Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Stark är det nya smala – om träningsfeminism

P1-programmet Obs Magasin har i ett antal program pratat om kvinnokroppen, och jag har lyssnat intresserat. Jag är fascinerad av sådant, eftersom det ligger så oändligt mycket makt och gömmer sig i hörnen. Därför blev jag lite lätt frustrerad när programmet ”stark är det nya smala” var så avigt inställd till träning.

Eftersom träningen gjort så mycket i mitt liv gjorde jag en fortsättning på Stark är det nya smala i podformat i min egna podcast Träningsglädje TALKS. Det finns nämligen så himla mycket att säga. Jag önskar att Obs Magasin sagt något av det som jag nämner i min podcast, men istället tar man enfaldigt på sig offerkoftan och beskriver träning som ännu en sak vi förslavas under.

I min version av ”stark är det nya smala” pratar jag om träningsfeminism, ett uttryck jag läst om hos Lovisa ”Lofsan” Sandström. Och så pratar jag om allt det som träning gjort för mig.

För att lyssna: leta upp ”Träningsglädje TALKS” i din podapp och börja prenumerera på avsnitten – eller lyssna via länk här.

träningsglädje talks

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
 • […] Jag fick en fråga på Facebook om jag kunde utveckla mitt påstående om hur min träning påverkat mitt självkänsla positivt – men det var en så dum fråga att jag inte ens orkade svara. Här har jag skrivit och poddat om träningsfeminism. […]

  European week of sport i Sverige 2015-08-25 06:34:11 http://www.traningsgladje.se/2015/08/european-week-of-sport/
  Svara
 • […] Träningsglädje Talks har pratat om träningsfeminist. Ett ord jag aldrig hört innan, men som jag tycker är väldigt […]

  I punktform | Matsdotter - Healthy Living 2015-08-09 17:41:32 http://matsdotter.shapemeup.se/2015/08/09/i-punktform/
  Svara
 • Kom att tänka på den här krönikan som jag tycker är så himla bra: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/kajsa-ekis-ekman-varfor-skulle-nagon-som-lyfter-vikter-bli-dummare-an-andra/

  jeanna 2015-07-02 14:32:41 http://minatraningstajts.wordpress.com
  Svara
 • […] eller hår eller lår. Tack men nej tack! Om jag inte själv har efterfrågat eller välkomnat det. Sara säger det så bra i sin senaste poddy – ungefär att vi tror att vi kan tolka vad vi ser, men har ofta fel. Så varför ut och […]

  Om du var mina träningstajts – hade du varit svettig nu 2015-07-02 09:52:29 https://minatraningstajts.wordpress.com/2015/07/02/12323/
  Svara
 • Världens bästa Sara – puss på dig <3

  Katten - Bucket Life 2015-07-01 11:31:03 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Jag ser verkligen fram emot att lyssna på detta avsnitt.

  Nellie 2015-06-30 19:48:45 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • Emilia & Liselotte: jag håller med, därför blir det problematiskt när man enbart lyfter fram ena sidan!

  Sara 2015-06-30 16:49:04
  Svara
 • Okej: nu har jag lyssnat, och jag kan knappast säga emot dig i något – däremot känner jag fortfarande att det är mer komplicerat och att de punkter jag skrivit om OCKSÅ finns där och förmörkar bilden. (alla blir inte starka och börjar tycka om sig själva av att upptäcka träning, tyvärr..)

  Däremot älskar jag din glada, starka och feministiska inställning – att vara optimist är en lika viktig styrka för mig som den som sitter i kroppen! 🙂

  Liselotte 2015-06-30 15:05:19 http://liselotte.livskick.nu
  Svara
 • Ska lyssna!

  Annars känner jag nog väldigt mycket som Emilia (och ser båda sidorna direkt i min vardag: som mentor på Frisk & Fri respektive som hängiven gymbesökare)

  Har för övrigt skrivit en artikel (baserad på forskning, inte enbart egna åsikter 😉 ) om varför trenden inte ENBART är av godo:
  http://livskick.nu/ideal-som-ideal-om-varfor-strong-is-the-new-skinny-inte-enbart-bor-hyllas/
  Vore kul om du läste/kommenterade! 🙂

  Liselotte 2015-06-30 14:22:47 http://liselotte.livskick.nu
  Svara
 • Jag tycker att det finns en polarisering när det kommer till träning. Antingen är den förkastlig och ett sätt att tämja kroppen och detta drivs av dåligt samvete och rådande ideal ELLER så är träningen underbar och ett val som många tagit för att träningen ger så mycket mer än en snygg kropp eller förbättrad syreupptagningsförmåga. Tänk om var och en av oss tränade för att det är en fantastisk gåva till oss själva där bieffekterna är mindre viktiga.

  Emilia 2015-06-30 13:56:33 http://www.enemilia.se
  Svara
 • Fanny: obs – KLASSPERSPEKTIVET inte kass… 🙂

  Sara 2015-06-30 12:19:15
  Svara
 • Katta: lyssna och berätta vad du tycker!!

  Fanny: absolut, håller definitivt med om kassperspektivet! löpning är så mycket vit medelklass det kan bli! om vi inte pratar elit då men det är en annan grej. tycker även att klassgrejen skulle kunna lyfts i programmet, fast det krävs nog en hel programserie om det. men det där du skriver inledningsvis – det hade programmet kunna tagit upp, och det är ju vad jag pratar om i ca 20 min i min egen pod. men, det är ingen enbottnad fråga så I totally agree!!

  Sara 2015-06-30 12:19:00
  Svara
 • Jo absolut! Jag tror träning kan vara väldigt stärkande för kvinnor och det är ju ett tecken på att vi lever i ett bättre samhälle när kvinnor kan träna i tajta kläder på deras egna villkor. Det hade ju varit otänkbart för inte så många generationer sen. Jag själv mår också väldigt bra av träning, jag tänker aldrig så lite på mitt utseende eller tvivlar på mig själv som när jag tex springer. När jag varit ute i flera flera timmar på fjället och är så långt ifrån snygg coh fixad man komma så tänker jag ju aldrig på hur jag ser ut. Det som jag känner saknas är väl klassperspektivet. Träning och kroppen som projekt för en själv är något för medelklassen som har tid och råd med det. Menar inte mot dig alltså, såklart att en träningsblogg fokar på träning och det finns ju ingen motsättning mellan att träna och samtidigt engagera sig för att typ undersköterskor inte ska slita ut ryggen och bli fattigpensionärer. Det är väl mer den breda diskussionen om feminism som jag tycker saknar det perspektivet så absolut ingen kritik mot dig. Tycker du o din blogg är grym ju! 🙂

  Fanny 2015-06-30 12:00:52
  Svara
 • Har inte lyssnat på vare sig det avsnittet av Obs magasin eller hunnit lyssna på ditt senaste (ska göra på vägen hem idag) – men jag håller med dig ändå 😀 För jag är feminist ända ut i fingerspetsarna, och jag har banne mig aldrig mått så bra som sedan jag började träna. Och varit så lycklig som precis efter ett träningspass. Och det handlar inte om att jag tycker att jag är duktig eller att jag jobbar efter en synbart stark kropp, det handlar ju om awesome endorfiner och kroppsliga problem som liksom löser sig själva då jag tränar. Åh. JAG ÄLSKAR TRÄNING. Och jag älskar mina medsystrar. Och jag hatar patriarkatet. Tänker att min träning ger mig energi och kraft att stå emot just patriarkatet ännu lite mer.

  Kram

  Katta Kvack / Move it mama 2015-06-30 10:52:22 http://moveitmama.se
  Svara
 • Jessica: tack vad glad jag blir!

  Emmi: power indeed!

  Fanny: absolut, men – den andra biten då? om träning som stärker, som ger power och ökad självrespekt.

  Sara 2015-06-30 09:30:45
  Svara
 • Har inte lyssnat på din pod än men ska bli intressant för jag uppfattade det inte som att de var negativa till träning i sig i programmet. Däremot är det väldigt symptomatiskt med samtiden och att det är en del av att vi lever i ett väldigt individualistisk samhälle där kroppen blir den yttersta ”marknadsföringen” av en person på en osäkrare arbetsmarknad. Och också det tröttsamma i att ”starka kvinnor” bara är ännu ett snävt och begränsande ideal för kvinnor.

  Fanny 2015-06-30 08:40:06
  Svara
 • Lyssnade i morse på väg till jobbet, bra som alltid och härlig start på dagen! Power!

  Emmi - explorista.se 2015-06-30 07:34:03 http://explorista.se
  Svara
 • Din podd är verkligen riktigt bra! Du är klok, vettig och välformulerad!

  Kram!

  Jessica Sundberg 2015-06-30 07:01:57 http://attlevasunt.se/
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger