Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Åres bästa skidbackar

Åre öppnar för säsongen några veckor före jul och vanligtvis öppnar man alla liftar allt eftersom de blir öppningsbara. Till exempel öppnades den stora Kabinbanan också vid jul precis som Gondolen som är lite mindre och som går från Olympiaplatån (vid VM8:an berg) och upp till samma platå som Kabinbanan.

Men; dagsljuset påverkar också hur liftarna går. Nu när det blir ljusare så är liftarna öppet längre och från den här veckan går liftarna mellan kl 9-16.30 (till skillnad från förra veckan då de till exempel stängde kl 15). Den där extra timmen gör verkligen stor skillnad på skiddagen. Nu är det mycket ut och njut som gäller!

Åres skidområde går från Duved i väster till Björnen i öster och jag tänkte tipsa om mina favoriter. Jag har gjort det några gånger förut:

> Här är 7 tips till Åre du inte får missa till exempel

> …och tipsen på lokalproducerad mat och mathantverk i Åre

> …eller fem tips på mina bästa restauranger i Åre

Nu vill jag tipsa om mina bästa skidbackar. Även om Stendalen är min absolut bästa pist som jag ofta och gärna pratar om så finns det fler härliga backar med skön lutning och som bjuder in till fina carvingsvängar och stora ytor att spela på.

 

Bästa skidbackarna i Åre:

 

> Hamrebacken i Duved. Skön bred pist med riktigt bekväm sittlift. Ta vara på kvällsskidåkningen och bege dig hit på kvällarna då Duveds linbana är öppen.

> Tegebacken i Tegefjäll. Alla dessa svängar jag gjort i denna backe!! Vi hade hus i Tegefjäll förut och då var det här min hemmaarena. Lagom till dess att nya sittliften kom så flyttade vi in till Åre by – typiskt. Men jag gillar fortfarande den här pisten massor. De flesta kör Tegesvängen (backen på andra sidan liften) men Tegebacken är brantare och som upplagd för stora carvingsvängar och mycket fart.

> Stendalsbacken. Japp, där kom den – min absoluta favorit! Den är utmärkt som röd på pistkartan men jag tycker den känns blå. Stendalsbacken är min bästa backe för att träna tekniska saker som jag vill bli bättre på. Den är rätt kort vilket gör att det blir många, många åk. Hit ska du bege dig på eftermiddagen när solen skiner – då är det ingen hejd på glassigheten här i Stendalen.

> Lundsrappet. Riktigt brant i början (svart pist) men sedan mynnar den ut i en skön röd avslutning. Riktigt bred och oftast rätt glest mellan skidåkarna – perfekt för att träna på stora skärande svängar och jobba på vinklarna (sådär som du ser skidåkarna på TV).

> Tusenmetern är en av de två pisterna vid tusenmetersliften uppe på högzon. Det var riktigt länge sedan jag åkte skidor just här men jag har många fina minnen härifrån mot slutet av mars och början av april. Både när det har varit riktigt fint pistat och när det snöat typ en halvmeter. Sittliften går långsamt så du har mycket tid på dig att njuta av stora vidder.

> Högåsbacken i Björnens skidområde; en pist som börjar och slutar i sittliften Sadelexpressen. Här ska du åka skidor i början av dagen för då brukar det vara minst folk. Bra, bred pist för att nöta fina svängar.

Det går en röd tråd genom mina bästa backar: de är breda och inte så stökiga i terrängen utan rätt raka med naturlig dosering. Det är så jag gillar att åka skidor! Pistkartan och vilka backar som är öppna kan du se genom att hämta hem appen MySkiStar.

Bästa backarna i Åre Bästa backarna i Åre

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Vilka snygga bilder i gråblå ton!
  Jag gillar verkligen Åre som ort, med naturen omkring, men tycker det kan kännas lite trångt och stockholmigt under vissa vinterveckor, har inte varit där sedan vi fick barn. Men jag skulle gärna åka upp i sommar! Nu hoppas jag på en skiddag (eller i alla fall några timmar) i närliggande och barnvänlig anläggning till helgen. Bättre med lite slalom än inget, även om man harvar på i små korta backar i barnens tempo.

  A-mamman 2016-02-11 10:48:37 http://www.amamma2.wordpress.com
  Svara
  • Svar på A-mammans kommentar.

   mars är en bra tid; eller egentligen alla andra veckor är nyår, sportlov och påsklov så är här lugnt och skönt och ingen trängsel någonstans. synd att så många bara får uppleva sportlovsveckorna… välkommen hit i sommar!!

   Sara Rönne 2016-02-11 15:37:33
   Svara
 • Det är ju nästa pinsamt vad lite jag känner till om Åres skidbackar, det får jag allt jobba på framöver. Får komma ihåg den här listan tills jag ska åka slalom där, bra info och en bra början för mig 🙂

  Katrin 2016-02-09 21:27:38 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Katrins kommentar.

   jag erkänner att jag var tvungen att dubbelkolla namnen; minns ju inte riktigt vad allting heter. jag bara åker!

   Sara Rönne 2016-02-09 23:19:16
   Svara
 • Vad olika det kan vara, Hamrebacken ligger långt ner på min lista, jag tycker att nedre delen alltid är så uppåkt eller isig. Lite samma med Lundsrappet även om den backen kan ge riktigt härliga åk en bra dag (som nu i lördags). Jag gillar också Stendalen (och Tväråvalvet). Annars lägger jag de backar som mest verkar användas som transportsträckor till min favoritlista. Som till exempel Pelikansvängen ner i Tvättbrädan, eller Fjällblicken och övre delen av Tottbacken. Worldcupbacken och Månbranten är två andra favoriter som det inte brukar vara så mycket folk i. Jag gillar också Högåsbacken. Sadelområdet när det fallit ett par decimeter snö är oslagbart särskilt eftersom skogsområdena är så lättillgängliga (och inte kräver så mycket rent tekniskt av mig som åkare för att klara av). Jag har nog egentligen nästan alla röda backar som favoritbackar beroende på typ av snöunderlag, väder och vilken tid på säsongen det är. Det är väl det som är tjusningen med Åre, det finns alltid någonstans att åka och alla kan hitta något som passar just sin egen nivå.

  Diana 2016-02-09 17:54:51
  Svara
  • Svar på Dianas kommentar.

   Haha vad intressant! Jag gillar nog de breda backarna eftersom jag jagar den perfekta svängen hela tiden – och den hittar jag inte i transporterna. 😉

   Sara Rönne 2016-02-09 17:57:36
   Svara
 • 🙂 Underbart! Blir en aningens sugen att åka nu… är uppe 26-28 feb och åker 🙂

  Mari 2016-02-08 19:56:01 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Åååh, det är med skräckblandad förtjusning som jag läser inlägg som dessa. Mest för att jag därefter får tygla en akut önskan om att åka upp direkt! Men så kul att få läsa om dina favoritbackar! Stendalsbacken och Tusenmetern har vi absolut gemensamt. Dessutom älskar jag Tväråvalvet och att skråa långt ut till höger – bara underlaget bra och inte alltför isigt – så härliga åk man kan få här! Och givetvis Baksidan (efter att ha insupit vyerna uppe på Skutan) och Östra ravinen. Jag håller tummarna att du får en drös av fantastiska åk i år! Kram! // J

  Jolanda 2016-02-08 19:43:43
  Svara
  • Svar på Jolandas kommentar.

   tväråvalvet alltså; har försökt gilla den backen men det går inte. förmodligen för att jag inte gillar hur det lutar (liksom till höger). men jag förstår ändå att det är mångas favoritområde!! och ja – baksidan är ju grym på riktigt fina dagar. jag gillade transporten ner till huså också: megalång!!

   Sara Rönne 2016-02-08 20:35:25
   Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Chrystelle Eriksberger