Efter många års arbete med digitala medier på olika sätt; från omvärldsanalys och konsumentinsikt till föreläsningar och Facebookpostande så har jag kommit fram till att det är content som jag gillar allra, allra bäst. Att skapa bra innehåll utifrån ett ämne, företag, produkt eller vad det nu kan vara. Ja jäklar vad kul det är alltså när man får bygga varumärke och skapa engagemang med hjälp av bra innehåll.

Att veta vad bra innehåll är kan vara svårt, oftast ligger svaret utanför lådan fast samtidigt är det så enkelt. Pratar du till folks intellekt skapar du tankar. Prata till människors känslor och du skapar handling. Jag tycker att engagemang på fanpages på Facebook alltid visar på detta.

I vår firar jag tio år som bloggare och i dagsläget har jag skrivit 6500 tusen inlägg. Det är många. Flertalet av dem är inte särskilt bra skrivna, men i takt med tiden och lite smartness så är en hel del rätt så bra ur rätt så många aspekter.

Jag lär mig konstant från mina blogginlägg och hur de skapar såväl trafik som handling. Det är här några take aways som jag vill dela med mig av:

1. Bra blogginlägg skrivs för att passa in i ett bloggflöde till lika stor del som de skrivs för Google.

Här har jag gjort rätt många fel historiskt; jag har haft otydliga rubriker istället för att anpassa dem efter de sökningar som görs efter just mitt innehåll.

När jag skrivit flera inlägg om samma sak – t.ex. en resa – så har jag inte länkat till mina tidigare inlägg under samma resa. De posterna är förmodligen högst relevanta för besökare som hittar ett av mina inlägg via Google.

Här är för övrigt ett bra exempel på ett sådant blogginlägg: bilderna är hur fina som helst (fota under the magic hour!) men innehållet behöver vändas på så att det sista kommer först – och med en Googlevänlig rubrik. Dessutom är bilderna inte namnsatta för det innehåll som jag skriver om just här.

Det kan vara en god idé att gå tillbaka till ditt arkiv och uppdatera några av dina mest lästa inlägg, och de som flest personer hittar till från Google. Uppdatera inlägget om det är inaktuellt – genom Google lever det för alltid.

2. Att blogga handlar om att hålla ut.

Alla dagar hela året, mer eller mindre. Du skapar inte en stor blogg på en månad eller två eller tre. Du skapar heller inte en stor blogg när du ”ojdå, jag glömde bloggen den här veckan” flera gånger.

Jag har förut skrivit att om du vill ha bloggen som jobb så måste du behandla bloggen som ett jobb. Alltid prioriterad. Med det sagt så glömde jag min systemkamera i huset i Hälsingland för tre veckor sedan. Efter två mil i bil kom jag på det. Fan, tänkte jag och funderade på att vända just för att min blogg är viktig för mig. Men jag skippade det.

Under två veckor led jag med alla bilder jag producerade men tackade mitt tidigare jobb för hela mitt gigantiska bildarkiv. Ingen större skada skedd, det finns bara inga närbilder på typ något under den här perioden.

Några av mina podavsnitt i Träningsglädje TALKS tar upp olika aspekter av bloggande; ett avsnitt heter just blogbusiness. Eller läs inlägget om att bli en stor bloggare. Dessutom håller jag mig gärna á jour med hur utländska (framförallt amerikanska) bloggare gör.

3. Dina foton styr bilden av din blogg.

Din nya besökare kommer skapa sig en uppfattning om din blogg utan att ha läst mer än kanske rubriken. Din nya besökare vet ändå vad hen tycker – helt baserat på hur din blogg ser ut. Färg och form och bilder. Jag söker hela tiden upp kunskap om hur jag kan bli en bättre fotograf och hur jag kan redigera mina bilder snyggare.

Jag har skrivit en del om foto förut: fota för bloggen (om hur jag tänker och hur jag gör), gör din motvillige partner till bloggfotograf, och fem tips för bättre bloggbilder. Jag har också spelat in två podavsnitt med min bror som är fotograf; så tar du bättre bilder – även med en iPhone och bästa knepen till snyggaste semesterbilderna.

Om du gillade den här bloggposten kommer du nog också att gilla:

> 9 habits of bloggers who have huge audiences (länk från Probloggers)

> Min strategi för sociala medier

> Tjäna pengar på din blogg

> Att jobba med bloggare

> Hur fungerar Snapchat?

[insert]St Olavsleden Karl Johans väg www.traningsgladje.se[/insert]

0