Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vila genom att sitta på huk

Häromdagen blev det backintervaller på lunchen. Egentligen stod det trappintervaller på schemat (här är min veckoplanering) men jag kom på att jag ville träna på ett annat ställe än där trappan finns (det finns ju inte många trappor i Åre värda ett gäng trappruscher).

Jag tog med mig Hazel och åkte upp till Tegefjäll. Det har blivit ett klassiskt tillhåll för min backlöpning. Framförallt för att det inte är så mycket folk här. Bra ställen för backar kan man nämligen hitta mest överallt här i Åre. Kommer ni ihåg den här gången när jag sprang intervaller i liftgatan? Eller den här drömdagen i sensomras (där syns också vägen jag springer på, fast jag håller till lite längre ner)!

Det blev 9 intervaller med stavar i händerna; jag tänkte att det var en bra grej att få lite överkroppsstyrka också. Backen var medellång och inte jättebrant. Med ”inte jättebrant” menar jag att jag kunde behålla mitt vanliga löpsteg.

9 är ett bra nummer. I mitt huvud delar jag in det som 3+3+3. De första 3 går snabbt att göra, och när jag går in på min fjärde intervall kan jag tänka att nu har jag nästan gjort hälften och efter min femte tänker jag inte ens hälften kvar. När jag kör intervaller handlar nästan allt om att lura hjärnan. Eller ja, så funkar jag när jag springer långpass också tror jag nog.

Ett tips när du springer intervaller är att vila genom att sitta på huk. Att sitta på huk är bra för hela kroppen – prova att googla ”sitta på huk” och du får upp en massa träningsbloggar och hälsosajter. Läs det här till exempel!

När du sitter på huk vill du sträva mot att ha hela fotsulan i golvet. Är du kort i vaden eller stel i vristen så är det här bra att öva på – särskilt inför skidsäsongen! Att sitta på huk är också bra för ryggen.

Jag brukar glömma bort att sitta på huk men leker gärna med Hazel när jag sitter på huk eller som idag – mellan intervallerna. I det här passet satt vi också på huk mellan intervallerna!

Det var nollgradigt men vindstilla och jag hade på mig kläder som skulle funka bra för ett kort och högintensivt pass:

Tights // Röhnisch Shape Jolie 7/8 tights som jag verkligen gillar eftersom mönstret är så fint på vaderna

Lager 1 // Craft Cool concept piece (egentligen en tröja för varma förhållande, så absolut inget underställ)

Lager 2 // Craft Facile halfzip som är en tunn mellanlagertröja jag verkligen gillar eftersom den är så stilren i designen

…och – Marit Björgens handskar! De är längdhandskar i läder men jag tänkte att det var lika bra att få feeling på riktigt nu när jag körde mina intervaller med stavar.

Apropå Marit Björgen; visst känner du till Björgenintervaller? De kallas också för norska superintervaller.

sara träningsglädje tegefjäll röhnisch craft IMG_9503 sara träningsglädje tegefjäll röhnisch craft IMG_9531sara träningsglädje tegefjäll röhnisch craft IMG_9504craft podium glove marit björgen IMG_9561 craft podium glove marit björgen IMG_9565

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Åh så snygga bilder Sara!

  Jag gillar att sitta på huk och förstår fördelarna, men just vid vila mellan backintervaller? Spontant känns det som att man vill ha ”fritt flöde” i musklerna för att få bort mjölksyra, och det känns tvärtom med att klämma ihop benen i hukposition?

  Jenny 2015-11-14 06:04:22
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Man ska ju utgå från sig själv såklart – jag brukar inte känna av syra i musklerna utan ett hysteriskt pulspåslag. Funkar fint då!

   traningsgladje 2015-11-14 12:37:34
   Svara
 • Älskar ditt nya hår!

  Annika 2015-11-13 18:54:14 http://www.strongday.se
  Svara
 • Jag håller med om att det är bra att sitta på huk. Jag brukar göra det som en del i min uppvärmning innan träning men jag sitter också på huk nästan varje kväll, ofta när jag ändå kollar tex på tv. Det går ganska snabbt att träna upp sig och nu för tiden är det inga problem för mig att sitta 5-10 minuter. Det är en rätt häftig känsla!

  Jessan 2015-11-13 15:29:45 http://jessansworld.blogg.se
  Svara
 • Kul tips om att sitta på huk för vila! Har också nyligen lärt mig att det är det bästa när man ska ”göra stort” – mycket bättre för kropp och tarmar än att sitta på en toalettstol som vi gör i väst, som kräver mer muskelkraft och klämmande. Sorry för ämnet, men det är intressant tycker jag 🙂

  A-mamman 2015-11-13 11:05:55 http://www.amamma2.wordpress.com
  Svara
 • Att sitta på huk kan vara rätt så skönt och jag har inga problem med rrligheten, men, jag blir så fruktansvärt yr när jag reser mig. Betydligt värre än när jag sitter vanligt. Att ha lågt blodtryck må vara ofarligt men ibland väldigt opraktiskt och obehagligt 😉

  Fanny 2015-11-12 22:23:31
  Svara
 • Jag älskar din nya frisyr (ja här gick det bättre att se den) 🙂

  Nellie 2015-11-12 21:41:12 http://Www.flyinghippo.se
  Svara
 • De hanskene så veldig gode ut! Jeg regner med Hazel er like trivelig som sine brødre/slektninger som bor her i byen 😀

  L 2015-11-12 14:30:07
  Svara
  • Svar på Ls kommentar.

   ja det är hon verkligen – de kommer ju från bästa jaktcockeruppfödaren! 😀

   traningsgladje 2015-11-12 22:24:03
   Svara
 • Din frågepodd gjorde den här sjukdagen lite roligare! Den gjorde mig också mer nyfiken på din bakgrund, så jag tänkte ställa några fler frågor om den. Jag är nämligen 25 och jag känner mig som världens mest veliga person och du verkar så himla vettig.
  Okej,
  1. Pluggade du endast nationalekonomi eller blev det också företagsekonomi (business) eller något annat?
  2. Tog du en master eller en kandidat (bachelor)?
  3. Om du fick välja en master inom vilket område som helst idag, vad skulle du välja då?
  4. Hur upplever du att arbetsgivare ser på din utbildning?

  Annie 2015-11-12 14:27:44
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   kul! 🙂 jag pluggade endast nationalekonomi – en BA från University College Dublin. Där var det ren nationalekonomi med bara enstaka kurser i företagsekonomi och istället vääääldigt mycket macro economics, micro ecnomics, econometrics, business maths, economy of unemployment och lite sådana där stickspår inom nationalekonomi. och som sagt – 3 år, en BA. hmmm, jag har funderat på en master men jag vet inte riktigt vad jag skulle plugga då faktiskt. förmodligen skulle jag välja något helt annat spår! ingen arbetsgivare har någonsing frågat om min utbildning – men de har förmodligen sett att jag har den på mitt cv. eller förresten; en gång fick jag lite frågor – men det var inte utifrån utbildningen utan mer om sådant som jag hade pluggat; det var när jag sökte ett managementkonsultjobb för typ 10 år sedan. jag har även pluggat journalistik här i sverige och kombinerat tror jag att arbetsgivare ser på mina utbildningar som ett kvitto på att jag verkar vara en duktig/vettig/smart person, och så är det liksom nog med det.

   traningsgladje 2015-11-12 22:28:16
   Svara
 • Vad har du för stavar när du kör såna här intervaller?
  Älskar byxorna!!!

  Eva 2015-11-12 11:19:20
  Svara
 • =) Härligt pass, och dina kläder alltså. SÅ snyggt!!

  mari 2015-11-12 08:34:54 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Det här med att sitta på huk har jag hört flera gånger och försökt anamma. Men, jag har ett stort problem med att mina ben domnar bort så fort! Har du någon tanke kring detta? Jag har stel i fotled och vad, så jag har svårt att komma ner. Men när jag väl sätter mig på huk så blir jag helt stum i benen och vill bara upp igen för det ger inte alls någon skön avslappnad känsla.

  Anna . P 2015-11-12 08:00:56
  Svara
  • Svar på Anna . Ps kommentar.

   När jag började sitta på huk domnade också mina ben och fötter men för min del räckte det med att ställa mig upp och sträcka på benen i några sekunder och sedan sätta mig ner igen. Som att sitta i intervaller 🙂 Till slut kunde jag sitta längre och längre perioder.

   Jessan 2015-11-13 15:31:22 http://jessansworld.blogg.se
   Svara
  • Svar på Anna . Ps kommentar.

   Prova att sätt något under hälarna så att du kommer upp lite. Samma effekt som att sitta i nerförsbacke, som Sara skrev. Blir lite lättare om man är stel i fotlederna.

   Anna (orka mera) 2015-11-12 10:44:04 http://piggelina.se
   Svara
  • Svar på Anna . Ps kommentar.

   ingen aning, när jag körde igår så satte jag i lite nedförsbacke – det är en enklare huksittning eftersom vinkeln i fotleden inte blir lika mycket. bäst är nog att kolla med en utbildad person inom ämnet – vågar inte svara vad dina domningar beror på. men, att sitta på huk är inte särskilt bekvämt i början. 🙂

   traningsgladje 2015-11-12 09:21:01
   Svara
 • Snyggt med helsvart och snygga nya frillan!
  Kan du inte tipsa om bra bloggar i ett inlägg? Du nämnde att du följer ca 70st.. jag är så nyfiken på vilka dessa är? Jag kan själv ha svårt att hitta nya bloggar, framförallt dom som är lite mindre. Personligen tycker jag ofta om dom som är lite mindre..

  Matsdotter 2015-11-12 07:52:30 http://matsdotter.com
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger