Stark. Smaka på ordet en stund. Stark är power. Styrka är en grundtrygghet som ger möjlighet att chansa lite nu och då. Fysisk styrka ger mental styrka; att känna att det går att lita på kroppen skapar ett lugn inombords.

När kroppen funkar så är det så himla självklart. Som om att det inte finns något annat grundläge än att den är med i allt jag gör. De senaste åren har min rygg strulat lite och jag har särskilt märkt det på min skidåkning. Men sist jag åkte alpint så fungerade ryggen som den skulle, vilket gjorde att jag kunde ägna alla tankar åt att åka bättre. Istället för att först fokusera på att koppla in rätt muskler – och sedan fokusera på att åka bättre.

Det jag beskriver ovan är min definition på stark. Att kunna göra det jag vill utan att kroppen ska hindra mig. Sedan är det lite skit samma om jag kan göra en chin eller inte.

Att vara stark handlar inte om att inte bli trött. För trött är det enda du blir som stark.

Idag tränade jag ett snabbt pass på gymmet på Holiday Club i Åre under lunchen. Sedan åt jag lunch. När jag skulle lyfta på gaffeln och ta den första tuggan så märkte jag hur jobbigt det var att lyfta armen. Den trötthetskänslan är en helt annan än att springa en halvmara, men den är prick lika skön.

Jag fokuserade på fem övningar:

1. Rodd i kabelmaskin

2. Stående coreövning där du för en viktplatta i en stor cirkel framför dig (med raka armar)

3. Raka lyft framåt med viktplatta

4. Raka latsdrag i kabelmaskin

5. Enarmspressar med tung hantel

Holiday Club gym Åre hotellgym Holiday Club gym Åre hotellgym

0