EU uppmanar till rörelse och har initierat European week of sport. Den 7-13 september kommer det således att hända massor med saker i Europa som har med sport, träning och hälsa att göra. Du som framförallt bor i andra europeiska länder borde kolla upp detta!

På sajten kan man hitta lite olika fakta och statistik. Till exempel säger 42% av européerna att de aldrig idrottar – men statistiken varierar när man jämför olika länder. Till exempel så idrottar/motionerar 70% av svenskarna i alla fall en gång i veckan, tätt följt av Danmark (68%) och Finland (66%). Länder som Bulgarien och Malta sticker ut åt andra hållet: över 70% säger att de inte idrottar eller motionerar alls. I Portugal och Italien säger ca 60% av befolkningen att de aldrig idrottar eller motionerar.

Det finns också en skillnad mellan män och kvinnor. 63% av alla kvinnor inom EU idrottar/motionerar sällan eller aldrig. Allra störst är skillnaden mellan män och kvinnors idrottande i åldersgruppen 15-24 år, även om viss skillnad uppstår redan vid 8 års ålder.

Jag fick en fråga på Facebook om jag kunde utveckla mitt påstående om hur min träning påverkat mitt självkänsla positivt – men det var en så dum fråga att jag inte ens orkade svara. Här har jag skrivit och poddat om träningsfeminism.

WHO (World health organisation, eller, Världshälsoorganisationen på svenska) understryker vikten av fysisk aktivitet för kvinnor eftersom det bygger självkänsla och självförtroende, och för att det främjar integration och jämlikhet för kvinnor i samhället. Forskning har visat att idrott utmanar normer och ger tjejer möjlighet att växa som ledare eller genom vad de utför.

Redan innan European week of sport kan du vara med och delta i den här rörelsen som ska få fart på hela Europa. Använd hashtaggarna #myweek och #beactive för att vara en del av hela det här initiativet. Du kan också vinna priser genom dina bilder. Mer info!

[insert]Blåhammaren www.traningsgladje.se[/insert] [insert]Styrketräna hemma www.traningsgladje.se[/insert][insert]Ullådalen Åre www.traningsgladje.se[/insert]

0