Vintern är grönkålens högtid; dessa gröna blad som nått en superstatus tack vare dess supereffekter. Grönkålschips är nog en favorit i många hem, men låt mig presentera: grönkålspaj. Ett riktigt enkelt recept dessutom. Kanske en ny grön favorit till julbordet?

Min sambo är från strax utanför Halmstad och där äter man grönkål till jul. Massor av grönkål – om kokas i grädde och sirap. De köper grönkål i stora sopsäckar. Min mamma är från Hälsingland och där har man mest använt grönkål som en grön bädd att lägga skinka på.

Grönkål kan vara lite hårt och trådigt så oavsett vad du gör med grönkålen; se till att dra bort de mjuka ”löven” från de tjocka stjälkarna. Det finns färdigskuren grönkål att köpa men här har man inte varit så noga med att ta bort stjälkarna så jag köper hellre vanlig färsk grönkål och ”repar” den själv.

Att göra grönkålspaj är enkelt: använd ditt bästa recept på pajdeg och klä en form med den. Förväll den repade och grovhackade grönkålen i lättsaltat vatten och krama ur den ordentligt och lägg grönkålen på pajskalet. Gör en äggstanning och ha i lite cheddar och häll över grönkålen och grädda i ugn.

Det var förresten otroligt kul att läsa era kommentarer här – att ni ville ha mer mat förvånar mig lite men det var fantastiskt feedback. Och your wish is my command! Lägg fler kommentarer – jag stänger det inlägget den 1 december och sedan skickar jag ut julklappar!

Om du vill ha ett mer grundligt recept på grönkålspaj så kommer det här:

Recept på pajdeg:

Hacka samman 100 gram smör med 2 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl samt en nypa salt. Tillsätt 1-2 msk vatten och jobba ihop till en deg. Tryck ut i en form och låt vila i kyl i ca 30 minuter. Förgrädda 10 minuter på ca 200 graders värme.

Recept på äggstanning:

Vispa ihop 3 ägg med 1.5 dl grädde och 1 dl mjölk (alternativt välj 2.5 dl matlagningsgrädde). Tillsätt lite salt och muskot om du gillar det. Rör i 2 dl riven cheddar. Häll över den förvällda grönkålen och grädda i ca 25-30 minuter på 175 graders värme.

grönkålspaj IMG_9770 grönkålspaj IMG_9791 grönkålspaj IMG_9804 grönkålspaj IMG_9809

Fler tips och recept med grönkål:

> Smoothie med grönkål

> Kale chips – grönkålschips

> Apropå chips: gör dessa!

28