Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Det sjuka samhället

Jag uppmärksammades på den här artikeln i SvD och kan inte låta bli att förundras vilket stört samhälle vi lever i. Vi är alla del i orsaken på ett eller annat sätt. Ett klassiskt ”vad smal och fin du blivit” är lika enkelt att säga som att det är fel att säga. Spiralen tuggar på och den snurrar snabbare och snabbare när ett enda uttalande späs på av ett samhälle som verkar formulera exakt samma budskap.

Vad hände med att må bra? Inget är så nyttigt att äta att vi mår bra av att äta enbart det. Vi blir inte nödvändigtvis hälsosammare ju nyttigare vi äter. Hälsa och välmående går hand i hand och det handlar lika mycket om insida som utsida.

Jag gjorde en intervju med Kalle Wahlström häromveckan och jag kunde ju såklart inte hålla mig utan har redan läckt några saker från den intervjun (som här till exempel). Han säger smarta saker om hälsa och mat också. Jag kommer länka till hela intervjun så snart den är ute men jag kan inte hålla mig. Såhär säger han apropå hälsotrenden:

Jag tycker att det är bra om fler tränar men ett problem är att de som pratar mest och högst om träning är de som har träning som livsstil. De människorna ska man inte härma efter för det är svårt att ha ett liv som bara går ut på träning. Det enda de håller på med är att träna kroppen för att prestera på olika sätt – och då ser de också ut på ett speciellt sätt. Om någon med jättemycket rutor på magen tipsar om sex enkla plankövningar, då tänker man ju att man kommer se ut sådär. Så ser man ut om det enda man håller på med är att se ut just så. Men om du vill ha ett vanligt liv ska du träna efter något annat.

Det är ju så himla enkelt, ändå snurrar vi ihop det för oss. Vi tappar bort hur vi mår och ska prestera till den grad att det gör oss sjuka och stressade och får oss att må dåligt – när det enda vi ville var att må bra.

Hälsa är ingen tävling. Inget som går att prestera i. Hälsan är ärlig och den går inte att lura. När vi försöker blir vi sjuka. Ändå är vi så många som tror att vi kan göra just det; lura, fuska, dra en genväg, slarva. Genom att kompensera dåliga tankar med ännu en grön juice och hoppas på att någon dag så ska det göra mindre ont i själen. Men det fungerar inte så.

På ett annat plan ligger hela arbetslinjen och spökar och boostar de som redan är inne i systemet och skiljer ut de som inte pallar trycket. Det riskerar att skapa ännu ett utanförskap. Och i lönsamheten finns inte utrymme för de som inte passar mallen – de som inte vill, inte kan eller inte förmår att vårda sin kropp som ett verktyg.

Debattkombon arbete och hälsa är inte svart eller vit tycker jag, utan bottnar snarare i en mängd nyanser av grått med vissa saker som är bra och vissa saker som är dåliga men vi är långt från mogna i våra strategier och vårt sätt att jobba med arbetsgivarhälsa – eller samhällshälsa. Framförallt ligger politiken riktigt mycket efter!

Jag tror att hela hälsotrenden är en process som bara är i sin linda men som kommer att utvecklas på väldigt många samhällsekonomiska plan. Som den nationalekonom är jag väldigt intresserad av hela debatten; framförallt på ett ekonomiskt och teoretiskt plan.

På ett individplan tror jag på mer mångfald inom hälsa; att ta ett steg bort från det fysiska och se till helheten. Men samhällsmässigt förstår jag att hälsa måste mätas. Frågan är vilken måttstock som ska gälla – för individen, för företagen och för samhället.

Det är omöjligt att koka ner alla mina tankar om hälsa i ett så kort och endimensionellt inlägg som detta; men jag är nyfiken på att höra dina tankar – framförallt efter att ha läst artikeln i SvD som jag länkar till ovan. Vad tänker du om alltihopa? (Nu är det enklare att kommentera – bocka i ”kom ihåg mig”-knappen så behöver du inte skriva i vem du är jämt)

För mig blir den här bloggen allt viktigare i syftet att visa att hälsa ser ut på så många olika sätt och att hälsa inte ligger i fysiska prestationer. Hälsan bor inombords och framförallt: your health is the platform which your entire life is built upon (citat från Jillian Michaels). Samtidigt är det svårt; mina byggstenar för hälsa är inte detsamma som det du bygger din bästa hälsa på. Tänk om det ändå vore så enkelt!

Här har jag skrivit ner fler tankar på temat hälsa:

> Vältränad?

> Healthy is the new skinny

> Bästa måttet på hälsa!

Lyssna även på podden Träningsglädje TALKS om hälsa och framförallt dessa avsnitt:

– När hälsa går överstyr

– Det sorgliga med hälsotrenden

– Varför är det så svårt med hälsa?

– Är terapi vägen till hälsa?

sara hälsingland voxnan IMG_5221 sara hälsingland voxnan IMG_5239 sara hälsingland voxnan IMG_5252

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
34kommentarer
 • Viktigt att lyfta detta och kul att se att du också skriver om det. Jag gjorde ett inlägg i somras, ett inlägg som skapade ramaskri på träningssidor på Facebook med mängder av illamenade och elaka kommentarer till följd. Läs gärna inlägget här http://explorista.se/valtranad-ar-inte-halsosam/

  Emmi i Barcelona - explorista.se 2015-10-20 10:43:32 http://explorista.se
  Svara
 • Jag skummade några tidiga inlägg i din blogg, från 2008-2009 sådär. Då fokuserade du väldigt mycket på viktnedgång. Det var ju ganska många år sedan och tonen och temat i dina inlägg har ändrats betydligt. Hur ser du på dina tankar då – var de hälsosamma? – och vad är det som gjort att du (verkar) tänka annorlunda idag?

  C 2015-10-16 23:23:48
  Svara
  • Svar på Cs kommentar.

   Hej C! Ja visst är det intressant att se hur jag förändrats!! Det stämmer att jag hade viktnedgångsutmaningar och fokuserade en del på kalorier – särskilt mycket runt 2006-2007 också. Jag tycker att jag var hälsosam utifrån perspektivet att jag aldrig mått dåligt när jag ätit något onyttigt eller missat ett träningspass. De där skadligt negativa tankarna har aldrig funnits där. Men det är ändå en stor hälsoresa jag gjort – jag är glad att jag kan lägga tankarna på annat idag, än att räkna kalorier – och det är jag glad för. Vi har så vitt vi vet ETT liv på den här planeten och jag vill maximera det och inte ödsla energi på skitgrejer som faktiskt inte spelar någon roll ändå. Men just nu vet jag inte vad det är som gjort att jag förändrats. Kanske en allmän mognad – eller kanske att jag använt kroppen till så mycket äventyr att jag på riktigt lärt känna den och vill ta hand om den på bästa möjliga sätt. Jag gjorde en tvåveckorsperiod med dietbars för några år sedan (som du kanske sett?) – det skulle jag aldrig göra idag! Jag ville testa för att se vad som hände och hur mycket jag gick ner i vikt – men idag är jag mer mån att ta hand om mig och ge bränsle i form av bra grejer. Jag har lärt mig mycket genom åren och ångrar inte särskilt mycket – men är samtidigt glad att jag är där jag är idag.

   traningsgladje 2015-10-16 23:34:01
   Svara
 • Hälsa är något som kanske är det viktigaste som finns för oss! För mig är hälsa en balans mellan aktivitet och vila, mellan avslappning och prestation och sammantaget skall det finnas en koppling mellan kropp och knopp! Att förebygga fysisk och psykisk ohälsa som sedan möjliggör att man orkar genomföra det man både vill och måste utan att rubba balansen!! Att befinna sig i harmoni samt känna att man har någon form av kontroll! När prestationen blir det som hamnar i fokus , där det blir viktigare vad jag presterat snarare än vem jag är som person bådar inte till en hälsosam tillvaro! Nej, återigen balans och subjektiv känsla av harmoni!!!!

  Annika Modin 2015-10-16 22:21:00
  Svara
 • Tack för att du påminner, Sara!

  Hälsa. Så viktigt, så svårt, men ändå så enkelt. Mycket känslor i detta ämne!

  KRAM till dig och för att du behåller fötterna på jorden i denna fråga och visar en balanserad livsstil genom bloggen, bra förebild.

  Alexandra - starkochglad 2015-10-15 14:25:37 http://www.starkochglad.nu
  Svara
 • Oj så många kloka tankar och funderingar.
  Vet knappt vart jag ska börja.
  Men så här. Senaste tiden har jag investerat i mig själv och prioriterar min träning högt. Gärna så kallad upplevelseträning, alltså allra helst träning med en vän i fin miljö, nu är det inte alltid så utan jag tränar även en hel del utan vänner på inte lika fina platser. Sedan jag börjat träna mer så får jag ofta frågan ”vilka lopp ska du köra, vilka har du kört, vad springer du milen på? osv osv”
  Det är en enorm ”lopphets” och nästan så att träningen ”inte räknas” om man inte springer lopp eller ställer upp i tävlingar.
  För vissa kanske detta är en morot. Men inte för mig. Inte nu i vart fall.
  Jag vill inte att detta ska påverka mig men det gör det och det är inte utan att jag önskar att man hade gjort dem där loppen så man kunde ge svar på tal..
  Fast då försöker jag påminna mig om hur himla bra jag mår utan klocka på ett fjäll med en fin vän.
  Ingen stress, ingen press..

  Hälsa?! Vad är det? En stor fråga. För mig skulle det nog innebära att vara mer nöjd med Mina prestationer, inte jämföra mig med allt och alla och få tid till sådant som jag mår bra av i vardagen..

  Du utstrålar hälsa!

  alex 2015-10-15 13:55:14 http://www.alexochcarin.wordpress.com
  Svara
  • Svar på alexs kommentar.

   ja det finns en enorm prestationstrend – det är ju prestationer som hela hälsotrenden egentligen handlar om hittills. men prestationer har inte ett dugg att göra med hälsa. vi fokuserar på prestationer i så mycket annat vi gör, inte minst i arbetet, så jag känner att hela träningsbiten är så otroligt skön att få låta vara en ventil istället för att bli ytterligare en grej man ska maxa… jag tycker du är klok – och det var så kul att träffa dig den där snabba gången i sensomsras, det jag minns mest var vilken energi du utstrålade. det var härligt!!

   traningsgladje 2015-10-15 14:30:17
   Svara
 • Så bra at du skriver om dette! Det er et så viktig tema! Det trengs å løftes frem gang på gang, forhåpentligvis når det inn etter hvert!

  L 2015-10-15 12:35:31
  Svara
 • Väldigt intressant läsning, både inlägg och artikel!
  Jag funderar otroligt mycket runt hälsa och hur det kan se ut i olika former, det är ju mitt jobb som PT att ”förmedla” hälsa till mina kunder. När jag var ny i yrket hade jag nog en ram för vad jag tyckte var hälsa och hur det såg ut, men under årens lopp har jag lärt mig hur otroligt olika det kan se ut. Och att individen alltid är facit för sig själv. Hälsa och välmående är så pass komplext att det inte finns en checklista med punkter som ska prickas av, precis som du säger.

  En annan grej som slog mig när jag läste sista stycket i artikeln. Jag snubblar ibland in på instagramkonton eller bloggar av före detta anorektiker som nu lever på gymmet, satsar på bikinifitness och äter ”rent” etc. Jag vet inte, men det känns inte bra i magen. Jag vill inte döma någon och ha förutfattade meningar, men bara för att man går upp i vikt, lägger på sig muskler, har rippad kropp och ser hälsosam ut så är man kanske inte helt frisk i själen ändå? Känns mest som att känslorna inför sig själv bara fått ett annat uttryck som i samhällets ögon anses vara mer okej. Sorgligt..

  Erika 2015-10-15 12:23:34 http://www.hejaerika.wordpress.com
  Svara
 • Intressant! Tycker över lag att du har intressanta tankar och kloka åsikter. Det här med hälsa är något som debatteras ofta och mycket i alla forum. Alla verkar ha sin egen syn på vad hälsa är men ofta tycker jag att det handlar mer om prestation än att må bra. Jag är inte bättre själv, har jättesvårt att bara träna för att må bra, vill gärna prestera ”mer och bättre” men vad är egentligen ”mer och bättre”? Svårt att jobba ”lagom”, vill ju gärna prestera där med. Allting blir liksom en tävling. Kanske dags att fundera lite på det och kanske inte hoppa av tåget men stanna på en station här och där och bara njuta…

  Eva 2015-10-15 10:27:54
  Svara
  • Svar på Evas kommentar.

   Ja verkligen – samtidigt ÄR det svårt att inte dras med för det är ju som en enda stor motorväg det där!

   traningsgladje 2015-10-15 14:32:27
   Svara
 • Intressant fråga: Jag tror det är viktigt att skilja mellan prestation och hälsa. En människa kan bära på en kronisk sjukdom, funktionsnedsättning och ändå må bra och känna sig hälsosam, allt utifrån den egna upplevelsen. Sedan kan en annan människa har bra blodvärden, vara snabb och stark men ändå inte må bra. Vad är då hälsa? Det beror på vem som bedömer hälsan och vem som blir bedömd. Läkaren kan säga en sak, du en annan, en elitidrottare en tredje, en funktionshindrad motionär en fjärde, osv. Jag vänder mig ändå mot krönikan i SVD du hänvisar till, känns som skribenten gör ett stort nummer av samtal med ett fåtal personer. Tvångtankar och sjuka ideal finns i alla samhällskretsar, så väl som i arbetslivet, på fritiden eller inom tävlingsarenorna. Jag är tämligen säker på att de flesta mår bra av att motionera. Vissa någon gång då och då, andra varje dag för att det är deras intresse. Låt dem hålla på. Låt var och en definiera vad hälsa betyder för just dem.

  Hans 2015-10-15 09:39:01
  Svara
  • Svar på Hanss kommentar.

   absolut, jag tror att motion är en jätteviktig del i ”tallriksmodellen” för hälsa – men att hälsa ligger i alltings extremitet tror jag inte på.

   traningsgladje 2015-10-15 14:33:16
   Svara
 • Jätteintressant läsning, både ditt inlägg och artikeln. Kalle har så rätt i det han säger och jag älskar hans och Din inställning till träning och kost.
  När jag läser sånt här kan jag bli fascinerad över företagshälsan. Jag var nyss på en sån standardkontroll via mitt företag. Jag känner mig trygg i min kropp, jag äter det jag mår bra av och tränar väldigt olika men ändå regelbundet. Jag känner mig hälsosam på mitt vis. Ändå så fick företagshälsan mig att få en olustigkänsla över mig själv. Med deras mätvärden hit och dit och jämförelser med tabeller där man måste hålla sig inom vissa ramar. Det kändes så fel. Jag rör mig för lite, mina värden är lite för höga för att vara normalviktigt etc etc… Efter det besöket fick jag känslan av att jag måste vara elitidrottare för att få tummen upp av dom och samtidigt som ökad muskelmassa måste jag gå ner i vikt…. Så tycker jag inte det ska vara.

  Matsdotter 2015-10-15 08:32:55 http://matsdotter.shapemeup.se
  Svara
  • Svar på Matsdotters kommentar.

   förstår dig – helt knasigt hur vi ser på hälsa där. som köttdjur ungefär. blir frustrerad bara jag tänker på det!

   traningsgladje 2015-10-15 08:48:34
   Svara
 • Jag tycker att det är synd att vi så ofta kopplar ihop kroppsvikt med hälsa, för jag håller med, hälsa är så himla mycket mer än den fysiska kroppen och antalet kilo kroppen väger. Jag vet inte hur vi ska mäta hälsa, men jag vet att vi inte ska mäta den med BMI, i alla fall inte på individnivå. I grund och botten tror jag att hälsa handlar om hur vi ser på oss själva, och lösningen på en negativ självbild ligger förmodligen inte i att köra 5:2 eller att genomföra ett triathlon.

  Nellie 2015-10-14 22:02:38 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • Förstår att du inte kunde hålla dig från att berätta om Kalle. Han säger så kloka och sköna saker!
  Bra saker du skriver här också! Hälsa är så mycket mer än magrutor och ändå är det så många som bara strävar efter det.

  Karin FitnessochHälsa 2015-10-14 22:00:43 http://fitnessochhalsa.se
  Svara
 • Han är så jäkla smart den där Kalle!
  Och du också såklart!

  Kram M

  Rund är också en form! 2015-10-14 21:19:56 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • jättebra skrivet, mycket tänkvärt!

  Sara 2015-10-14 21:13:21
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Tack Sara, berätta gärna hur du tänker och tycker om det hela. Alltid intressant att höra andras åsikter!

   traningsgladje 2015-10-14 21:57:32
   Svara
   • Svar på traningsgladjes kommentar.

    Jag tänker bland annat på att man inte längre kan träna bara lite grann, det blir fort så stort, och så viktigt att prestera och därför är det många som inte ens gör någonting, för de tycker inte att det är någon idé att börja. Och att så många prioriterar sig själva sist, efter familj, jobb mm, för de han ändå inte tid att träna fem dagar i veckan för de tror att det är det som krävs för att prioritera sig själv.

    Sara 2015-10-14 23:01:48
    Svara
 • Hälsa är ett så vitt och brett begrepp. Hälsa för mig är att må bra psykiskt, att vara nöjd med sin fysik och att ha hälsosamma relationer.

  Lisa 2015-10-14 20:30:38
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Dasha Girine
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Chrystelle Eriksberger