Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Äppelbullar med mandelmassa och kanel

Nästa gång du är baksugen ska du prova en ny variant av kanelbullar tycker jag. Prova att riva ett äpple som fyllning, bre på äppelmos över smöret och kanske riva över mandelmassa som ger extra god smak. Som om inte det vore nog; testa att göra nya varianter på kransar och längder!

Jag gör under våren ett roligt samarbete med Kiviks Musteri där jag lagar några av deras recept. Just dessa äppelbullar har jag haft span sedan i höstas – alltså redan innan vårt samarbete inleddes, men det är först nu som jag satte igång med baket. Och minns du den här glutenfria äppelkakan som jag gjorde förra våren? Här finns hela deras receptbank!

Ni som följer mig på snapchat (jag heter ”sararonne” där) kunde se lite behind the scenes från den dagen då jag bakade dessa bullar. De vad både goda och extremt fotovänliga. Allra finast var nog flätan – eller den superenkla kransen:,

fläta äppelbullar kiviks musterii krans äppelbullar kiviks musteri

Allra godast att äta är nog den enkla runda kransen, för där ligger fyllningen och gottar sig i ytterkanterna samtidigt som äppelskivorna blandas med härliga smaker av kanel och mandelmassa och är härligt mjuka och saftiga.

Dessutom är den så enkel att göra. Bara kavla ut degen till en rundel och sedan bre på smör, äppelmos och pudra över kanel. Riv över mandelmassa och skiva äpplen som du koncentrerar till mitten. Vik in kanterna och nyp till lite lätt så de stannar på plats. Såhär ser den ut innan den gräddas:

krans äppelbullar kiviks musteri

Innan den gräddas så penslar jag med ägg och strör över vanligt strösocker (som du ser har jag på lite extra socker på äppelskivorna).

Flätan då? Ja även den är superenkel att göra:

1. Kavla ut degen som vanlig till en rektangulär form med kortsidan mot dig (det blir enklast att ”fläta” då). Ett tips är att kavla ut på ett bakplåtspapper.

2. Tänk dig att du delar in rektangulären i tre lika stora delar (på längden) och lägg på din fyllning enbart på mittendelen (smör, äppelmos, rivet äpple, kanel, riven mandelmassa och eventuellt socker om du vill ha det extra sött).

3. Nu har du alltså en rektangulär degyta framför dig där med smarrig fyllning på mittendelen – men både till vänster och höger så finns det yta helt utan fyllning. Nu ska du skära i degen, ca 2 cm jack ända in till fyllningen – på båda sidor.

2. När du skurit hela degen på båda sidor börjar du med fliken högst upp och liksom lägger över fyllningen lite snett nedåt – och sedan tar du en flik från andra sidan och lägger ovanpå. Och så fortsätter du så tills hela fyllningen är täckt och du har ett snyggt mönster.

Om det där lät krångligt så kolla här!

När du gräddat ”flätan” kommer den se riktigt avancerad ut och alla kommer undra hur du gjort. Innan gräddning penslar du med ägg precis som vanligt; jag strödde över strösocker istället för det klassiska pärlsockret:

fläta äppelbullar kiviks musteri

Oavsett vilken form du gör bullarna i, så är hemligheten detta:

äppelbullar kiviks musteri IMG_6743

Äpplen alltså. Svenska äpplen direkt från frukthyllan – men också äppelmos.

äppelbullar kiviks musteri äppelbullar kiviks musteri

Om du gör klassiska bullar så kan det vara en god idé att lägga dem i en muffinsform med stadig kant. Då är bullarna redo att packas ner i en ryggsäck tillsammans med en termos med varm choklad – eller ännu bättre: varm äppeldryck med en extra touch av kanel, som en bloggläsare tyckte var ungefär den bra idé efter att jag berättade om äppeldrycken i den här fäboden i Lofsdalen.

äppelbullar kiviks musteri

Nu har jag ordat nog; det är dags att ge er receptet! Jag kan tänka mig att många av er är sugen på att göra en kreativ krans istället för bullar – om ni gör det, kan du inte länka hit med ditt blogginlägg eller instabild med kransen så fler får se vilka roliga saker man kan göra med en bulldeg och lite fyllning.

 

Recept på äppelkanelbullar (40 bullar)

 

Ingredienser:

150 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl vit baksirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l ) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 burk Kiviks Musteri Äppelmos
3-4 grovrivna äpplen. Gärna en frisk, syrlig sort

(jag hade också mandelmassa som jag rev ner)

Till pensling:

1 ägg
Pärlsocker eller vanligt socker

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt det smälta rumstempererade matfettet, sirap, salt och kardemumma.
3. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Bred ut ett tunt lager äppelmos och därefter de grovrivna, skalade äpplena. Rulla ihop till en rulle. Skär varje rulle i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
8. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

recept bullar recept bullar recept bullar

 

Detta inlägg görs i samarbete med Kiviks Musteri. Alla åsikter är mina egna.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
  • Alltså… det ser sååå gott ut!!

    Anna Jansson 2016-01-31 21:30:18 http://www.annamjansson.se
    Svara
    • …baka!!

      Sara Rönne 2016-01-31 22:59:30
      Svara
  • Äpplen är fantastiska – särskilt svenska! Ser så himla gott ut :)

    Annie 2016-01-31 14:21:26
    Svara
    • ja, det är de verkligen!!

      Sara Rönne 2016-01-31 16:00:49
      Svara
  • Men MUMS! Jag måste baka, helst nyss. Dina bilder är grymma!

    Frida 2016-01-31 12:33:37 http://fridawallstrom.blogg.se
    Svara
    • Tack – de är lika goda som de ser ut!!

      Sara Rönne 2016-01-31 12:57:46
      Svara
  • Mums vad gott!!

    retrorganic 2016-01-31 12:09:04 http://www.retrorganic.com
    Svara
    • De är supergoda!!

      Sara Rönne 2016-01-31 12:58:08
      Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Träningsglädje
Man
Viktor Frisk
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Philip Conradsson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Flora Wiström
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Sanne Alexandra
Mode
Linn Eklund
Man
Marcus Schuterman
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Fannie Redman
Man
Kevin Triguero
Mode
Pamela Bellafesta
Home
Amelia Widell
Home
Sanna Fischer
Mode
Chrystelle Eriksberger
Man
Johan Hurtig
Man
Niklas Berglind
Mode
Emelie Wikström