Den stora öppningshelgen i Åre, när liftarna öppnar den 11-13 december, har bytt namn till Åre ski opening och innehåller det mesta: det klassiska skidtestet i backen där du kan testa de senaste skidorna och en massa annat, världscuptävlingar med den absoluta eliten – och så det där pirret man gått och haft i magen ända sedan mitten av hösten. Känslan av längtan efter en ny vintersäsong och insikten att det är nu som det äntligen börjar!

Öppningshelgen i Åre är och har alltid varit en av mina favorithelger i Åre. De senaste åren har jag spenderat den med en massa vänner och vi har ägnat dagarna åt lite skidåkning och skidtest, god mat hemma och härliga kvällar ute på restaurang, häng på byn som pyser av julmys och så vintriga promenader och varm choklad. Det är en helg som enbart består av härligheter och en fantastiskt fin helg att umgås på!

Precis som tidigare år så skänker SkiStar Åre pengar till Musikhjälpen för varje gång man tar sittliften VM8:an upp på berget. Under helgen är det alpin världscup för damer med tävlingar i slalom och storslalom och det är häftigt att allt det som man annars ser på TV liksom sker mitt i byn. Ja faktiskt 100 meter från huset där jag bor.

I år är det också konserter i målområdet både på lördag den 12 december – och såklart luciakonsert den 13 december. Det är så mysigt med den här typen av luciafirande i ett riktigt fjällandskap med snö och massor av ljus och julstämning. Här kan du läsa hela programmet för helgen!

Om mindre än två månader är vi mitt i allt det där som jag just nu längtar till! Då är liksom allt det andra också igång: Vinterstudion i SVT, julstjärnorna i fönstren, vinterlöpningen, vallandet av längdskidorna i boden och pannlamporna som alltid är på laddning.

Luciahelgen i Åre för ett år sedan bestod av världscup och invigningsfest, en grym kväll på det här stället – och min allra första vintercykling på is!

Brukar du vara uppe i Åre under öppningshelgen? Och när tycker du att det är allra, allra bäst att åka till Åre vintertid? Jag har ju mina favoriter – men vet att det finns en charm med alla perioder!

Läs mer:

> Anna Haag tipsar om att träna sig stark inför skidsäsongen

> Charlotte Kalla berättar om rädslan – och om vargarna

sara marmot bliz 01 sara marmot bliz 02

0