Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vegorätt

Jag tycker det är enkelt att äta vegetariskt och gör det nog rätt så ofta – men – det beror lite på vilken definition av vegetarism man syftar på såklart. Ta en pescetarian till exempel (som äter fisk och skaldjur) eller demivegetarianer (äter kyckling och fisk). Eller en laktovegetarian som de allra flesta vegetarianer är: man äter mejeriprodukter från djurriket. Är man lakto-ovo-vegetarian äter man också förutom mejeriprodukter även ägg.

Mitt förhållningssätt att äta handlar inte så mycket om vegetarism eller inte (jag äter gärna vegetariskt men gör inte anspråk på att vilja vara vegetarian); det handlar snarare om att äta bra genom mat som framställs i min närhet. Allra helst vill jag handla mat från människor.

Det finns en hel del att reda ut här eftersom det är luddiga ord jag skriver.

1. Vad är bra?

För mig handlar ”bra mat” om mat som består av rena råvaror. Alltså så lite ”skit i maten” som möjligt: sådant som jag inte vet vad det är. Jag väljer ofta bort halvfabrikat till exempel – och tycker att en hemmabakad kladdkaka är mer ”bra” än en påse lösgodis. Här kan du läsa när jag skrev om calories vs. chemicals (påverkad av Jillian Michaels).

2. Vad innebär mat som framställs i min närhet?

Denna kan vara lite klurigare eftersom ekologiska märkningar ibland ställs mot det närodlade. Är ekologiskt kött från en annan världsdel bättre än svenskt kött från Sverige? Jag väljer ofta det svenska som kommer från en lokal gård. KRAV-märkt är ofta en bra märkning men många mindre gårdar använder sig inte av märkningar – men kan ha minst lika god djurhållning ändå. Detsamma gäller även grönsaksodlingar.

3. Vad innebär mat från människor?

Jag skrev om detta i ett blogginlägg från 2012 och jag instämmer i mycket av det jag skrev då: jag vill handla mat från människor. Det finns en mängd olika verktyg för att handla mat från gårdar i ens närhet; till exempel appen Gårdsnära. Det kött jag använder kommer till exempel från gårdar runt omkring där jag bor och därför handlar jag inte så mycket kött i min matbutik. Jag tycker om att åka hit och köpa ost och stoppa pengar i en burk till exempel – eller att åka till gårdsbutikerna på Österlen.

Ikväll inspekterade jag kylen som var rätt så tom och plockade ut det som fanns kvar som var ätbart: några potatisar, en bit cheddar, en burk gräddfil och en burk sambal oelek och en burk chutney från Kiviks musteri som jag fått i ett pressutskick.

Potatisen skar jag i skivor som jag la på en plåt och rev ost över. Sedan strösslade jag över havssalt och chili flakes och skjutsade in i ugnen på 200 grader tills det såg klart ut. Sedan gjorde jag två olika dippsåser; en med gräddfil och sambal oelek och en med chutney som hade smak av pepparfrukter och vitlök. Snabb, enkel och god vegorätt!

Hur tänker du kring mat? Har du en matfilosofi?

kiviks musteri chutneykiviks musteri chutney

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Du har ju bara en så himla mysig och klok blogg! Sen är det också väldigt kul att läsa dina inlägg om Åre och andra platser runtomkring eftersom jag är uppväxt i kommunen 🙂 När det kommer till hur man kan tänka kring mat så tycker jag det kan vara otroligt viktigt att inte sätta etiketter på allt. Många i min närhet skulle kalla mig för vegan men eftersom jag inte är det till 100% så använder jag inte det ordet själv för att beskriva vad jag äter och inte. Många av orden vi använder för att beskriva vad vi äter och inte kan kännas påminnande om förbud och pekpinnar och så är det ju inte alls. Jag brukar utgå från att äta det som ger mig energi som räcker länge och samtidigt så rent som möjligt. Jag kommer oftast långt på att tänka mycket färg! 😀
  Kramar

  AnnaClara 2016-02-10 19:06:49
  Svara
  • Svar på AnnaClaras kommentar.

   jag håller med, ändå verkar vi ha en förkärlek till etiketter… 🙂 mycket färg är en riktigt bra utgångspunkt tycker jag, då täcker man in mycket!!

   Sara Rönne 2016-02-10 19:11:10
   Svara
 • 1. Det där lät underbart gott.

  2. Det där lät som ett väldigt bra resonemang kring maten. Min matfilosofi bygger på två huvudinriktningar: vad som är bra mat för miljön och vad som är bra mat för mig. Bra mat för miljön är så mycket vegetabilier som möjligt och så mycket närodlat och eko som möjligt. Så lite lyxkonsumtion som möjligt också: kaffe, te, alkohol, läsk och godis. Men vad livet skulle bli tråkigt om jag följde det! Jag är vegetarian sedan länge och försöker att inte överdosera ost numera 🙂 Eko och närodlat väljer jag i den mån det är möjligt, men god öl drar jag inte in på. Det är livskvalité! När det kommer till den maten som är bra för mig tänker jag så lite förbud som möjligt. Det viktiga är att jag får i mig frukost, lunch och middag, att jag får i mig alla näringsämnen och framförallt att det är GOTT. Livet är alldeles för kort för att räkna kalorier och jag skiter blankt i om jag inte passar in i ett smalhetsideal. Jag tränar och moffar inte i mig galna mängder av läsk/godis/snabbmat och det får räcka gott. Det blir roligast så! Och snartsnart är det premiär för min vegoblogg! Om allt går som planerat i veckan kör jag släppet på söndag 😀

  Annie 2016-02-09 20:06:48 https://www.instagram.com/vegokak/
  Svara
 • att det jag äter ska vara förpackat i så låg grad som möjligt. helst i sig självt, som grönsaker och frukt. eller i papper från slaktaren runt hörnet. helst ska det inte ha någon innehållsdeklaration heller. utöver det älskar jag smågodis, vilket i och för sig sällan är förpackat, men däremot med en milslång innehållsdeklaration ;=)))

  jeanna / bliss junkie 2016-02-09 12:51:01 http://healthyliving.se/blissjunkie
  Svara
 • Jag tänker ganska mycket som du 🙂 Älskar vegetarisk mat och äter den gärna. Ser det varken som någon uppoffring eller någonting svårt. Veggomat är ofta både vackrare och godare. Däremot vill jag inte sätta mig i ett fack och därmed utesluta mat. Vill jag ha en saftigt grillad pulled pork mitt i sommaren så äter jag det. Älskar precis som du närodlat/närproducerat och känslan av att handla från en person. Gärna på en gård även om det inte alltid är praktiskt möjligt. Maten känns så mycket mer på riktigt där.

  Anna (orka mera) 2016-02-09 11:36:54 http://piggelina.se
  Svara
 • Hurra för det här! Jag har visserligen varit vegetarian i snart 20 år men missionerar inte och förväntar mig inte att andra gör samma val. Däremot tycker jag att alla borde göra som du och äta vegetarisk mat ibland. Det är varken svårt eller dyrt och alla vinner på det.

  Kari 2016-02-09 08:17:54 http://Forskojsskull.se
  Svara
 • Jag tänker, som du, på att helst äta eko och rena råvaror, gärna glutenfritt men är verkligen inte fanatisk alls. Det enda jag inte tänker på är att jag är vegetarian. Blev helt paff någon gång när någon beskrev min blogg som en blogg med vegetarisk mat. Min första spontana tanke var nog: Jäklar, måste laga mer vegetariskt!!
  Ridå 😀
  Men det blir väl så när det inte är ett aktivt val längre utan bara liksom blivit en vana och naturligt.

  Charlotta Sofia springer o trimmar 2016-02-08 23:22:12 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara
 • Jag vill äta mer vegetarisk men är inte riktigt inne i tänket så jag startade Gröna februari tillsammans med ett gäng andra bloggare. Det blir en månad full av vegetariska tips. 🙂 Kram

  Nellie 2016-02-08 22:49:10 http://www.minvardagshälsa.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Chrystelle Eriksberger