Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

En jobbvecka i Åre

En jobbvecka gick till ändå igår då det var söndag. Mitt jobb här i Åre är annorlunda och ska vara annorlunda. Minns ni när ett företag gick ut med en stor kampanj på temat ”världens bästa jobb”. Det har gjorts många liknande kampanjer efter det och ofta är det själva kampanjen som är grejen, att skapa uppmärksamhet kring en viss destination. I kampanjen har man t.ex. efterlyst någon som ska ta hand om en paradisö eller så, och ibland kanske blogga om det på olika sätt.

Mitt jobb i Åre handlar om att skapa innehåll till en digital turistbyrå för Åre (kommun). För mig är det fullt naturligt att det gör jag bäst när jag är ute och möter det besökaren till Åre också möter. Att jag dessutom har min blogg är en bonus mest för mig själv; jag – och ni – vet ju om att den här bloggen förmodligen är Åres absolut största regelbundna skyltfönster.

Hur som helst, jag tänkte ta med er på en vecka med mitt jobb i Åre. I det jag berättar har jag plockat bort mina andra uppdrag för enkelhetens skull; det vill säga alla mailrundor och tid som går åt för den här träningsbloggen eller för det gör jag på frilansbasis.

På måndag morgon börjar vi alltid med måndagsmöte, som ibland flyttas till en annan dag. Den här morgonen är en sådan dag när måndagsmötet skjuts på framtiden. Så jag jobbar istället frenetiskt med att uppdatera innehåll på sajten och ”ta på den nya kläder”. Allt som rör försäsong ska bort och istället ska allt som rör vintersäsong och alla premiärer in. Allt från julbord till after ski till konserter till you name it. Än så länge rör nästan allting Åre by – de andra destinationerna öppnar till jul.

På eftermiddagen åker jag och en kollega till Hyrskidan i Undersåker och spanar in säsongens nyheter. Hyrskidan är ett tips om du är en duktig åkare som vill testa nytt. ”Våra bästa skidor hyrs ut minst” säger Daniel som äger Hyrskidan och som är gammal tävlingsåkare och dessutom skidlärare. Jag vill testa nytt; jag får upp ögonen för Atomic Race GS D2 som låter grym. ”Det är som att hugga en yxa i isen” säger Daniel om den.

På tisdag tar jag med mig jobbet och åker till Östersund eftersom min bil ska fixas till lite. Det där måndagsmötet tar vi på förmiddagen och jag är med via telefon. Jag har smugglat in Hazel på Clarion Östersund (tack till er) – i Östersund får man tydligen inte ha med sig hunden särskilt mycket (till skillnad från Stockholm där hunden också hänger i baren). Jag flexar lite den här dagen men har tagit igen det helgen som var; det var då inspirationen kickade in och jag mailade ett gäng människor som jag vill skapa content kring. Min inspiration och idéer går inte att stänga av och plocka fram mellan kl 9-5.

På onsdag kör jag effektivitetsrace på förmiddagen och rensar ur mailkorgen med frågor till olika aktörer i Åre och så uppdaterar jag informationen kring dem. Jag skapar innehåll kring bästa frukostarna i Åre, samlar ihop kyrkans alla julkonserter, researchar vilka längdspår som är öppna och sådant. Koll på allt är det som gäller. Det är i sig omöjligt men jag gör mitt bästa. I mitt jobb handlar det mesta om good enough, annars blir man tokig.

Eftermiddagen är jag ute på location. Det har jag skrivit om här. Det ser ut som fritid men det är lika delar jobb. Jag spanar in omgivningen och läget; håller koll på information som jag eventuellt kan behöva. Det är pistat och man kan åka skate men bara halva spåret för sedan håller inte snön längre – därför går det inte ut ett tips om skate i Ullådalen just idag. Hade spåret hållt bättre hade vi gjort en flash om detta. Den är sådan typ av info som besökarna suktar efter men som man måste jaga själv.

På torsdag jagar jag Anja Pärson för ett citat i samband med Åre Knockout Challenge. Hon ska göra comeback i backen och det är ett stort uppslag för oss eftersom ingen annan kör den vinkeln och den är så himla solklar. Vi gör ett schema för all content på sajten och hur den ska spridas i sociala medier beroende på gästmönster och såklart när våra fans är mest engagerade på Facebook.

Torsdag eftermiddag åker vi till Ottsjö; här är inte säsongen igång ännu men snöläget är bra ute i terrängen. Vi går upp till Platåkåtan och dricker varm saft. När jag kommer tillbaks till byn har jag ett möte på Parkvillan. Jag ställer tusen frågor om deras öl och varför just deras kockar i köket gör byns bästa burgare. Att ställa tusen frågor ingår i mitt jobb och jag tar med den vanan till det mesta jag gör.

På kvällen sitter jag framför Nobelfirandet och uppdaterar register vilket i ett senare skede kommer att plockas upp av en helt annan sajt som ger information om en större region än just Åre.

På fredag har vi egentligen en inplanerad plåtning men snön ligger inte på träden som vi önskar. Så plåtningen skjuts på framtiden och modellerna avbokas. Istället är jag på kontoret på förmiddagen och lyssnar med ett öra på när kollegorna pratar optimal design för konvertering medan jag själv jobbar undan mailen. Vid lunch åker jag mot Edsåsdalen och träffar personerna som gör dryck av björksav som blir till Åre Glöd.

På kvällen skriver jag ihop artikeln och redigerar bilderna. En utmaning är att göra allting som egentligen är långt och jätteintressant till en kort men intressant text. Kill your darlings är jag bra på – det blev jag när jag pluggade journalistik.

Man kan ju tro att jobbveckan skulle vara slut här men det är en intensiv Årehelg med Åre Ski Opening, världscuptävlingar och Åre Knockout Challenge med Anja Pärsons comeback i tävlingsdräkten. Dessutom är det lucia – och gratis skidåkning i Bydalsfjällen som också ligger inom mitt område och som jag ska ha koll på. Jag stänger inte av trots helg. Jag jobbar inte jättemycket vid datorn; men jag är med i vad som händer hela tiden och justerar artiklar och digitala evenemangslistor.

På söndag vid lunch blir det där plåtningen av; den som vi egentligen skulle haft i fredags. Ena sekunden är det sol och i den andra toksnöar det. Parallellt med plåtningen intervjuar jag en skid-VD som kör många vintermil i fjällen; mitt fokus är att få content till artiklar om vinterkörning och säkerhet och vilken väg som egentligen är bästa vägen till fjällen. Jag snappade lite bakstagebilder till min Snapchat; där är ju allting lite mer behind the scenes. Jag hoppas ni gillar!

Idag är det måndag igen och mitt jobb rullar vidare. Nu blir det fullt fokus mot jul- och nyårsnyheter; informationen måste hela tiden uppdateras och bytas ut.

Om ni har några frågor om mitt jobb här i Åre så ställ dem gärna i kommentarsfältet!

bilder från åre sara rönne träningsglädje IMG_2607

I den vänstra byggnaden, där det står ”Café” – där jobbar jag!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Hej Sara! Din dag låter så otroligt härlig! Är så nyfiken på hur du har kommit dit där du är idag. Är hyfsat nytillkommen läsare och poddlyssnare (sträcklyssnar och älskar allt atm), och vet att du nämnt att du även pluggat nationalekonomi (?) och nu då även journalistik. Har själv pluggat marknadsföring/företagsekonomi i tre år och jobbar nu på en marknadsavdelning på ett härligt företag, men vet inte om det är vad jag vill rikta in karriären. Blir därför väldigt inspirerad av dig! Vad menas det generellt egentligen med att jobba med content och vad tror du är ett bra sätt att få mer erfarenhet och, så klart, jobb inom det? Kram!

  Frida 2015-12-15 18:00:48
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   Hej hej Frida, här kan du läsa om det: http://www.traningsgladje.se/2013/06/07/mitt-tidigare-liv/ content handlar om att skapa innehåll som varken är reklam eller journalistik utan liksom något däremellan, lite som en blogg egentligen. 🙂 att just blogga tycker jag har varit en grym erfarenhet som jag tar med mig! och att förstå hur man skriver för webben!

   Sara Rönne 2015-12-15 20:06:36
   Svara
 • Jag fick frågan nyligen vad jag skulle vilja jobba med om jag fick välja helt fritt. Som vanligt så svarade jag naturbevakare, men jag kan ta ditt också. Som flera andra här i kommentrsfältet så säger jag; ring mig om du behöver en kollega… 🙂

  Hasse 2015-12-15 12:47:52 http://www.hassegustafsson.se
  Svara
 • Din jobbvecka låter helt underbar. Behöver du en kollega är jag redo från januari!

  Emil Forss 2015-12-15 00:43:18
  Svara
 • Vilket otroligt härligt jobb du har, precis ett sådant jag själv skulle vilja ha! Nu har jag visserligen ett liknande, fast i en helt annan bransch och med lite inblandning av annat som har med marknad att göra också. Det som saknas är Åre 🙂 Någon gång i framtiden hoppas jag i alla fall kunna testa på ett året-runt-boende i Åre, precis som du säger är din blogg ett fantastiskt skyltfönster, inte bara för Åre som resmål, utan för Åre som en plats att leva på året runt!

  Intressant och inspirerande att läsa hur du arbetar. Jag kämpar med att inte fastna i saker och överarbeta dem till vansinne. Behöver verkligen bli bättre på kill your darlings och good enough-tänket!

  Diana 2015-12-14 23:54:38
  Svara
 • Det låter verkligen som ett spännande och roligt jobb och Åre ska vara glada att ditt skyltfönster finns. Kram

  Nellie 2015-12-14 22:52:43 http://Www.flyinghippo.se
  Svara
 • Låter sjukt roligt!! Är det en tidsbegränsad anställning du har nu?

  Maria E 2015-12-14 22:28:02
  Svara
 • Låter som ett roligt jobb du har!

  Pamela 2015-12-14 21:09:01 http://pamppo.com
  Svara
 • Så himla kul att få läsa, det var ju något jag önskade när du bad om tips 🙂 Tack!

  Stina - Tillvaron.se 2015-12-14 21:07:07 http://tillvaron.se/stina
  Svara
 • Inspirerande och intressant att läsa om din jobbvecka som är så olik min. Gemensamt är nog engagemanget och hårt jobb, oavsett vad syns utåt. Keep up the good work!

  Katrin 2015-12-14 19:41:59 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
 • Lite läskigt…att första gången jag är in på din blogg råkar det vara så att du har varit/är i Åre, där jag lever och bor. Satt imorse innan jobbet och läste ur din bok om hälsa och tankar om mat och håller så fullständigt med dig om att det gäller att hitta en balans. Jag tror mig ha hittat den, i alla fall när det gäller maten, träningen på gång. Kämpar just nu med tankar på vad jag vill med mitt liv, lite rastlös. Vill tacka för en underbar bok som har fått mig att komma mer till sans när det gäller mat och träning.

  Gunilla Löf 2015-12-14 13:40:43
  Svara
  • Svar på Gunilla Löfs kommentar.

   Hej hej Gunilla; jag bor också här i Åre! Jag har i och för sig inte skrivit en bok om hälsa – så jag blir lite nyfiken på vilken bok det är!

   Sara Rönne 2015-12-14 15:16:56
   Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger