Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

De styr min vardag

Jag är inget fan av ordet vardag eller det som kallas för rutiner. Det handlar mest om att jag har fördomar för vad vardag och rutiner innebär. När jag tänker vardag så associerar jag det till saker som tråkigt, ospännande, instängt och lagom. Men säg hemmamys och jag tänker genast att det är skönt och härligt och avslappnat. Jag tar gärna vardag varje dag om det får vara på mitt sätt! Som den här alldeles normala vardagen en lördagskväll till exempel.

Rutiner är inte mitt bästa ord i det svenska språket. Jag får oerhörda mängder tråkkänslor eftersom det låter så styrt och inrutat. Men jag gillar att vi har våra kontinuerliga måndagsmöten på jobbet och jag gillar att jobba efter en plan. Inte för att en plan är det som styr allt som ska hända framöver utan för att en plan är en grund som finns och som ger utrymme för saker som kommer upp i sista minuten – och för spontanitet. Rutiner är väl lite så också; det effektiviserar saker så att det blir massor med tid till allt det som inte är rutin.

Det som är min vardag och mina rutiner; alltså det som är grunden i hur jag lever mitt liv och hur det styrs, finns i tre böcker. En almanacka, en skrivbok för mitt jobb här i Åre och en skrivbok för min blogg och mina frilansuppdrag i OffPist Management AB – som är namnet på det bolag som min blogg och det andra ligger i. Namnet kan vi prata om en annan gång, det handlar inte om skidåkning utan ett tankesätt.

Jag är en digital person men vägrar en digital kalender av många skäl. Dels för att det ska samsynkas på så många ställen att det är som upplagt för att bli fel – dels för att jag inte minns det jag skriver via ett tangentbord lika bra som det jag skriver för hand. Min kalender är ett bra ställe att samla en massa andra fina tankar och idéer också; och saker som relateras till varje dag. Som vilka blogginlägg jag ska skriva till exempel – min produktionsplan sträcker sig i de bästa fall ungefär två veckor framåt, och ibland har jag inplanerade inlägg väldigt långt fram i tiden.

Min kalender kommer från Smythson och är svindyr. Men; den har en låg daglig kostnad (cost per use) eftersom jag använder den varje dag. Jag har haft den i lite olika färger och för 2016 valde jag en grön kalender.

I en blå anteckningsbok skriver jag ner allt som har med min blogg att göra och de skrivuppdrag jag har för Metro. Eftersom jag gör intervjuer med välkända profiler på temat ”mitt hälsoliv” så ska en del mail och sådant koordineras. Sponsrade bloggposter och samarbeten ska utformas och skrivas in och så har jag en hel del paketeringar och samarbeten jag vill få till med specifika företag som jag gillar och som jag vill jobba med. Här har jag också koll på vad jag fakturerar varje månad så att inget glöms bort – och att jag har koll på hur det faktiskt går med min verksamhet. I boken skriver jag upp alla mina innehållsidéer i alla möjliga vinklingar; dels utifrån tid (alltså vad som är intressant kring jul eller påsk till exempel) eller utifrån ämne.

Och så min tredje anteckningsbok som är för mitt jobb här i Åre. Här skriver jag upp alla uppslagsidéer för artiklar och texter sett ur ett Åreperspektiv. Boken tar jag med ut på fältet när jag intervjuar spännande människor; oavsett om jag träffar de som bygger Igloos, de som står bakom ett nytt klädmärke inom längd, de som bygger pub i Ottsjö eller de som gör glögg på björksav.

Jag har en liten orange anteckningsbok också. Den kommer också från Smythson och ser ut såhär! Det står ”superstar” på den och här skriver jag det mesta som är träningsrelaterat; typ övningar som jag vill göra på gymmet och riktigt bra cirklar eller så. Det är ingen träningsdagbok, mer av en inspirationsbok.

smythson IMG_9033 smythson IMG_9039

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Alltså det där med vardag är ju intressant. Jag älskar vardag (annars hade jag förmodligen döpt min blogg till något annat… :), och jag har lärt mig att tycka om rutiner. Jag ser det som att rutiner skapar förutsättningar för utsvävningar. Jag har också älskat papperskalender men har övergett den framför en delad google-kalender med min man. Nya tider helt enkelt och nu gillar jag det skarpt! Kram

  Nellie 2016-02-09 22:31:04 http://www.minvardagshälsa.se
  Svara
  • Svar på Nellies kommentar.

   absolut, det är lite som jag skriver – har man en plan är det lättare att vara spontan. men ordet rutiner är jag allergisk mot! 🙂

   Sara Rönne 2016-02-09 23:18:35
   Svara
 • Jag har alltid haft en papperskalender, digital fungerar ju inte så bra i mitt jobb och sen är jag som dig och kommer bättre ihåg det jag skriver med penna. Sen köpte jag mig en fin skrivbok till bloggen (du såg den på snapchat idag) där jag försöker skriva ner uppslag och iallafall planerar veckan. Det är en start och alltid bättre än inget iallafall.

  Anna Jansson 2016-02-09 21:31:03 http://www.annamjansson.se
  Svara
 • och jag som är en vardags- och rutin människa 🙂 Jag tycker verkligen om rutiner, regler och tider hahaha Jätteskönt att vara ledig och ta dagen som den kommer men när vardagen börjar igen så välkomnar jag den!!

  Cecilia 2016-02-09 19:06:30 http://www.nouw.com/lyckorus
  Svara
 • Vardag och rutin är ju ord vars innebörd ser olika ut beroende på vem du frågar. Jag ser det som så att ordens innebörd blir vad vi själva laddar dem med. Jag kan förstå vad du menar med att vardag är tråkigt, instängt och lagom eftersom väldigt många verkar dela upp livet i två lägen: vardag och helg/semester, vilket verkar vara detsamma som jobb/måsten (trist vardag) och fest/avkoppling (rolig helg/semester). För mig är vardag synonymt med veckodagarna måndag till fredag, de dagarna som vi främst ägnar åt skola och jobb. Men det är ju också så att vardagarna är de dagar som till största del utgör livet. Just därför bör vi göra saker som får oss att må bra och som vi blir glada av varje dag. Helgdagarna är ju bara två, vardagarna fem. Ska man vara i tråkmood fem dagar hur ska man kunna slå om till gladmood under bara två dagar? Alla dagar bör tas tillvara på! Hur vi kan ladda våra vardagar är ju lite olika beroende på förutsättningar. Min vardag är nog lite mer uppstyrd med fler rutiner än din, men mitt emellan tid på kontoret, hämtning och lämning av barn i skolan och på fritidsaktiviteter så försöker jag stoppa in roligheter varje dag. Det skulle vara så hemskt att börja varje ny vecka med att längta till fredagen för då börjar helgen. Det är dessutom omöjligt för mig att hinna göra allt jag vill göra under bara två dagar. Rutiner är också ett ord som är positivt laddat för mig. Rutiner är sådant som får livet att flyta på bättre, oljan som får maskineriet att snurra. Åter igen så kanske det beror på att jag har två skolbarn, visserligen är de mer självgående nu, men de behöver till viss del ändå lite styrning och det är tider som ska passas och olika scheman som ska matchas. Rutiner ger mer tid till allt det roliga!

  Har du alltid med dig kalender och alla anteckningsböcker? Jag tänker när du till exempel åker runt mellan de olika hemmen eller är ute och reser? Jag hade tidigare precis som du, olika böcker för olika saker men det blev ett oändligt släpande och så glömde jag vissa böcker och skrev du upp saker i ”fel” bok och sedan blev alla anteckningar bara en enda röra. Jag gillar också att riva ut blad när alla saker som skrivits upp är avprickade, vilket gjorde att böckerna blev väldigt tunna efter ett tag och det funkar ju sådär i limbundna böcker då sidorna som är kvar har en tendens att falla ur de med. Väldigt irriterande. Nu kör jag en A5 textilringpärm från Bookbinders med flikregister och lösa blad (både linjerade och linjerade) så jag enkelt kan hålla isär saker men ändå har dem samlade. Eftersom man kan köpa bladen löst kan jag plocka ur och fylla på efter behov. Använder kalendern i telefonen (älskar påminnelsefunktionen!) men har en papperskalender också, mest för att den är fin och det är kul att skriva ner saker. Telefonen brukar jag använda mycket till jobbuppslag också, eftersom jag alltid har den med mig och enkelt kan skriva ner idéer som jag sen mailar till mig själv, så plockar jag upp det när jag sitter framför datorn sen och kör copy/paste i ett nytt dokument eller vad det nu kan vara. Idéer till blogginlägg skriver jag ner direkt i WP och sparar som utkast så är det bara att plocka upp och utveckla när tid finns.

  Tycker det är superkul att läsa om hur andra organiserar saker, det kan ju ge idéer om hur man kan utveckla sina egna rutiner.

  Diana 2016-02-09 17:20:02
  Svara
  • Svar på Dianas kommentar.

   Jag håller med dig om dina tankar kring vardag och helg! Yes, böckerna är med i min grundpackning men ska jag till kontoret så följer inte alla böcker alltid med (förutom den gröna, den är alltid med!)

   Sara Rönne 2016-02-09 17:59:22
   Svara
 • Jag började hata min outlook-kalender på jobbet eftersom den plingade till och stressade upp mig hela tiden. Sen kom jag på att jag kunde ha ljudlöst…men aviseringarna blir jag inte av med. Kompletterar outlooken med min lilla röda skrivkalender där allt privat får plats samt en blå skrivbok där jag skapar träningspass till mig själv och andra. I den blå boken skriver jag även ner idéer. I perioder har jag en bloggplan, men oftast inte alls…

  Bara för att jag sitter och ”fulläser” bloggar på jobbet nu kom det såklart upp en notering i outlook… 😀

  Mia 2016-02-09 15:36:47 http://www.menmia.se
  Svara
 • och jag som ääälskar vardagen, man vet liksom aldrig vad som ska hända mellan alla måsten och rutiner. Vet att det nog är något fel på mig, men det har alltid varit så. Jag har på så sätt 365 fantastiska dagar, det är alltid fler än de flesta som oftast ser fram emot fredagen eller lördagen. Familjekalendern sitter på köksväggen, det som inte står där finns inte och det som är inskrivet går alltid före det som inte finns där. Den är rätt ofta tom för ingen kommer ihåg att skriva något, lite som ett tomt blad att fylla varje dag =).

  mia 2016-02-09 13:28:22
  Svara
 • Vad kul att du skriver om detta just nu: I förrgår var jag och köpte ett gäng skrivböcker för att organisera upp mitt liv bättre 🙂 Två för bloggen: Ett för uppslag och ett för planering. Och så ett för övriga livet, listor och sånt. Måste skaffa mej en almanacka också. Det fungerar verkligen inget bra för mej att försöka ha en digital. Jag vill ha saker på papper, skriva för hand, kunna lägga upp saker fysiskt bredvid varandra, synka och jämföra 🙂

  Charlotta Sofia springer o trimmar 2016-02-09 13:06:34 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara
 • Önskar att jag var sådär strukturerad 🙂 Min bloggplan sträcker sig inte ens fem minuter fram. Och kommer jag på något kul att blogga om kan jag liksom inte hålla mig och spara inlägget i två veckor. Får jag en idé måste jag blogga direkt, även om mitt sunda förnuft inser att lördag kväll är ett otaktiskt drag för att ingen läser…..

  Kör också med en papperskalender, där får jag mycket mer överblick!

  Anna (orka mera) 2016-02-09 11:42:33 http://piggelina.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Dasha Girine
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk