Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Du behöver bara ett par strumpor!

Om du packar för din skidresa så kommer här mitt tips: packa med ett par skidstrumpor, ja faktiskt kanske inga andra strumpor alls, och låt det vara i merinoull.

Sedan många år tillbaka använder jag inga andra skidstrumpor än just de som är gjorda i merinoull. De luktar aldrig och behövs inte tvättas så himla ofta eftersom de är typ självrengörande (bakterier trivs inte i ull). Hur bra som helst!

När du väl tvättar plagg i ullmaterial ska du i den bästa av alla världar använda tvättmedel särskilt anpassat för ull, annars riskerar du att torka ut ullfibern.

Men tillbaks till skidstrumporna: för visst har du sådana? Annars; se till att skaffa! Med ett par bra skidstrumpor med långa skaft så minskar du risken för kläm i pjäxan, vilket kan göra sjukt ont och irritera.

Personligen gillar jag tunna skidstrumpor i merinoull. Jag vill ha så mycket känsla som möjligt i mina pjäxor – precis som jag gillar tunna löparskor som ger mig en nära känsla mot marken.

Eftersom merinoull har så värmande egenskaper så upplever jag inte att jag fryser om fötterna, men det där kan säkert variera beroende på hur känslig du är. Just merinoull har väldigt värmande egenskaper eftersom ullfibern är krusig och kan lagra mycket luft mellan huden och ullen (som värmer).

Ull kan absorbera fukt upp till 30% av sin egen vikt utan att kännas fuktiga, vilket är en bra grej. Särskilt när det kommer till strumpor – och underställ.

Jag väljer gärna merino som material till mina skidstrumpor, men också andra strumpor under vinterhalvåret. Till exempel när jag springer har jag ofta en lite högre strumpa i ull så jag slipper glipan mellan sko och tights och inte behöver frysa när jag springer i vaddjup snö – eller när jag åker längd. I längdpjäxan vill jag också ha tunna strumpor i merinoull.

Ibland väljer jag underställ i merinoull; det beror lite på vad jag ska göra. För alpin skidåkning är underställ i merinoull toppen; då väljer jag ofta Anja Pärsons underställ från hennes serie i merinoull. Men ska jag springa eller göra något annat högintensivt och det inte är jättekallt ute, då väljer jag syntet eftersom det transporterar bort fukten  snabbare och mer effektivt. Även där skiljer sig mina tvättvanor åt; underställ i merinoull tvättar jag inte lika ofta.

När det kommer till andra plagg; typ skaljackor och sådant som har avancerade membran (gore text till exempel) och är gjorda i funktionsmaterial, så är det till skillnad från merinoull bra att tvätta oftare än du förmodligen gör. När skit tränger in i materialet kan det inte andas och tappar sin funktion.

Och du, en sista uppmaning på vägen: använd aldrig, aldrig, aldrig sköljmedel till funktionsplagg!

 

Fler tips med merinoull:

 

> Ett av mina finaste underställ i merinoull

> Vad jag har på min när jag springer i -10 (ja, merinoull!)

> 21 tips för en bättre skidsemester

merinoull smartwool skidstrumpa

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Vanja Wikström
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Tess Montgomery
Home
34 kvadrat
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk