Nästa gång du är baksugen ska du prova en ny variant av kanelbullar tycker jag. Prova att riva ett äpple som fyllning, bre på äppelmos över smöret och kanske riva över mandelmassa som ger extra god smak. Som om inte det vore nog; testa att göra nya varianter på kransar och längder!

Jag gör under våren ett roligt samarbete med Kiviks Musteri där jag lagar några av deras recept. Just dessa äppelbullar har jag haft span sedan i höstas – alltså redan innan vårt samarbete inleddes, men det är först nu som jag satte igång med baket. Och minns du den här glutenfria äppelkakan som jag gjorde förra våren? Här finns hela deras receptbank!

Ni som följer mig på snapchat (jag heter ”sararonne” där) kunde se lite behind the scenes från den dagen då jag bakade dessa bullar. De vad både goda och extremt fotovänliga. Allra finast var nog flätan – eller den superenkla kransen:,

fläta äppelbullar kiviks musterii krans äppelbullar kiviks musteri

Allra godast att äta är nog den enkla runda kransen, för där ligger fyllningen och gottar sig i ytterkanterna samtidigt som äppelskivorna blandas med härliga smaker av kanel och mandelmassa och är härligt mjuka och saftiga.

Dessutom är den så enkel att göra. Bara kavla ut degen till en rundel och sedan bre på smör, äppelmos och pudra över kanel. Riv över mandelmassa och skiva äpplen som du koncentrerar till mitten. Vik in kanterna och nyp till lite lätt så de stannar på plats. Såhär ser den ut innan den gräddas:

krans äppelbullar kiviks musteri

Innan den gräddas så penslar jag med ägg och strör över vanligt strösocker (som du ser har jag på lite extra socker på äppelskivorna).

Flätan då? Ja även den är superenkel att göra:

1. Kavla ut degen som vanlig till en rektangulär form med kortsidan mot dig (det blir enklast att ”fläta” då). Ett tips är att kavla ut på ett bakplåtspapper.

2. Tänk dig att du delar in rektangulären i tre lika stora delar (på längden) och lägg på din fyllning enbart på mittendelen (smör, äppelmos, rivet äpple, kanel, riven mandelmassa och eventuellt socker om du vill ha det extra sött).

3. Nu har du alltså en rektangulär degyta framför dig där med smarrig fyllning på mittendelen – men både till vänster och höger så finns det yta helt utan fyllning. Nu ska du skära i degen, ca 2 cm jack ända in till fyllningen – på båda sidor.

2. När du skurit hela degen på båda sidor börjar du med fliken högst upp och liksom lägger över fyllningen lite snett nedåt – och sedan tar du en flik från andra sidan och lägger ovanpå. Och så fortsätter du så tills hela fyllningen är täckt och du har ett snyggt mönster.

Om det där lät krångligt så kolla här!

När du gräddat ”flätan” kommer den se riktigt avancerad ut och alla kommer undra hur du gjort. Innan gräddning penslar du med ägg precis som vanligt; jag strödde över strösocker istället för det klassiska pärlsockret:

fläta äppelbullar kiviks musteri

Oavsett vilken form du gör bullarna i, så är hemligheten detta:

äppelbullar kiviks musteri IMG_6743

Äpplen alltså. Svenska äpplen direkt från frukthyllan – men också äppelmos.

äppelbullar kiviks musteri äppelbullar kiviks musteri

Om du gör klassiska bullar så kan det vara en god idé att lägga dem i en muffinsform med stadig kant. Då är bullarna redo att packas ner i en ryggsäck tillsammans med en termos med varm choklad – eller ännu bättre: varm äppeldryck med en extra touch av kanel, som en bloggläsare tyckte var ungefär den bra idé efter att jag berättade om äppeldrycken i den här fäboden i Lofsdalen.

äppelbullar kiviks musteri

Nu har jag ordat nog; det är dags att ge er receptet! Jag kan tänka mig att många av er är sugen på att göra en kreativ krans istället för bullar – om ni gör det, kan du inte länka hit med ditt blogginlägg eller instabild med kransen så fler får se vilka roliga saker man kan göra med en bulldeg och lite fyllning.

 

Recept på äppelkanelbullar (40 bullar)

 

Ingredienser:

150 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl vit baksirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l ) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 burk Kiviks Musteri Äppelmos
3-4 grovrivna äpplen. Gärna en frisk, syrlig sort

(jag hade också mandelmassa som jag rev ner)

Till pensling:

1 ägg
Pärlsocker eller vanligt socker

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt det smälta rumstempererade matfettet, sirap, salt och kardemumma.
3. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Bred ut ett tunt lager äppelmos och därefter de grovrivna, skalade äpplena. Rulla ihop till en rulle. Skär varje rulle i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
8. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

recept bullar recept bullar recept bullar

 

Detta inlägg görs i samarbete med Kiviks Musteri. Alla åsikter är mina egna.

0