Idag är ingen vanlig dag för idag fyller min löpcoach och vagabond till sambo år! Vi började med frukost på Copperhill och där hängde vi sedan kvar för många timmars coffice.

Här på Copperhill Mountain Lodge finns gott kaffe, bra wifi och stor lounge (på flera våningsplan) – bra ställe att jobba från.

Copperhill mountain lodge Copperhill mountain lodge Copperhill mountain lodge Copperhill mountain lodge Copperhill mountain lodge

Ikväll fortsätter vi firandet med middag på Fjällpuben. Just Fjällpuben blev svaret på en av de frågor som jag ställde till min sambo i en intervju som jag passade på att göra. Den innehåller frågor om vilken drink han oftast beställer från baren eller vanligaste misstaget som löpare gör.

Kan ni förresten gissa hur många maratonlopp han sprungit hittills?

Copperhill mountain lodge

Bästa löprundan i Stockholm?

I krokarna kring Djurgårdskanalen och runt Hundudden och Waldemarsudde.

Bästa stället i världen att springa på?

Central Park i New York – där är alltid folk som springer eller tränar och det är mitt i en häftig storstadsoas. Här blir jag alltid glad när jag springer.

Drinken du oftast beställer i baren?

Caipirinha.

Ditt bästa svar på frågan ”hur ska jag komma igång med min löpning”?

För en nybörjare så handlar det om att komma ut ofta. Att faktiskt byta om och komma ut i löparskorna hur kort runda det än blir oavsett om du går 80% och joggar 20%. Gör pass du klarar av så att du får en positiv upplevelse med dig in i duschen och känner att wow det här gick ju bra, det här kan jag göra om två dagar igen.

Stället i Stockholm där du föredrar att träffa dina löpkunder – när ni inte är ute och springer?

Frukostmöten på Mellqvists på Rörstrandsgatan. Det är ett kul ställe med kul personal och jag gillar att det är mycket folk där.

Löpskolningsövningen de flesta behöver göra mer av?

Häckhopp och hälkickar. Hälkickar är enklare att göra och är bra när man går från stillastående till riktig löpning. Häckhopp är svårare och syftar till att korta ner steget och få ner foten under kroppen. Friidrottare som Sanna Kallur ser man ofta göra den liknande övningen häckgång, eftersom de vill få ner foten i marken så snabbt som möjligt och inte spendera onödigt mycket tid i luften.

Vanligaste felet löpare gör?

Många glömmer att springa sina vanliga distanspass. Förr i tiden stack folk ut och sprang sin vanliga distansrunda – men idag har man för fullt upp med sina backintervaller, långpass, tröskelintervaller, korta intervaller, långa intervaller… många program idag är uppbyggda på enbart specialpass och inga distanspass. Många av elitlöparnas träning är uppbyggd på rena distanspass men det har vi vanliga motionärer glömt. Att springa många specialpass (relativt till distanspassen) blir kontraproduktivt och ge upphov till skador.

Många kräver personbästan av sig själv alldeles för ofta, nästan varje gång man ställer sig på startlinjen och oavsett förutsättningar. Man kräver för mycket av sig själv för ofta vilket leder  in i en negativ mental spiral. Utifrån det har jag skapat tanken om tre målsättningar: guld, silver och brons.

Löprundan du aldrig bangar för?

Om någon skulle föreslå att springa Prins Bertils stig i Halmstad så är jag med alla dagar i veckan.

Vilket lopp ser du mest fram emot i vår?

Two oceans marathon i Sydafrika som har som slogan ”the world’s most beautiful marathon”. Ett ultralopp på 56 km utanför Kapstaden som jag springer på påskafton i samband med att vi är där på semester, ett samarbete jag gör med flygbolaget KLM.

Tre tillfällen man kan träna för dig i år?

Jag är bland annat med som utbildare vid vissa löpcoachutbildningar från Urban tribes, jag är coach på running week i alperna med Alpresor den 20-27 augusti och så kommer jag vara löpcoach och föreläsare på Runners’ Convention i Göteborg i höst. Man kan också anlita mig som personlig löpcoach eller om man vill ha hjälp med sin träning online.

Tre favoriter i Åre?

Baksidan av Åreskutan för grym offpiståkning. Fjällpuben för en bra meny och en mysigt intim känsla med fjälltouch. Längdskidspåren i Björnen.

Hur känns det att bli äldre som löpare?

Just i år är det perfekt eftersom jag blir yngst i min åldersklass på tävlingar (som brukar ligga i ett spann på fem år). Det är en häftig utmaning att prestera bra tider även när man blir äldre, även om ålder inte spelar lika stor roll inom långdistanslöpning. Jag brukar säga att ”det är inte det att jag inte är tillräckligt snabb – jag är bara alldeles för ung.”

Mesta favoritskorna just nu?

Adidas Adios Boost.

Bästa passet på löpband?

Det vill jag inte avslöja; det ger jag bara till mina betalande kunder.

Dina största inspirationskällor i hälsosverige?

Anders Szalkai som löpare och kollega eftersom han både har lång erfarenhet och en sund inställning till löpning, löpträning och resultat och är duktig på att se alla oavsett kapacitet. Kostrådgivare Kristina Andersson för att hon är bra på att förmedla kunskap om kost utan pekpinnar eller att säga vad som är rätt eller fel. Hon är duktig på att dela med sig av ett nyanserat synsätt.

Löpplagget du sliter på mest just nu?

Craft Weather jacket. En grym jacka som på något konstigt sätt hjälper till att värma när jag behöver det, men som inte är för varm när den inte ska vara det. Dessutom har den en luva som faktiskt är kvar på huvudet även när jag springer.

0