Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Bli en bättre bloggare

Efter många års arbete med digitala medier på olika sätt; från omvärldsanalys och konsumentinsikt till föreläsningar och Facebookpostande så har jag kommit fram till att det är content som jag gillar allra, allra bäst. Att skapa bra innehåll utifrån ett ämne, företag, produkt eller vad det nu kan vara. Ja jäklar vad kul det är alltså när man får bygga varumärke och skapa engagemang med hjälp av bra innehåll.

Att veta vad bra innehåll är kan vara svårt, oftast ligger svaret utanför lådan fast samtidigt är det så enkelt. Pratar du till folks intellekt skapar du tankar. Prata till människors känslor och du skapar handling. Jag tycker att engagemang på fanpages på Facebook alltid visar på detta.

I vår firar jag tio år som bloggare och i dagsläget har jag skrivit 6500 tusen inlägg. Det är många. Flertalet av dem är inte särskilt bra skrivna, men i takt med tiden och lite smartness så är en hel del rätt så bra ur rätt så många aspekter.

Jag lär mig konstant från mina blogginlägg och hur de skapar såväl trafik som handling. Det är här några take aways som jag vill dela med mig av:

1. Bra blogginlägg skrivs för att passa in i ett bloggflöde till lika stor del som de skrivs för Google.

Här har jag gjort rätt många fel historiskt; jag har haft otydliga rubriker istället för att anpassa dem efter de sökningar som görs efter just mitt innehåll.

När jag skrivit flera inlägg om samma sak – t.ex. en resa – så har jag inte länkat till mina tidigare inlägg under samma resa. De posterna är förmodligen högst relevanta för besökare som hittar ett av mina inlägg via Google.

Här är för övrigt ett bra exempel på ett sådant blogginlägg: bilderna är hur fina som helst (fota under the magic hour!) men innehållet behöver vändas på så att det sista kommer först – och med en Googlevänlig rubrik. Dessutom är bilderna inte namnsatta för det innehåll som jag skriver om just här.

Det kan vara en god idé att gå tillbaka till ditt arkiv och uppdatera några av dina mest lästa inlägg, och de som flest personer hittar till från Google. Uppdatera inlägget om det är inaktuellt – genom Google lever det för alltid.

2. Att blogga handlar om att hålla ut.

Alla dagar hela året, mer eller mindre. Du skapar inte en stor blogg på en månad eller två eller tre. Du skapar heller inte en stor blogg när du ”ojdå, jag glömde bloggen den här veckan” flera gånger.

Jag har förut skrivit att om du vill ha bloggen som jobb så måste du behandla bloggen som ett jobb. Alltid prioriterad. Med det sagt så glömde jag min systemkamera i huset i Hälsingland för tre veckor sedan. Efter två mil i bil kom jag på det. Fan, tänkte jag och funderade på att vända just för att min blogg är viktig för mig. Men jag skippade det.

Under två veckor led jag med alla bilder jag producerade men tackade mitt tidigare jobb för hela mitt gigantiska bildarkiv. Ingen större skada skedd, det finns bara inga närbilder på typ något under den här perioden.

Några av mina podavsnitt i Träningsglädje TALKS tar upp olika aspekter av bloggande; ett avsnitt heter just blogbusiness. Eller läs inlägget om att bli en stor bloggare. Dessutom håller jag mig gärna á jour med hur utländska (framförallt amerikanska) bloggare gör.

3. Dina foton styr bilden av din blogg.

Din nya besökare kommer skapa sig en uppfattning om din blogg utan att ha läst mer än kanske rubriken. Din nya besökare vet ändå vad hen tycker – helt baserat på hur din blogg ser ut. Färg och form och bilder. Jag söker hela tiden upp kunskap om hur jag kan bli en bättre fotograf och hur jag kan redigera mina bilder snyggare.

Jag har skrivit en del om foto förut: fota för bloggen (om hur jag tänker och hur jag gör), gör din motvillige partner till bloggfotograf, och fem tips för bättre bloggbilder. Jag har också spelat in två podavsnitt med min bror som är fotograf; så tar du bättre bilder – även med en iPhone och bästa knepen till snyggaste semesterbilderna.

Om du gillade den här bloggposten kommer du nog också att gilla:

> 9 habits of bloggers who have huge audiences (länk från Probloggers)

> Min strategi för sociala medier

> Tjäna pengar på din blogg

> Att jobba med bloggare

> Hur fungerar Snapchat?

St Olavsleden Karl Johans väg www.traningsgladje.se

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Bra och intressant inlägg! Även för mig som är lite av och på:are med min blogg och som inte satsar helhjärtat på den så är det alltid intressant att läsa om hur du tänker 🙂

  Jess 2015-08-24 21:34:05 http://jessansworld.blogg.se
  Svara
 • Du är så BRA!!! VIlket tydligt, bra och matnyttigt inlägg. Du är ett levande bevis på allt du säger. Kram på dig!

  Katten - Bucket Life 2015-08-24 16:25:51 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Frida: ja visst är det! tid är det enda som är rättvist i livet – och som inte går att göra något åt. typiskt!!!

  Camilla: kul att du gillar!

  Sara 2015-08-24 12:00:53
  Svara
 • Tack för ett superbra inlägg! Så intressant!

  Camilla 2015-08-24 10:01:16 http://www.camillatranar.com
  Svara
 • Det är alltid intressant att läsa om bloggbusiness och allt som hör där till. Det är en väldigt intressant bransch. Det skulle vara kul att satsa helhjärtat på sin lilla blogg nångång, men tiden som krävs finns ju adrig där tyvärr. Så då får jag nöja mig med min lilla hobby-blogg så länge 🙂

  Frida Matsdotter 2015-08-24 09:50:29 http://matsdotter.shapemeup.se
  Svara
 • Isa: yes, gammal i gemet 😉

  Sara 2015-08-23 23:24:58
  Svara
 • 10 år!?? galet! du är rutinerad ju 😉 superbra tips! kram

  ISA 2015-08-23 23:08:08 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Nina: det är som ett konsultuppdrag med ett första möte där vi går igenom mål och syfte och sedan en andra träff där vi ses för att prata om vägen till själva målet med konkreta åtgärdspunkter och handlingsplaner och där vi går igenom hur olika aspekter funkar, om det behövs (typ seo eller liknande). sedan följer jag upp efter en tid när bloggaren hunnit testa de nya lärdomarna. under tiden finns jag tillhands för frågor.

  Sara 2015-08-23 22:51:46
  Svara
 • Tack för superinlägg!
  Kul att bloggcoachning kommer upp. Har gått i tankar kring om det finns något sådant..
  Hur funkar det i praktiken?
  Kram!

  Nina - Min Klockaregård 2015-08-23 22:00:51 http://www.minklockaregard.se
  Svara
 • Anna: jo, jag har gjort en del bloggcoachning faktiskt – det är inget jag skyltar med utåt men för den som vill så tar jag mig an sådana uppdrag.

  Marja: ja visst är det kul!

  Clara: jag ställer in min fokuspunkt och så står jag där jag gissar att punkten är. sedan tar jag väldigt många bilder. men just fokuspunkten brukar vara minsta problemet. brukar hålla f4 ungefär när jag kör med självutlösare. 🙂

  Emilia: haha vad lustigt! två exempel på amerikanska bloggar är pro blogger och the nectar collective som jag nog länkar förut. gillar också a beautiful mess (mer för foto och businessinspo) och så lyssnar jag en del på podden smart passive income när han intervjuar intressanta gäster. 🙂

  Sara 2015-08-23 20:22:30
  Svara
 • Alltså. Lite scary. Men senast igår tänkte jag att det vore kul om du skrev precis ett sånt här inlägg. Jag håller på att uppdatera mig när det gäller sökbarhet och Google samt funderat lite på hur just du gör.

  Vilka amerikanska bloggar tycker du är värda att följa?

  Och förstås Tack flyr inlägget. Som på beställning 🙂

  Emilia 2015-08-23 18:48:30 http://www.enemilia.se
  Svara
 • Riktigt intressant att läsa! Något jag har funderat på när det gäller foto är hur du lyckas få bilderna så skarpa, alltså fokuset när du använder dig av självutlösare/fjärrutlösare? Använder du dig av ett högt bländartal för att inte ha så litet skärpedjup och därmed få en skarpare bild? Ha det fortsatt fint Sara.

  Clara Edvinsson 2015-08-23 18:04:00 http://www.claraedvinsson.se
  Svara
 • Vilket inspirerande inlägg! Jag har själv satt in mig allt mer inom sociala medier, och det ger så mycket. Samtidigt tycker jag det är väldigt roligt!

  Marja - Baka Sockerfritt 2015-08-23 17:49:45 http://bakasockerfritt.se
  Svara
 • Du har inte funderat på personlig bloggcoaching? Tror det finns en marknad för det 🙂

  Anna - Trend o träning 2015-08-23 17:24:39 http://healthyliving.se/trendotraning
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger