Idag åkte jag upp mot Edsåshöjden strax utanför Åre. Här, i en liten industrilokal med utsikt över fjälltopparna, tillverkar man bland annat en slags glögg från björksav – med namnet Åre Glöd.

Björksav har använts mycket förr i tiden och har alltid ansetts som nyttig – en svensk superfood som skyddar mot cancer och huvudvärk.

Företaget som står bakom björksavsglöggen i Åre har tillverkat björksavsvin sedan 2006 och även en snaps på björksav. Det är stort fokus på en hållbar produktion och Peter Mosten säger att han gjort noggrann research innan han tappar sav från jämtländska björkar. Bland annat har han valt bort transport med skotrar och fyrhjulingar och bär själv dunkarna med sav från skogen för att inte riskera att förstöra naturen.

En björk kan pumpa upp runt 700 liter björksav per dag och av det tappar Peter 15 liter från varje björk under loppet av tre veckor. Men det måste ske under en viss tid, precis då tjälen går ur marken.

Man kan inte tappa björksav hur som helst; det ingår inte i allemansrätten (det gör inte heller att plocka granskott).

Björksav är Sveriges svar på aloe vera – det har använts sedan 1700-talet. Och nu har björk blivit hett igen. Förutom att äta och dricka björksav så kan man också använda det på huden; det doftar ingenting och när det har tagits fram för utvärtes bruk så är konsistensen som en skönt svalkande gelé.

Att använda björk på olika sätt har varit klassiska husmorstips. Aska från björk har använts som tvättmedel och björknäver för att ta bort svettlukt. Fast numer handlar björksav mest om att få en fin lyster i hyn – eller att dricka för att hålla oss friska.

Åre Glöd är en vit glögg som egentligen kanske bäst beskrivs som ett slags svenskt glüwhein. I fabriken uppe på Edsåshöjden tillverkar man 1000 flaskor Åre Glöd per dag – för hand. Varje person gör ett moment; från att fylla på flaskorna till att torka dem inför att etiketten ska klistras på.

I lokalen ligger en svag doft av jul som en skön påminnelse om vad det är man gör här inne. Borta i ett hörn står några hundra flaskor på lut och väntar på att vridas på enligt klassisk vinmakarmanér. Den här omgången vin väntas bli något utöver en vanliga eftersom man tagit hjälp från Frankrike för att justera processen och ta fram ett ännu godare björksavsbubbel.

Det är första året man tar fram Åre Glöd men den finns att köpa på Systembolaget eller över disk på några av restaurangerna här i Åre (t.ex. Åre Ski Inn, Årehyddan och Copperhill).

Även om jag sett hur produktionen går till så har jag fortfarande inte smakat björksav. Har du? Vad tyckte du? 

Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd Björksav som nyttig dryck - här görs Åre Glöd

 

0