kliva ur spåren (och till exempel bromsa nedför eller saxa uppför) – vilket gör att spåren inte förstörs.

Ytterstvallen turspår 140 Trillevallen IMG_5531

Spår för turskidor är ofta skoterdragna vilket funkar fint. Det finns inte så mycket plats att bromsa på utan att förstöra spåren – men det gör inget eftersom turskidor inte går så snabbt trots att spåren kan vara kuperade och snirkla sig tight mellan träden. Att sätta en turskida lite utanför spåret och bromsa (trots att det egentligen inte finns någon plats) är rätt så stabilt jämfört med en klassisk längdskida. Turskidor har ju stålkant.

När jag parkerade bilen i Trillevallen var det strålande solsken och knallblå himmel och vädret till trots var jag på ett uselt humör. Ni som följer mig på Snapchat (sararonne) vet. Själva skidåkningen gick bra men jag var irriterad på att skyltningen var kass vilket gjorde att vi hann åka i två olika motionsspår först; visserligen i sprillans ny manchester men det var ändå 3 onödiga kilometrar. Vi skulle ju göra 10 till.

Till slut hittade vi vår led och vi satte av ut i nysnön. Skotern som spårade hann dit först senare på eftermiddagen för vi fick nydragna spår på vägen hem runt kl 15 istället.

Ytterstvallen turspår 140 Trillevallen Ytterstvallen turspår 140 Trillevallen

Hazel kan vara den enklaste, sötaste och snällaste hund som finns och när vi kom fram till Ytterstvallen var det flera som ville ta med henne hem och lockade med godis. Tur att hon följde med mig hela tiden istället!

Ytterstvallen turspår 140 Trillevallen Ytterstvallen turspår 140 Trillevallen

På den här bilden ser du Yttersvallens fäbod och det ser ju rätt så folktomt ut:

Ytterstvallens fäbod

När jag saxade upp över krönet och mötte folkhavet (nåja) blev jag förvånad för jag hade sett typ tre personer i spåret men väl på plats satt ju ett femtiotal personer och glassade i solen.

Ytterstvallen turspår 140 Trillevallen IMG_5555 Ytterstvallen turspår 140 Trillevallen IMG_5551

På Ytterstvallens fäbod kan man betala med Swish (yey) så jag köpte en pärondricka och en apelsindricka. Turismutvecklaren i mig hade helst velat köpa lokalproducerad lingonsaft eller blåbärssaft – eller kanske älgörtsdryck – men jag förstår att det kanske blir svårt om det inte finns vatten eller el i den där fäboden. Det är trots allt inte jag som står och gräddar våfflor hela dagen lång i stugan som osar våfflor så snart man öppnar dörren. Det är charmigt på sitt sätt; men det var det också i den här hytten uppe på en alptopp där jag drack hollersaft.

Ytterstvallen turspår 140 Trillevallen IMG_5559

Hade jag varit mer rutinerad hade jag såklart värmt mormors rödvinbärssaft och tagit med mig termos, apelsin och ostmacka inlindad i smörgåspapper men jag tänkte att vi ju bara ska åka en mil. Jag hade mitt mindset inställt alldeles för mycket på svettig längdskidåkning. Turskidåkning är ju njutaråkning även om ”ut på tur aldrig sur” inte riktigt stämde in på mig just den här dagen.

Vi satt på en bänk och jag lutade ryggen mot en vägg och fick med mig säsongens första fräknar efter pausen som också bjöd på bedövande vacker utsikt över fjällvärlden.

På vägen tillbaka till Trillevallen träffade vi en supersöt liten ettårig Welsh springer spaniel och Hazels lycka var total; lika barn leka bäst och när två busfrön till spaniels möts i spåret slår de kullerbyttor med varandra i lössnön.

När jag körde tillbaks till Åre stannade jag till på Strandbergs i Undersåker vilket är det mest fjällromantiska jag vet efter att ha läst en krönika av Marcus Torgeby en gång där han beskrev ett trailpass i Edsåsdalen i kvällssolen; som han avslutade med en apelsin från Strandbergs. Jag handlade tacos istället, och knäckte en Cola Zero direkt vid kassan.

Jag tror att den här dagen kommer bädda in sig fint i minnesbanken, på samma sätt som jag länge, länge kommer minnas den här strapatsrika utflykten till Skurdalsporten.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • Turåkning är ju bara helt underbart.
  Vi var uppe i storulvån och åkte i lördags och med det vädret blir det en dag som gör att man kanske står ut med att sitta inne på ett kontor några dagar. Det gäller att samla på bra dagar att plocka fram i minnet.

  fjällstårsan 2016-03-07 19:20:11 http://Fjallstarsan.wordpress.com
  Svara
  • ja visst gör det!! jag har inte varit till storulvån än i år, men måste ju ta mig dit snart!

   Sara Rönne 2016-03-07 19:28:39
   Svara
 • Mäh, var ju oxå i Trille i lördags! Vädret var ju bara helt perfekt!!
  Ser ut som en superfin tur!

  Maria E 2016-03-07 18:12:29
  Svara
  • men åh, var du!! åkte du utför eller längd?

   Sara Rönne 2016-03-07 19:29:02
   Svara
 • Spännande att läsa om din premiär på turskidor och jag hoppas på att du gör fler såna turer, med gofika i ryggan! Bilderna är galet vackra och Yttersvallen är riktigt mysigt men håller med om att det borde vara saft där och inte festis :/

  Katrin 2016-03-06 21:22:21 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
  • ja vi måste ju gå på tur! känns bra att jag övat lite innan jag åker med dig. 🙂

   Sara Rönne 2016-03-07 16:54:03
   Svara
 • Men wow!!! Vilka vyer! Jag blir helt kär och sugen på att testa. 🙂

  Rund är också en form! 2016-03-06 20:50:59 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
  • ja, gör det om du får tillfälle!! 🙂

   Sara Rönne 2016-03-06 21:14:56
   Svara
 • Det ser helt ljuvligt ut! Och färgerna sen! Härligt att drömma sig bort till när det är snöblandat här utanför fönstret 🙂

  Annie - lättlagat vegokäk 2016-03-06 13:34:54 http://vegokak.se/
  Svara
  • en drömdag!!

   Sara Rönne 2016-03-06 15:00:03
   Svara
 • Vilken dag!!! Och bilderna är underbara, älskar den med skyltarna i skogen!

  Skönt att humöret vände ändå – med den settingen går väl inte annat 🙂

  Katta - Bucketlife 2016-03-06 11:38:43 http://Www.bucketlife.se
  Svara
  • ja den där granskogen alltså! magiskt när solljuset bryter igenom. haha jodå, det gick fint att vara sur trots strålande sol!

   Sara Rönne 2016-03-06 15:00:57
   Svara
 • Så underbart!!
  Hoppas verkligen att vårt kommande sportlov kommer innehålla lika mycket sol.

  authorTinaemailtina.schandergmail.comurl 2016-03-06 11:21:43
  Svara
  • det ser lovande ut!!

   Sara Rönne 2016-03-06 15:01:15
   Svara
 • Vilka härliga bilder. //Mirella
  www.livetmedhund.se

  Mirella 2016-03-06 09:10:25 http://livetmedhund.se
  Svara
  • tack mirella!

   Sara Rönne 2016-03-06 15:01:30
   Svara
 • Vilka fantastiskt härliga bilder! Det är sånt här som kan göra även mig sugen på att åka skidor igen, även om det var väldigt längesedan 😉

  FREEDOMtravel 2016-03-05 23:28:22 http://www.freedomtravel.se
  Svara
  • det finns få saker som slår svenska fjällen en strålande vacker marsdag!!

   Sara Rönne 2016-03-06 15:01:55
   Svara
 • Wow vilka bilder! Detta stället måste jag besöka, ser helt klart ut som en fantastisk helg aktivitet!

  Josefine 2016-03-05 23:17:43
  Svara
  • ja!!

   Sara Rönne 2016-03-06 15:02:10
   Svara
 • Ja vilken dag vi fick här i Västra Jämtland. Helt otroligt.
  Fina bilder Sara, och fin tur det där:)
  Älskar alla små våffelstugor som man kan tura till.
  Är inte riktigt med på om du blev frälst eller inte i turåkningen? Om inte- måste du ge det en chans till. Det kanske är som för mig med snöskorna:)

  Alex 2016-03-05 22:58:44
  Svara
  • haha jo men det var härligt. en annan typ av skidåkning liksom. jag kanske måste samla på mig lite fler friluftsprylar…

   Sara Rönne 2016-03-06 15:02:43
   Svara
 • Jag förstår att det platsar i minnesbanken. Det ser ju helt underbart ut!

  Nellie 2016-03-05 22:07:11 http://www.minvardagshalsa.se
  Svara
  • verkligen!!

   Sara Rönne 2016-03-05 22:12:37
   Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Sanne Alexandra
Lifestyle
Tess Montgomery
Man
Johan Hurtig
Man
Kevin Triguero
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Träningsglädje
Home
Amelia Widell
Lifestyle
Flora Wiström
Man
Niklas Berglind
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Ida Warg
Mode
Linn Eklund
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Fannie Redman
Home
Sanna Fischer
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Chrystelle Eriksberger
Home
Andrea Brodin
Man
Viktor Frisk
Mode
Pamela Bellafesta
Man
Marcus Schuterman
Man
Philip Conradsson