Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Downshifting

Vi pratar alltmer om att downshifta. Även om vi inte använder just det ordet så pratar vi åt det hållet. Det är många som längtar ut till naturen och till skogen. Till en värld och en verklighet med mer närvaro och mindre stress. Om att skapa sig en tillvaro som ger någonting, mer än pengar och saker man ska köpa för att bygga sig en yta.

Och jag tänker att det finns jättemycket att säga om allt det där.

När jag pratade om att våga i söndags, så pratade jag lite kort om äkta och falska drömmar. Om att känna efter vad man verkligen vill så att det man strävar efter är ens ärliga och egna dröm och inte en dröm som samhällets normer skapat åt en – eller något som man fartblind påverkats av genom sociala medier.

Jag vet inte om jag kan kalla min verklighet för downshifting direkt. Och kanske behöver inte downshifta betyda att man släpper allt man har och bosätter sig i en stuga långt ute i skogen. Allt behöver inte vara svart eller vitt – det finns olika skalor av downshifting och man behöver inte gå all in.

Man kan trivas jättebra i sin stadslägenhet med allt det som en stad har att erbjuda – och sedan göra utflykter till sina oaser där man får kraft och energi. Jag kommer alltid minnas när jag jobbade i Sälen och under en fikarast så pratade vi om innehållet i olika tidningar. Och en av mina kollegor sa till mig vi åkte till Stockholm för att gå på Skansen men mina barn tyckte att det var roligast att åka rulltrappa.

Det fick mig att inse hur mycket i samhället som utgår från Stockholm. Jag kan ibland se en perfekt stylad inredningsbild från en tidning och sedan funderar jag på alla hem jag varit i som inte varit en häftig innerstadstvåa och då finns det knappt några hem utanför Stockholms tullar som ser ut som i tidningarna. Jag funderar på nyheterna som når mig och det mesta som inte handlar om världen utanför landets gränser handlar om Stockholm. Det enda som gör alla shoppingtips relevanta är att det numer finns e-handel.

Jag bor med tystnaden som närmsta granne men jag har inte downshiftat ett dugg om downshifting ska handla om att jobba mindre. Men, det som gör mitt liv hållbart och härligt är att jag har mer tid nu.

Mina andningshål ger mig flerfaldigt mer tillbaka när jag får gå ut i tystnaden och inte möta en själ. Mina stunder på fjället ger mig fri lejd rätt in i närvaron. Jag plockar godbitarna ur downshiftingtrenden och jag behåller russinen i kakan i den där karriärresan som jag inte vill hoppa av helt eftersom den gör att jag ständigt får utmanas och utvecklas i arbetslivet.

Min life design är lite som en godispåse som jag vill fylla med de bästa godbitarna. Jag stoppar i det som jag tycker är bäst från konceptet downshifting och det bästa ur storstadspulsen, det bästa ur frilanslivet och det bästa från anställningstryggheten. Det ger mig en unik mix – en blandning som passar mig allra bäst. Men titta ner i någon annans godispåse och det ligger en helt annan blandning där!

En ny kategori favoritbloggar i min rss-feed är de som ger mig lugn. Jag har dem i en mapp som jag kallar för livs- och downshiftingbloggar. I den gruppen finns bland annat Angeliqe och Rania. De är fina! Att gå in på de bloggarna är lite som att gå in i en Pinterestoas till bredden full med lugn. Ibland är den typen av downshifting fullt tillräckligt i sig; att läsa en blogg.

sara rönne träningsglädje blogg

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Jag tror att vi mår bra av att skala av…att vi stannar upp och funderar hur vi verkligen vill leva och vad vi vill fylla våra dagar med. Tack för en fin blogg. http://nouw.com/Yogavardag?cache=560730628&

  Andrea 2015-09-22 17:38:49
  Svara
 • Det du skriver om Angeliqes och Ranias bloggar är EXAKT anledningen till att din blogg är den enda jag läser varje dag. Vackra bilder, tänkvärda och kloka inlägg, sunda åsikter om både träning och livet i stort. En går in och läser – andas en stund. Feelgood-boost!

  Linda 2015-09-22 14:12:45
  Svara
 • Pratar ju ofta om att downshifta och ”taggar” med det när jag känner att jag förenklar och kommer närmre ..ja det enkla. Och sä brukar jag tänka att både life design och downshift det är vi väldigt få som ens kan ta oss tid att klura på och då känns det ganska okomplicerat!

  Annie 2015-09-22 13:22:36
  Svara
 • Poängen, som du så fint beskriver, är att downshifting är det du själv väljer. Givetvis finns det kopplingar som är mer generella, där en stuga i skogen blir ett ideal (tänker på Jonna Jinton). Min downshifting handlar mycket om hur jag mår i huvudet, mer än det yttre. Tack för ett insiktsfullt inlägg. Ska kolla in dina bloggtips!

  Emilia 2015-09-22 08:38:18 http://www.enemilia.se
  Svara
 • Så fint av dig. <3

  Angelica 2015-09-22 08:17:16 http://angeliqe.blogg.se
  Svara
 • Tjo,

  vill bara ge dig en rejäl dunk i ryggen för era kvalitativa inlägg, följer er med stor entusiasm.

  hoppas att ni inte tappar energin för att skriva, ord gör skillnad.

  MVH
  TTUB
  https://tusentankarutanbensin.wordpress.com/

  Per (TTUB) 2015-09-22 08:03:25 https://tusentankarutanbensin.wordpress.com/
  Svara
 • Så bra og interessant at du skriver om dette! Jeg har tenkt mye på temaet en lengre periode nå og håper virkelig det er en trend som vil bre om seg. Samfunnet vil ha så godt av det.

  En konkret ting jeg gjør i disse dager er å fryse medlemskapet mitt på SATS og legge all treningen i skogen og hjemme. Jeg blir samtidig å gå flere turer i skogen og på fjellet. Jeg får luft, også i overført betydning, av å være mye ute. Det kjennes bra ut! Jeg melder meg også av en del aktiviteter og forpliktelser og skal gjøre mindre, eller rettere sagt andre ting, mer impulsivt.

  L 2015-09-21 20:34:35
  Svara
  • Svar på Ls kommentar.

   Downshifting kan vara alldeles tillräckligt bara med det. Man ska göra det man mår bra av helt enkelt. 🙂

   traningsgladje 2015-09-22 08:28:56
   Svara
 • Intressant vinkling på att downshifting inte behöver betyda att en ska sälja allt en äger och flytta till andra sidan jorden. Vi trivs i vårt hus men vill också gärna ut på äventyr när barnen blivit något större. Vad för äventyr det blir återstår att se…

  Nellie 2015-09-21 20:03:28 http://Www.flyinghippo.se
  Svara
 • Precis så tänker jag också – jag vill aldrig sluta utvecklas och utmana mig, men att ha naturen nära är nog avgörande för att hitta lugnet i ett sånt liv. Få distans till staden och all stress att konsumera mera liksom.

  Jättefint och bra skrivet – som vanligt! Och tack för en härlig Sara-dos på distans, nästan lika bra som att ses i det verkliga livet 😀
  Tack för tips! Hittade tillbaks till Ranias blogg häromdagen bara och blev helt kär. Men nu måste jag skynda iväg och kolla in Angelique. Älskar downshifting-historier.

  Hoppas det sprakar fint framför brasan 🙂

  Katta - Bucketlife 2015-09-21 19:56:33 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Grymt bra skrivet!! Även om jag tycker massor och håller med om det du skriver så tappade jag orden lite. Se det som en komplimang 🙂

  Katrin 2015-09-21 19:11:55 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Katrins kommentar.

   Oj, tack Katrin! Blir glad av de orden från dig för jag uppfattar det som en ovanligt skarp person!! 🙂

   traningsgladje 2015-09-21 19:36:47
   Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger