Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Närodlat i januari: jordärtskocka

Jordärtskocka; denna knepiga lilla knöl som man inte riktigt vet vad man ska göra av men som ändå smakar ljuvligt. Jordärtskockan har en lång säsong eftersom den kan lagras länge under vintern – och den vill jag lyfta idag. Inte bara jag; när jag var hemma hos Jessica häromsistens så skapade vi oss en utmaning – att en gång i månaden laga mat efter säsong på temat ”närodlat i köket”. Säsongsmat helt enkelt!

Vi skrev ner alla 12 månaderna – och fyllde på med svensk säsongsmat därefter. Vissa månader kommer bli en fröjd och en dans på rosor där rätter komponeras lekande lätt. Andra månader blir svårare.

Jordärtskocka är en liten knöl som är jobbig att skala men helt klart värd mödan. Jag brukar oftast använda den till soppor och puréer – men att göra ännu en sådan rätt kändes för enkelt för en sådan här utmaning.

Istället fick det bli ett helt nytt experiment. Härligt gott och riktigt busenkelt. Låt mig presentera: en varm vintersallad gjord på jordärtskocka, brysselkål och butternutpumpa – med smulad chevré och strösslad persilja (uteslut chevrén så blir rätten vegansk).

jordärtskocka recept

 

När jag säger att det här är busenkelt att laga så menar jag det verkligen. Kolla nedan bara:

Du behöver:

Jordärtskocka (en rejäl näve)

Brysselkål (en rejäl näve)

Butternutpumpa (en liten)

Olivolja

Flingsalt och pepparkvarn

Persilja

Ev. chevré

 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på ca 200 grader.

2. Skala jordärtskockorna och dela på fyra och lägg i en bunke.

3. Skär bort det fula på brysselkålen och lägg i samma bunke som ovan.

4. Skär bort skalet på butternutpumpan och skär köttet i grova bitar och lägg i bunken.

5. Ringla över olivolja och se till så att allting blandas.

6. Strössla över sesamfrön, en nypa flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen – rör om väl.

7. Fördela på plåt.

8. Skjutsa in i ugnen i ca 20 minuter.

9. Lägg upp på fat och strö över grovhackad persilja – och smula över chevré.

jordärtskocka mat i säsong jordärtskocka mat i säsong jordärtskocka mat i säsong jordärtskocka mat i säsong

 

> Kika in vad Jessica lagade här!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Josefines Yoga
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger
Man
Marcus Schuterman
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Sanne Alexandra
Lifestyle
Elin Johansson
Man
Niklas Berglind
Man
Viktor Frisk