Förmodligen är ni många som snart ska flyga långt. Kanske ska du flyga över Atlanten för att springa marathon i New York. Eller kanske ska du göra en långflygning i vinter för att få lite sol och värme. Det finns många tips för hur man bäst klarar en längre flygning. Det brukar mest handla om två saker:

1. Drick vatten. 2. Rör på dig.

När det gäller vattnet så tycker jag att vanligt vatten brukar smaka rätt tråkigt. Ju högre upp i luften vi är desto mindre smak känner vi. Det är bland annat därför som vi upplever flygplansmaten som lite mer smaklös än vanligt. Jag brukar dricka mineralvatten på flygplan och väljer alltid det alternativet när dryckesvagnen rullar förbi. Jag tycker att mineralvatten smakar godare på hög höjd jämfört med vatten utan bubblor – vilket gör att jag dricker mer. Jag undviker också att salta maten och jag väljer i princip alltid bort vin och kaffe – just för att hålla bättre vätskebalans.

Att röra på sig tycker jag kan vara lite knepigt; oftast finns det ju bara mittgången att tillgå. Men, jag försöker att röra på mig regelbundet på den plats där jag är genom att spänna olika muskler i kroppen och till exempel vicka tår och fötter och så. Ofta kan dessutom mellanlandningar vara en bra grej som ger rätt många steg mellan långa sittpauser.

När jag flyger långt vill jag ha bekväma kläder på mig; typ det här. Det var min flygoutfit när vi åkte med KLM till Chicago häromsistens. Ett tips är att ha kompressionsstrumpor (snyggare än stödstrumpor) när du flyger långt.

Efter många resor mellan Sverige och USA har jag och min sambo kommit på vilka flygtider som funkar allra bäst för oss för att dra nytta av jetlaggen när vi flyger västerut – och minska den så mycket som möjligt när vi flyger österut hem till Sverige:

Till USA flyger jag gärna på morgonen lokal tid. Hem från USA flyger jag gärna sent på eftermiddagen lokal tid.

Ett morgonflyg till USA gör att vi kommer dit på eftermiddagen; vi hinner checka in på hotellet och göra oss hemmastadda och sedan gå ut på stan för en rätt så tidig middag. Jetlaggen gör att vi är kvällströtta så vi går och lägger oss runt niotiden – och vaknar härligt morgonpigga. Den känslan verkligen älskar jag! Om man åker till New York kan man njuta av en härlig morgonrunda i Central Park till exempel – som den här.

När vi flyger hem från USA brukar vi åka någon gång runt 16-17 på eftermiddagarna. Efter två-tre timmar på flyget har alla fått mat och dryck och allt sådan där och det släcks ner och det brukar gå att sova lite – eller i alla fall vila. Det gör att man inte är helt hysteriskt trött vid ankomst runt lunchtid till Sverige – och det är fullt möjligt att vara vaken till tidig kväll och därmed anpassa sig till normal dygnsrytm nästan på en gång och därmed minimera den aspekten av jetlag som påverkar min sömn.

Jag tycker att längre flygningar oftast är skönare än kortare; dels så är flygsätena i regel mer bekväma med mer benutrymme – men det finns också mer tid för lugn och ro och för att antingen göra absolut ingenting, eller kanske göra något avslappnande och härligt.

Här är några tips på saker att göra under långa flygningar:

> Sova. Det brukar vara sömnexperternas bästa tips.

> Ladda hem ljudböcker via till exempel Storytel så kan du lyssna med telefonen i flygplansläge.

> Ladda hem avsnitt från poddar.

> Om du precis som jag gillar att skriva mycket så tycker jag att du ska ta med en liten anteckningsbok; när hjärnan får vila från alla intryck så kommer förmodligen en och annan bra idé att dyka upp och det kan vara fint att skriva ner dem. Jag brukar till exempel planera rätt många blogginlägg från luften.

> Målarboken har dykt upp som höstens mest populära tidsfördriv. Kanske är det ett tecken i tiden när det mesta vi gör är digitalt. Köp en målarbok och ta med den på flyget. Kom ihåg pennorna också!

> Knip!

> Rensa telefonen på gamla bilder. Förmodligen är du också en av oss som tar rätt många bilder på samma sak i jakten på den perfekta bilden – och som sedan aldrig slänger dem. Nu har du tid att göra just det – vilket gör det roligare att scrolla i telefonens album nästa gång.

> Den mest uppenbara tipset, att se en film, behöver knappt nämnas här men det får stå med ändå.

Har du fler tips – vad brukar du sysselsätta dig med under långa flygningar?

Jag och min sambo brukar ofta kombinera resor med löpning. Läs om:

> när jag sprang lopp på Curacao i Karibien

> när jag sprang under midnattssolen i Tromsö i nordligaste Norge

KLM flygplan IMG_7153 KLM flygplan IMG_7152

0