Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Sömn – en del av vår hälsa

Om vi inte sover som vi ska kör det snart ihop sig, säger psykologen Johan Edbacken som kan mycket om sömn. Vi pratar om hälsa och sömn i ett podavsnitt som släpptes igår. Vilken pod? Träningsglädje TALKS såklart.

Johan säger att vi står ut med rätt mycket sömnproblem innan vi tar det på allvar – men att det också är helt ofarligt att sova dåligt i en eller två nätter. Det händer en massa grejer i kroppen – framförallt i hjärnan – när vi sover. Aktiviteten i hjärnan förändras och det rensas ut slaggprodukter och minnen konsolideras när vi sover. Om man inte sover märker man direkt skillnad redan dagen efter. Efter några sömnlösa nätter fungerar vi riktigt dåligt – trots det vet vi egentligen väldigt lite om varför vi egentligen sover.

Jag har funderat en hel del på sömn och ställer ett gäng frågor till Johan – som kommer med intressanta svar. Sömn är så grundläggande viktigt att vi alla borde veta mer om det – och hur vi kan ta hand om vår sömn på ett bra sätt.

Känner du igen Johans röst förresten? Har du hämtat hem Sömnappen så vet du vad jag menar…

Mind Apps är sponsor till min pod – de har tagit fram Mindfulness Appen som har 900 000 användare världen över. Jag har haft appen i min telefon i evigheter men har lagt lite extra fokus på just meditation i november; jag lovade mig själv en mental lugn månad och det har varit skönt att fokusera på att behålla mitt inre lugn trots att jag gjort och rest så mycket!

Företaget bakom Mindfulness Appen har också tagit fram Sömnappen som jag också använder mycket – det är här som Johan kommer in. Han har varit med och fyllt appen med expertis – och lånat ut sin röst.

En av fyra har svårt att sova och en av tio har en sömnstörning – appen kan vara en hjälp att sova. Här finns information om sömn, uppbackad av forskning, och kan vara ett verktyg för att somna.

Mindfulness Appen (och Sömnappen) finns att ladda hem via App Store och Google PlayGenom Mindfulness appen kan du följa med på guidade meditationer som är 3 minuter – eller längre. Du kan också välja tysta meditationer eller vem som ska guida dig genom meditationen.

träningsglädje talks POD 2

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Jättebra avsnitt! Speciellt då sömn inte benämns lika ofta som tex mat & träning. Jag laddade hem appen och tycker att den är super!

  Frida 2015-11-27 12:46:10 http://fridawallstrom.blogg.se
  Svara
 • Sömnappen är verkligen att rekommendera!
  Jag jobbar 3-skift och ibland kan det vara svårt att varva ned efter ett pass eller lyckas somna mellan passen. Då har jag använt mig av sömnappen och deras guidade övningar, ett tu tre så har jag somnat.
  Så hälsa Johan och tacka för hjälpen, jag har rekommenderat appen till alla mina kollegor som också har svårt att sova ibland.

  Tina 2015-11-25 22:18:23
  Svara
 • Gillade verkligen det här avsnittet, sömn är ju så crucial och så komplicerat ibland. Jag har testat olika sömnmeditationer och appar, men inte tyckt att de funkat riktigt. Ska ge Sömnappen en chans dock.

  Katta 2015-11-25 20:51:00 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Intressant! Och otroligt viktigt att vidröra. Jag trodde jag aldrig skulle bli så påverkad som jag blev, när sömnen krånglade som värst för någon månad sedan.

  Mari 2015-11-25 10:31:23 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
  • Svar på Maris kommentar.

   jag har själv erfarit dålig sömn – för min del var det ett tydligt tecken på att nu måste jag ändra något i mitt liv.

   traningsgladje 2015-11-25 18:32:15
   Svara
 • Inget som sägs under sömnbrist är sant. Typ. Nej men det här med att ha upphackade nätter pga små terrorister är en grej, att inte kunna sova fast man vill (och inte har någon som väcker en) är minst lika jobbigt. Sömnproblem är verkligen något man ska ta allvarligt på. Hälsan sitter delvis i sömnen, så är det!

  uppochhoppa 2015-11-25 10:22:13 http://www.uppochhoppa.se
  Svara
 • Med småbarnsårens konstanta sömnbrist i bagaget så är marginalerna små. Tre nätter utan lillebror i min säng och jag är en ny människa! Men också så mycket bättre jag sover när jag tränar!

  Marina 2015-11-25 08:12:08 http://mindrefett.blogspot.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Elin Johansson
Home
34 kvadrat
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind