Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Om att jobba hemifrån

Den senaste tiden har jag sett många skriva blogginlägg antingen om att frilansa eller om att jobba hemma. Och jag tänkte att jag också skulle göra det; att jobba hemifrån är det bästa jag vet! Aldrig är jag så produktiv och så kreativ. Jag har ofta rejält flow när jag jobbar hemifrån. Det jag får gjort på kontoret på en hel dag tar mig en timme när jag är hemma.

Det är från soffan som jag jobbar som allra bäst. Allra helst uppkrupen med datorn i knät. Jag har inte ens tänkt på att ha ett eget rum som kontor, för jag vill jobba mysigt. Det var först häromdagen det slog mig att ett kontorsrum skulle vara praktiskt – om jag fick inreda det ungefär som ett vardagsrum med en mysig fåtölj och en fotpall och så några hyllor för mina block och papper och pennor och annat som man ändå behöver i ett papperslöst liv.

Det finns ett problem med att jobba hemifrån: det är svårt att få till vardagsmotionen om jag inte aktivt planerar in den. Nu när jag har hund så är det inga problem, men förut när jag hade ”lata dagar” blev det inte många steg alls.

Den perfekta dagen på jobbet i Åre börjar mellan 6 och 7 någonstans. Jag går upp och tar en sväng med Hazel. Runt 8.30 är jag på kontoret med mina kollegor. Den här tiden på förmiddagen handlar mest om att lägga örat mot marken och få koll på vad som hänt: klassisk omvärldsbevakning. Det är en viktig del i mitt jobb (och i mina uppdrag) även om det är lite svårt att mäta produktiviteten i det.

Mitt på dagen är jag och Hazel ute på en längre sväng. Det allra härligaste är att göra något mer högintensivt då. Springer jag backintervaller så sitter nöjdheten i kroppen hela eftermiddagen och kvällen, till exempel. Ibland upptäcker vi nya fjäll. Ibland ser det ut såhär. Ibland är luncherna riktigt skitiga och leriga.

Att kunna vara ute mitt på dagen när det är ljust är avgörande för vad jag väljer att jobba med. Den här typen av frihet är extremt viktigt för mig och jag kan faktiskt inte nog poängtera det. Jag spelade in några podavsnitt om just det här för två eller tre år sedan, och jag bloggade nog om det också.

Jag minns några kommentarer från då – som påpekade att jag var ego; för tänk om alla skulle tänka som jag. Då skulle det inte finnas några läkare eller lärare eller andra samhällsviktiga yrken. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det mer än att det är tur att alla andra inte är som jag.

Frihet är också en förutsättning för att jag ska kunna leverera; mitt arbete handlar om lika delar analys som kreativitet och för det behöver jag rätt förutsättningar. Ofta innebär det mycket folk eller mycket ljud runt omkring mig.  I Stockholm jobbar jag gärna från café till exempel – men i Åre så gillar jag att ha radion på, eller att hitta inspirationen utomhus. Det är ju trots allt ”utomhus” jag skriver om.

Tidig eftermiddag kör jag igång maskineriet igen. Jag skriver att göra-listor, gör content-planer, producerar innehåll och utvecklar hela tiden mitt kontaktnät för att alltid ha koll på vad som händer och för att skapa nytt innehåll.

Jag jobbar fram till 18 och känner igen eftermiddagen och vilken tid det är beroende på radion i bakgrunden: Nordegren & Epstein vid klockan 15 och sedan Studio 1 som börjar kl 16. Ofta påminns jag om att det är dags att sluta jobba när Kulturnytt drar igång vid 18.15.

Ungefär nu tar vi en paus och går ut och kastar boll eller jobbar med sök och sådant som får små hundögon att glittra av förtjusning.

Senare på kvällen jobbar vi mer; förmodligen ser jag något på Facebook som gör att en idé tar fäste eller så är det något av mina andra uppdrag som jag sysselsätter mig med. En av frågorna till min frågepod handlar just om hur mycket jag jobbar och det tänkte jag besvara i podden. Men, min arbetsdag är för det mesta långt från slut när klockan är 18 (eller 18.15 om man ska vara noga enligt ovan).

Trots att jag jobbar mycket så drabbas jag sällan av jobbstress när jag inte är hemma om kvällarna; för jag träffar gärna vänner och hittar på saker. Ofta äter vi middag ute till exempel. Men är jag hemma, ja då jobbar jag. Kollar jag på TV så handlar det snarare om att TV:n står på i bakgrunden och så fokuserar jag på datorskärmen istället – jag är en typisk flerskärmsmänniska som blir rastlös av att bara kolla på en skärm.

Jag tycker att mina jobb är roliga; både bloggen och allt det andra som jag gör, som projektledning och och produktion av planer eller text och bild. Jag kan inte se framför mig att jag skulle jobba såhär mycket om jag fortfarande jobbade inom finansbranschen så som jag gjorde 2004. Det är ett helt annat typ av jobb.

Någonstans mellan all skärmtid ska det här med tvätt och disk och sådant hinnas med. Min nya vana är att stänga av alla skärmar någonstans mellan 21.30-22 och sedan ägna lite tid åt skärmfria saker innan jag lägger mig. På så sätt upplever jag att min hjärna hinner varva ner.

Jag upplever att jag har bra balans i mitt liv; jag är ute mycket – och jag jobbar mycket, men jag kan påverka det själv i väldigt stor utsträckning. Vissa dagar jobbar jag mindre än en vanlig arbetsdag – vissa dagar jobbar jag mer. Ibland jobbar jag hela helgen, ibland jobbar jag inte särskilt mycket en vardag.

Jag är väl medveten om att min personlighetstyp har en tendens att gärna göra lite mer än nödvändigt – särskilt när sådana som jag jobbar hemifrån. Vi vill bevisa att vi inte maskar bara för att vi inte är på kontoret.

Vad tycker du om att jobba hemifrån? Hur ser din perfekta arbetsdag? Vilka tankar väcker mitt inlägg?

sara hälsingland 05 sara hälsingland 02

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Kul ämne! Jag skrev ett långt inlägg på frågeställningen http://saraborg.blogspot.se/2015/11/om-att-jobba-hemifran.html
  Tack för inspirationen 🙂

  Sara Borg 2015-11-04 08:53:28 http://saraborg.blogspot.se
  Svara
 • Jag håller så mycket med dig i det du skriver – för mig är också friheten en förutsättning att kunna leverera, om inte jag kunde jobba mycket hemma skulle jag gå sönder, det är liksom där det bra händer. Att vara inne på kontoret är socialt, och bra för att bolla och hämta lite inspiration och idéer; men skulle jag behöva vara på plats 9-5 varje arbetsdag skulle det inte gå. Tacksam för arbetsgivare som ger mig ramarna!

  Elna 2015-11-02 11:03:08 http://www.healthyliving.se/formcykel
  Svara
 • Intressant att få följa din vardag! Jag har börjat cykla mina 6,5 km till jobbet några dagar i veckan (backen uppför regementet mot kärleken är inte att leka med!), på så sätt får jag både vardagsmotion och frisk luft. Funderar starkt på att börja springa ibland på lunchen, just för att få träna i dagsljus.

  Jessan 2015-11-01 18:14:54 http://jessansworld.blogg.se
  Svara
 • Först och främst – tack för din fantastiska blogg och för att du visar vad som är hälsa på riktigt! Jag blev väldigt inspirerad av detta och tycker det verkar vara ett grymt upplägg. Själv jobbar jag som chef inom finansbranschen och den här årstiden blir det inte mycket dagsljus…Man tänker att man ska pipa ut en sväng på lunchen men tiden finns inte (inbillar man sig…). Jag märker att det är en underbar höst just nu men känner samtidigt att jag missar den. Fy, detta lät ju oerhört deprimerande. Men efter ditt inlägg känner jag mig peppad att ge mig själv åtminstone en kort stund utomhus varje dag! Tar också med mig tipset att lägga bort skärmen lite tidigare varje kväll. Ha en fin helg!

  Charlotte 2015-10-30 19:43:42
  Svara
  • Svar på Charlottes kommentar.

   Tack Charlotte, jag förstår att det inte riktigt är samma förutsättningar inom din nisch. Men, den har å andra sidan många fina saker som andra nischer, branscher och yrken inte har. Men du, njut av luncherna och gör det mesta av dem!

   traningsgladje 2015-10-30 21:21:36
   Svara
 • Det slår mig genast att den som kallar dig egoist bara är avundssjuk av någon anledning. Det är väl en himla tur att alla är olika. Det är ju lätt att tro att andras liv bara är guld och gröna skogar och om man bara läser bloggar kanske man lurar sig själv lite.
  Jag är lokalvårdare med väldigt uppstyrda tider, men det passar mig perfekt. Jag skulle bli galen av att sitta stilla på ett kontor 🙂

  Tina 2015-10-30 18:05:20
  Svara
 • Bra inlägg (läste även PT-Fias)! Jag känner mycket igen mig i det du skriver. Det är lite svårt att bara stänga av, och det är ständigt idéer som poppar upp. Jag skulle också ha svårt att sluta vid en viss specifik tid. Och åh, vad jag älskar friheten som eget företag för med sig! Att kunna ha möjlighet att fota när det är ljus ute (vilket dilemma detta var när jag var fast anställd), gå upp och lägga sig när man vill, etc.

  Marja - Baka Sockerfritt 2015-10-30 14:30:01 http://bakasockerfritt.se
  Svara
 • Jag vill bara säga tack för att du har en så himla inspirerande, vettig och läsvärd blogg! Samhället skulle vara bättre om fler tänkte som du. Jag upptäckte nyligen den här platsen och för mig är det som att få andrum att komma in och läsa dina texter. Andrum från samhällets ätstördhet och träningshets – för här inne handlar träning om att må bra på insidan. För mig var träning länge ångest, men när jag betsämde mig för att springa ett marathon vände allt. Jag kände mig stark och kapabel och hur jag såg ut blev plötsligt sekundärt. Du bekräftar verkligen den här bilden!

  Jag tycker att ditt jobbupplägg låter väldigt härligt! Flexibilitet tror jag gör oss mer nöjda och produktiva. Viktigt dock är att man klarar av att sätta gränser för sig själv och att man kan göra en uppdelning mellan fritid och jobb, så att man inte går och är halvstressad mest hela tiden.

  Annie 2015-10-30 11:51:15
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   Tusen tusen tack Annie om du anar vad glad jag blir för din kommentar! Hoppas du får en fin och skön helg!

   traningsgladje 2015-10-30 12:18:53
   Svara
 • Ibland brottas jag lite med den där känslan att vara ego, att jag kan göra så som jag gör när inte andra kan det. Fast jag tänker samtidigt: Jag har ju designat mitt liv som jag vill ha det, vi har valt att inte låsa upp oss med dyra lån, vi lever rätt billigt och har valt att inte skaffa barn ännu. Det är ju val vi gjort för att leva som vi vill.
  Vet också att människor kan tycka att det är konstigt att Daniel ska dra så mycket av inkomstbördan eftersom jag tjänar rätt lite. Samtidigt vet de inte hur vårt liv sett ut, varför det fungerar just nu, vad jag bidrar med istället. Vad jag egentligen vill säja är att det är aktiva val, för den sakens skull inte alltid helt problemfria.
  OBS att jag vet att inte alla har möjligheten eller utrymmet att göra så. Detta är alltså inget ”vill en så kan en”-förmätet inlägg.

  Charlotta Sofia springer o trimmar 2015-10-30 10:31:06 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara
 • Skrev ett helt inlägg som svar 🙂 https://medium.com/@deeped/det-d%C3%A4r-med-kontor-d66910c15ca4#.bwh989rts

  Deeped 2015-10-30 10:02:28 http://digitalpr.se
  Svara
 • Jag tycker inte alls det är ego på något sätt för alla människor är olika och har olika behov av struktur och arbetsrutiner. Själv är jag nog helst en typisk hemmajobb människa som får gjort betydligt mycket mer på kortare tid än vad jag får på kontoret men däremot är tid på kontoret viktigt också för den sociala biten. Helst skulle jag vilja börja varje dag med ett träningspass och få till en promenad under dagen för att få lite luft. Blir väldigt lätt slö och seg hemma så behöver aktivera mig mer.

  För mig känns det som du har ett drömscenario!

  Jenny 2015-10-30 09:22:15
  Svara
 • Spännande och inspirerande inlägg, som oftast! Mycket märklig kommentar om att det skulle vara egoistiskt. Alla är vi oss själv närmast. Alla har vi ett enormt ansvar i att göra det absolut bästa tänkbara av det enda liv vi fått! Mig själv skulle det inte passa särskilt bra att jobba hemifrån, tycker mycket om att gå till jobbet och inspireras av mina elever och kollegor. Men för mig är det självklart att alla som har möjlighet till hemmajobb, ska få göra det. Tack för en fin blogg!

  Maria 2015-10-29 23:53:37
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   ja. tror hon som kommenterade syftade på att alla inte kan göra som jag. men å andra sidan, om alla ska göra som alla andra blir ingenting särskilt bra.

   traningsgladje 2015-10-30 12:21:19
   Svara
 • känner att jag nästan MÅSTE ha ett fritt och flexibelt jobb i framtiden. Kan inte vara låst vid nått kontor. Det här låter drömmigt fina du 🙂

  ISA 2015-10-29 23:15:58 http://isabyl.devote.se
  Svara
  • Svar på ISAs kommentar.

   haha ja, det är bra att fler och fler har möjlighet i takt med att arbetsgivare inser att det är rätt så bra ändå!

   traningsgladje 2015-10-30 12:21:48
   Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Foodjunkie
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Dasha Girine
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Paulina Forsberg