Bilder är viktigt och det är inte för inte som många av storbloggarna anlitar fotografer för att ta bilder – eller åker iväg på resor enbart för bildernas skull. Många av de nya plattformarna i sociala medier är byggda på bilder snarare än text. Vill du göra pengar på bloggen är dina bilder dessutom a och o; det kan faktiskt göra tusenlappar. Precis som vi äter med ögonen så läser vi – bildligt och bokstavligt – också med ögonen.

Under påskhelgen satt jag och funderade på det där med bilder lite mer. Det är inte ovanligt att jag har en produktionsplan för såväl bilder som text. Personligen gillar jag inte att krydda nya inlägg med för gamla bilder, om det inte handlar om att inlägget är någon form av odyssé från förr (och sådana har jag ju rätt ofta).

Hur som helst, här är fem tips för hur du utvecklar bilderna på din blogg:

1. Gör en board på Pinterest där du pinnar bilder du skulle vilja ha på din egen blogg. Det kan vara bilder där en person står i en viss pose, en komposition du tycker om eller en snygg redigering. En sådan board är toppen att bläddra i när du vill ha inspo till dina egna fotograferingar. Jag har dolt min  board med blogginspo men om du vill följa mina andra boards så heter jag Sara Rönne på Pinterest.

2. Fota i bra ljus. Att fota under ”the golden hour” (när solen är på väg upp eller ner) ger ett vackert och mjukt ljus till dina bilder. Mat och smoothies och stilleben fotar du bäst när du ställer upp det nära fönstret. Kolla här för behind the scenes när Hanna plåtade sin råsnygga bok.

3. Investera i ett stativ och självutlösare så behöver du inte vara beroende av någon annan. Stativet i sig behöver inte vara så märkvärdigt; så länge det är i ungefär din egen längd så funkar de flesta stativ bra. Jonna Jinton tillhör en av de bloggare som fotar fantastiska bilder (på sig själv) med stativ och jag gissar att även Underbara Clara gör det. I det här inlägget kan du nog också få en del tips.

4. Gör en produktionsplan för dina bilder och plåta. Har du en annan bloggvän så boka upp en träff och plåta varandra. Det kan handla om outfitbilder eller springbilder eller träningsbilder. När jag är tillsammans med min sambo så fotar vi innan eller efter träningspassen men ibland behövs bilder som ska användas lite när som och då brukar vi ta en timme eller så och plåta för att skapa en bildbank. Gör en lista med vilka bilder du vill ha (se punkt ett ovan och punkt fem nedan) så att du har en fotoplan.

5. Gör en mental anteckning med tre bra ”back drops” som är smidiga nära där du bor. Personligen älskar jag att fota med en lada som bakgrund. Bilder där jag verkligen tänkt på bakgrunden är den här grå väggen och den här ladan, de ligger båda inom 100 meter från lägenheten (en i Halmstad och en i Åre) och är smidiga locations. Här är ett bra inlägg om back drops och hur de kan förhöja – eller helt sänka – en bild!

Bonustips: vissa bloggar läser jag bara för att få bildinspo till min egen blogg. Bra knep för att vidga sina vyer!

Tre extremt medvetna bilder:

[insert]cykel craft sportswear traningsgladje.se[/insert][insert] åre ottsjön[/insert][insert] IMG_2879 harplinge snabbafotter[/insert]

 

0