Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Kvinnliga fotografer – heja er!

Jag har börjat jobba lite som fotograf och det är väldigt roligt men också något av det svåraste jag gör. Sedan länge jobbar jag med text i olika former – men jag tycker att foto ställer mer krav. Under ett fototillfälle kan jag förvisso ta hur många bilder som helst, men jag har oftast bara det fototillfället på mig. En text jag kan ju återkomma till hur många gånger som helst före deadline.

Jag har skrivit en hel del om bloggbusiness förut och när jag tänker på fotografyrket så får jag en kick av girl power. Det finns så många duktiga kvinnliga fotografer där ute vars bilder jag har nöjet att se på min skärm – tjejer som helt enkelt skapar jobb på något som de är bra på. Och som ofta lyckas kombinera bloggen med fotandet vilket ger business!

Tre fantastiska fotografer som jag gillar att följa är Sara Holmberg, Kristin Lagerqvist och Anna Åberg. Det är tre helt olika personligheter som alla har sina foto- och redigeringsstilar och som gör business på sitt fotande. Heja er!

Ska jag nämna en manlig fotograf som jag inspireras av så är det min bror som bland annat fotat dessa fantastiska bilder från Lofoten men som också driver eget produktionsbolag idag. Jag hejar på honom med, han har trots allt inspirerat mig till ett och annat.

Om det är något jag har lärt mig genom de år som jag fotograferat så är det att man ska utveckla sin egna fotostil. Jag försökte länge att fota och redigera som andra men det blev aldrig bra. Efter ett tag förstod jag att jag kan inspireras av andra; analysera tekniker och komposition och kika på hur andra redigerar för att lära mig tips – för att sedan utveckla mig själv.

Att fotografera är inget man lär sig och sedan är det klart. Jag tycker att det är en ständigt pågående process och det är en del av tjusningen.

I år har jag bland annat fotat två bröllop och tar emot uppdrag på förfrågan. Jag har sålt bilder till bland annat tidningar och företag som vill använda mitt bildmaterial externt och internt – ibland på beställning, ibland en bild som jag redan fotat.

Jag brukar inte lägga upp mina kunders bilder här; jag ser det som deras bilder och inte mina bilder. Men jag tycker ändå att den här bloggen kan ses som en typ av portfolio och de som hör av sig till mig gör det för att de gillar min bildstil. Det om något är ju något som vi som beställare blivit mycket mer medvetna om idag; vi väljer fotograf beroende på vilken bildstil vi själva gillar eller vill ha!

Det fina med fotografi är att det inte bara finns ett sätt att fota på som är rätt, eller sätt att redigera på som är facit. Men det är också det som gör det svårt: det finns så många val. Så mycket som är snyggt!

I Åre där jag bor mestadels just nu finns det mängder med duktiga fotografer. Nästan alla som syns och hörs är män. Det ser jag fram emot att någon grym tjej (helst flera) ska ändra på. När jag tittar på manliga sportfotografers bilder så verkar det också bli som så att det bara är manliga sportutövare som jag får se. Särskilt när det handlar om skidåkning. Och det är ju lite tråkigt i ren allmänhet.

Det finns otroligt mycket som jag kan säga om foto men också om bildstrategier rent generellt. Det finns många bilder som är snygga – men är bilden rätt för vad den ska användas till? Här tycker jag att många kvinnliga fotografer särskiljer sig; man är ofta väldigt bra på att berätta något genom bilden. Det gör bilden mer värd än att bara vara en snygg bild.

Nedan är några bilder jag fotat åt min sambo; han har en rätt stor bildbank som han utgår från till blogginlägg men också till ett annat projekt han håller på med.

Har du märkt att det går enklare att kommentera nu? Klicka i den lilla rutan så sparas dina uppgifter – gör gärna det, och tipsa om fler fotografer du gillar. Det har redan börjat fyllas på med tips men jag vill ha fler!

Fler blogginlägg apropå att fota:

> 5 tips för bättre bloggbilder

> Bloggfotograf

> Bonustips: de finns två podavsnitt i Träningsglädje TALKS som handlar om fotografering.

Fler blogginlägg apropå att göra business av bloggen:

> Bli en bättre bloggare

> Tjäna pengar på din blogg

> Bli en stor bloggare

fotograf sara rönne träningsglädje IMG_4404 fotograf sara rönne craft devotion long sleeve IMG_5006 fotograf sara rönne träningsglädje blogg fotograf sara rönne träningsglädje fotograf sara rönne träningsglädje IMG_4921

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Åh, vad kul Sara! Och ja, jag älskar ju också dina foton, du är så himla duktig!

  Fanny Roethlisberger 2015-10-22 12:15:01 http://www.roethlisberger.se
  Svara
 • Vad kul att du också jobbar som fotograf nu Sara! Du tar fantastiskt fina bilder, så inspirerande! Kram

  Karin Tri - triathlon 2015-10-20 13:38:15 http://KarinTri.com
  Svara
 • Jag älskar din fotostil – du har verkligen lyckats hitta ditt eget uttryck. Kul med ”riktiga” fotojobb, det var väl en tidsfråga tänker jag.

  Resfredag 2015-10-20 11:58:51 http://resfredag.se
  Svara
  • Svar på Resfredags kommentar.

   tack annika, vad glad jag blir! gillar att fototrenden gått lite mer till ”real life” eller vad man ska säga. skönt att allting inte ska vara så ”ljust” längre, inte enbart i alla fall.

   traningsgladje 2015-10-20 12:25:00
   Svara
 • Har länge älskat dina bilder (det vet du ju!) och du har ju också den där förmågan att berätta genom flera bilder, skapa en helhetsbild av ett skeende eller en plats. Är säker på att du är en riktigt bra bröllopsfotograf just därför!
  Kul att kolla in de andra du tipsade om, hade bara koll på Sara innan!

  Katta 2015-10-19 20:10:26 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Älskar dina bilder Sara!
  En kvinnlig fotograf jag gillar, och skulle vilja få tillfälle att anlita någon gång, är Desiré Östergren, (www.dessisfoto.se) tycker hon tar så himla vackra bilder.

  Elna 2015-10-19 14:19:03 http://www.healthyliving.se/formcykel
  Svara
 • Grattis till en ny riktning på karriären, talangen har du ju uppenbarligen (det vet alla vi som följt dig på bloggen!) så det är roligt att se att du kan använda den på fler sätt!

  Kari 2015-10-19 13:01:31 http://forskojsskull.se
  Svara
 • Vad roligt att du får ytterligare chanser att jobba med sånt som du brinner för! 🙂
  Men förstår att det är svårt /svårare. Som du säger: övning ger färdighet.
  Tycker du tar grymma foton, för övrigt, (redan) men det har jag nog skrivit många gånger. 🙂

  Kram M

  Rund är också en form! 2015-10-19 12:59:58 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Alltså KRAM å tack för det här! Blir så stolt och varm av att bli kallad fotograf och över ditt ständiga peppande! Och KUL att du ger dig in i fotograferandet också på ett annat sätt nu, heja heja!

  Sara 2015-10-19 12:59:58 http://sarasblick.com
  Svara
 • Riktigt kul att du börjat fota som fotograf! Håller med om att det är få kvinnor i sport/outdoorvärlden! Både fler kvinnor som fotografer och aktiva modeller behövs (inte bara kvinnor när det ska plåtas fina porträtt)

  Jag har ännu ingen hemsida men tipsar om mitt instagramkonto @emmarodlingphoto, och vill också tipsa om Anette Andersson, textochfoto.se och @anetteanderssonphotography på Instagram.

  Hade gott!
  Emma

  Emma Rodling 2015-10-19 10:25:37
  Svara
  • Svar på Emma Rodlings kommentar.

   Oh BRA med tips! Tack! Hoppas många läser och börjar följa!

   traningsgladje 2015-10-19 10:33:55
   Svara
   • Svar på traningsgladjes kommentar.

    Tack själv för tipsen! Gillar Kristins bilder och inredning, älskar pinnstolar!!

    Emma Rodling 2015-10-19 10:46:08
    Svara
    • Svar på Emma Rodlings kommentar.

     Har börjat följa dig på Insta nu – varför syns du inte mer bland Årefotograferna? Kan bli riktigt frustrerad på det där, hela Facebook fylls med Åremän som fotar… men men.

     traningsgladje 2015-10-19 10:47:34
     Svara
     • Svar på traningsgladjes kommentar.

      Haha. Sant. Men jag är redaktör på Utemagasinet några månader till. Så har inte haft möjlighet att göra så mycket frilansjobb innan och mest jobbat inne som redaktör.

      Emma Rodling 2015-10-19 11:07:27
      Svara
      • Svar på Emma Rodlings kommentar.

       Ah okej, men då ser jag fram emot att se ditt namn i mina flöden ännu mer sen! 🙂 Och så hoppas jag att du även fortsätter jobba åt dem även om kontoret i Åre läggs ner…

       traningsgladje 2015-10-19 11:15:40
       Svara
 • Jag har drivit en fotograf-verksamhet på deltid tillsammans med att jobba på IT-företag sedan 2006 och det ÄR verkligen en pågående process, ny teknik, man måste hänga med i fototrenderna osv osv.. men det är KUL :).

  Kul också att du kommer in i fotovärlden lite mer!! Kör hårt, tjejen.
  Kram

  Ulrica 2015-10-19 10:09:48 http://hus30.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Vanja Wikström
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Tess Montgomery
Home
34 kvadrat
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk